Традиционната сватба

Тази година, според Лунния календар, Нова година настъпва след датата за начало на пролетта „личун“, което определя годината като несполучлива за брак. Въпреки че много хора в съвременен Китай, особено младите, отричат всякакви суеверия, все пак много хора отложиха сватбата си с една година или пък я отпразнуваха в последния възможен месец, който се пада сега, през януари. Както каза един запитан, той също не вярва на суеверия, но не желае по-нататък за евентуалните проблеми в брака му да се обвинява несполучливия избор. Други хора в този дух смятат, че доброто начало е гаранция за половината успех и пак се въздържат от вдигане на сватба.


Нека ние днес да си поговорим за сватбената церемония в днешен Китай. Разбира се, и тук навлязоха много модерни начини за отпразнуването и, като във въздуха, под вода или на някое екзотично място, както и в католическа църква. Но моята цел е да ви разкажа за типичната китайска сватба. Поради ограничението на времето, няма да мога да ви разкажа за традиционната сватба и произхода и, но съм приготвила много обширен материал по този въпрос в рубриката ми ‘Традиционен Китай“ в нашата интернет-страница, с който можете да се запознаете.


Най-голямата разлика между сватбите на Запад и Китай, е че тук регистрирането на сватбата става в съвсем отделен ден от самата церемония. За регистрирането е нужно само двамата младоженци да идат заедно в общинския център, като даже не се изискват свидетели. След прочитането на части от брачния кодекс, на младоженците се дава удостоверение за официално сключен брак. Между впрочем, само до преди година тези органи изискваха огромен набор документи от страна на младоженците, което в последствие бе премахнато за улесняване на хората.
Вдигането на самата сватба пък може понякога да е години след официалното регистриране, но сега има тенденция да е до една-две години след това. Най-важната част от сватбата е банкета, като в Северен Китай обикновено се дава обяд, а в Южен – или само вечеря, или и обяд и вечеря.
Един ден преди сватбата двамата младоженци не трябва да се срещат и всеки остава при родителите. Но в новата им къща се поканва да преспи мъжки роднина на младоженеца, с което се изразява пожелание за мъжка рожба. В тази връзка, през различните етапи на церемонията трябва да присъстват плодове като лотосови семена, червени фурми, круши и др., които са омоними на пожелание за бъдещото потомство.
Рано сутринта булката отива в специален салон, където я гримират и и правят прическа. След това, тя се връща в къщи, където се преоблича и чака бъдещия си мъж. Той в това време тръгва със специален кортеж от дома на родителите си, като тръгването се отбелязва със силни фойерверки. Главната кола е богато украсена с цветя и символи. Между впрочем, един такъв символ е йероглифът „двойно щастие“, който присъства навсякъде на този ден и е предназначен само за сватби.
Малко преди стигането на кортежа до дома на булката, те се обаждат за да могат да бъдат посрещнати и там с фойерверки. Младоженецът се качва в дома и, като на вратата започва да се водят шеговити преговори с приятелките и роднините на булката за подкуп, за да го допуснат в къщата. Най-накрая те се договарят за някаква сума и той дава червени пликчета с някаква сума пари на всички вътре. Когато той влезе вътре, заедно с бъдещата си съпруга поднасят чай на родителите и, като знак на уважение и благодарност за грижите им.
В този момент, в някои райони роднините на мъжа обядват отделно, а той самият яде в къщата на булката, като се сервира специална супа с топчета, чийто смисъл е пак раждане на син.
При извеждането на булката от дома пак се пускат много фойерверки. Днес се е загубило основното им предназначение, което било да плашат злите сили. Но те създават една весела и шумна атмосфера. Младоженците се качват в колата и понякога може по пътя да обикалят из различни интересни места в града, като всичко се заснема с видеокамера.
При приближаването на дома на мъжа, те се обаждат за да могат родителите му да се скрият. Вярва се, че не е на добро, ако булката ги зърне още при прекрачването на прага на къщата. Едва след някакво време, двамата новобрачни им поднасят чай, като момичето застава пред свекъра, а момчето – пред майка си. В отговор, двамата родители ги даряват с червени пликчета с пари. Тук е мястото да спомена, че по принцип се предполага, че родителите на момчето обикновено им купуват къща, а родителите на момичето се погрижват за мебелировката, уредите и други необходими предмети за бита.
Освен това, обикновено, двете двойки родители не се срещат на него ден, но това зависи от района.
Към 18 ч. всички отиват в залата за сватбения банкет. Там гостите влизат по списък, като оставят на определения за това човек червено пликче с пари като подарък за младоженците. Предварително или след това, те могат да подарят и някакви други вещи.
Младоженците влизат под тържествена музика. Тук вече има някои заимствания от Запада, като разрязване на сватбена торта, пиене на шампанско и др. По традиция те са длъжни да налеят алкохол на родителите им и на по-важните гости, както и да запалят цигарите им. Това е свързано в наши дни с много игри, които се ръководят от специален водещ. Освен това, по време на банкета, булката може да смени бялата булчинска рокля с традиционно чипао в червен цвят.
След вечерята, по традиция, най-близките приятели на младоженците се качват с тях до стаята им и се играят забавни игри.

Тея Порва, радио Пекин за България

http://bulgarian.cri.cn/1/2005/04/14/1@22578.htm
 

 

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>