Клуб “Приятели на Китай“ учредиха в Хуманитарната гимназия

09.12.2010г.

Клуб “Приятели на Китай” учредиха днес в Хуманитарната гимназия “Св.Св. Кирил и Методий”. Клубът е под патронажа на ректора на ВТУ проф. Пламен Лекгоступ. Създаването му е по идея на преподаватели, студенти и ученици със съдействието на Общината и посолството на КНР у нас. Сред учредителите освен проф. Легкоступ и директорът на гимназията Тамара Драганова са заместник кметът Йордан Грозданов, преподавателят в Пекинския университет проф. Фу Мин, секретарят на посолството на Китай у нас Дзън Сиенх, възпитаникът на Шаолин Виктор Азманов, преподавателката по китайски език в университета Полина Венкова и Анка Цончева, главен учител в училището.

“Нашата цел е разпространяването на китайския език, култура, религия и философия и възстановяване на обучението по китайски в хуманитарна гимназия, което бе прекъснато”, каза при откриването на срещата Тамара Драганова. Впечатления от посещението си в Китай сподели проф. Легкоступ, който каза, че въпреки разликата в числеността на двата народа нашата и тяхната народопсихология са близки. Китайският език е втори в специалността “Приложна лингвистика“ в университета, подчерта проф. Легкоступ и ние се гордеем, че преподавателката Полина Венкова е завършила нашето висше училище.

Всички учредители на новия клуб “Приятели на Китай“ получиха сертификати.

Пенка Гърбузанова

http://www.radiovelikotarnovo.com/news/2132

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>