ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

декември 4, 2010

Китай и редките метали

в категория Технологии

Редките метали са група от 17 метални елемента, в това число лантан, европий, неодим и церий. Те се използват за производството на радари, мощни магнити, твърди дискове в преносимите компютри, катализатори за автомобили, батерии за хибридните автомобили и вятърните турбини. В последно време дори музикалните инструменти и мобилните телефони не се произвеждат без тези материали. Те се ползват в произвеждането на iPod и са твърде търсени дори само по този параметър. Диспозият например се прилага в производството на магнитите, необходими за хибридните автомобили. В един двигател на автомобил като Toyota Prius например има около 1-2 килограма неодимм, както и лантан. Итрият пък е отговорен за червения цвят, който наблюдаваме от мониторите и телевизорите.

Държавата, която е основен доставчик на четирите метала, е Китай. Залежи има още в Австралия, Виетнам и САЩ, но китайската държава си остава почти монополист в предлагането им. Китай произвежда 99% от диспозия и тербия по света, както и 95% от неодима. Поради тази причина категорично може да се каже, че без позволението на Пекин едва ли ще можем да станем свидетели на толкова активно производство на електроника и опити за налагане на хибридни.

Цените на редица редки метали се увеличиха рязко през последните няколко месеца, след като Китай определи лимит за производството на редки метали от 89 200 метрични тона през тази година, а квотата за износ е била намалена до 22 300 тона през юли.

Най-чувствително се е повишила цената на цериевия оксид – тя е нараснала седемкратно за последните шест месеца. Металът, който се използва за полиране на полупроводници, се е търгувал срещу 36 долара за килограм на 19 октомври от около 4,70 долара за килограм на 20 април. Цените на други редки метали, върху чийто добив Китай има монопол, са нараснали повече от два пъти, по данни на базираната в Лондон компания Metal-Pages Ltd., която следи цените на редкоземните елементи. Неодимият например, който участва в производството на магнити, е поскъпнал до 92 долара за килограм от около 41 долара за килограм през април, посочват от компанията.

Правителството на Китай съобщи, че намаляването на квотите било необходимо, за да могат да се закрият замърсяващи околната среда мини. Според властите наличният добив може да задоволи вътрешното търсене. От Министерството на търговията в Китай обявиха вчера, че страната ще „продължи да предоставя редки метали на света”, като същевременно ще спазва ограниченията „за защита на изчерпаемите ресурси и осигуряване на устойчиво развитие”.

Според анализатори, принос за силното покачване на цените през последните шест месеца има очакването за въвеждане на по-нататъшни ограничения и засилване на контрола над износа на редки метали през следващата година. А според правителствата на САЩ и Япония Китай използва неправомерно монопола си върху добива чрез налагането на квоти и такси върху износа. Според представители на японското правителство доставките на редки метали за Япония са били намалени, след като китайски риболовен кораб се сблъска с две лодки от бреговата охрана на Япония в Източнокитайско море през това лято.

Засега обаче не става ясно дали забавянето на пратките се дължи на нови ограничения или износителите просто са изчерпали квотите, които Пекин наложи през юли.

По материали на investor.bg

404

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.