Китайски учени правят подробна карта на Луната

Китайските специалисти след половин година ще публикуват пълна карта на Луната с най-доброто в света пространствено разширение, създадена на базата на снимки, получени от космическия апарат „Чан-ъ 2“, съобщи агенция Синхуа.

Пространственото разрешение ще е 7 метра. „Чан-ъ 2“ се намира на орбита на височина около 100 километра от повърхността на Луната. Тя завърши заснемането на повърхността на естествения спътник на Земята на 29 ноември.

Китай изстреля от космодрума Сичан в провинция Съчуан втория си апарат за изследване на Луната „Чан-ъ 2“ на 1 октомври. Мисията се вписва в рамките на амбициозна космическа програма, която цели астронавт на Китай да бъде изпратен на Луната около 2020 г. „Чан-ъ 2“ ще тества технологии и умения за непилотирано кацане на Луната, което според предварително обявените намерения на страната трябва да се осъществи през 2013 г.

Китай изстреля първия си орбитиращ лунен спътник „Чан-ъ 1“ през 2007 г. Той работи до 2009 г. Въз основа на направените от апарата детайлни снимки беше изготвена лунна карта, която ще бъде използвана при бъдещи мисии до естествения спътник на Земята. Тя обаче е с разширение 120 метра.

http://www.dnes.bg/index/2010/11/30/kitaiski-ucheni-praviat-podrobna-karta-na-lunata.105087

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>