ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

декември 4, 2010

Удар срещу мафията по китайски – 5 хиляди в ареста.

в категория Социални проблеми

22.10.2009

Потресаващи подробности от подземния свят на Китай от месеци шокират почти всеки ден обществеността, след като полицията успя да удари решително мафията в най-големия индустриален град в страната.

25 хиляди полицаи са ангажирани с разследването на организираната престъпност в Чунцин, пише „Щерн“. От юни насам са арестувани 5 000 предполагаеми членове на мафията, между тях десетки политици, 200 полицаи, няколко съдии и трима милиардери.

16 млади любовници глезят леля Си Сайпин. Тя може да си го позволи с приходите от нелегалните си казина. Пън Чан-ян е бил заместник-директор на полицията в Чунцин. Прибрал е около 100 000 евро „консултантски хонорари“ от криминалния контингент. В началото на седмицата започна процесът срещу близнаците Ли Бо и Ли Тао. 14-те членове на бандата им държаха през последните години Чунцин в състояние на постоянен ужас. Въоръжени със стоманени прътове и ножове те събирали дългове и рекет.

Разплитането на сложните връзки на мафията започна в началото на юни с разкриването на нелегална фабрика за оръжие. Това е най-големият случай на организирана престъпност в китайската история. Разследването му позволява поглед зад кулисите на китайската бюрокрация, където могъщи местни политици управляват провинциите си като феодални владетели. При претърсванията на нелегалните банки, бордеи и казина на мафията са открити впечатляващи богатства. За един месец са конфискувани 65 луксозни лимузини.

Уън Цин е председател на съда в Чунцин. Преди това е работил 16 години в полицията. През това време е събрал най-малко 10 милиона евро чрез криминални сделки. Занимавал се с проституция, нелегален транспорт, сделки с имоти, пране на пари и незаконни банки. Китайската жълта преса публикува поразяващи подробности от самопризнанията му. Уън признал, че е принуждавал малолетни, певици и актриси да извършват сексуални услуги. Той
имал афера и с шефката на полицейския отдел за борба с наркотиците, която междувременно също се озова в затвора. От съображения за сигурност Уън скрил състоянието си далеч от дома. След арестуването му полицията откри банкноти на стойност 2 милиона евро в рибарник близо до магистралата за летището в Чунцин.

47-годишната Хуан Гуоби стои пред сградата на съда винаги, когато има процес срещу членове на мафията. Преди четири години мъжът й бил брутално съсечен с мачете от нападатели. Сега Хуан чака Уан Лин – новия шеф на прокуратурата в Чунцин. Уан е обърнал всеки камък в града в похода си срещу подземния свят, а медиите вече го наричат „Герой в борбата с мафията“. Хората му вярват и се надяват да ги освободи от тормоза на бандите. Твърди се обаче, че мафията вече е обявила огромна награда за главата му.

Корупцията и организираната престъпност не са само в Чунцин. Миналата година беше арестуван дори заместник-председателят на върховния съд в Пекин. Той злоупотребил с властта, за да се обогати, съобщиха тогава от полицията. „Подкупите уронват легитимността на комунистическата партия“, предупреди дори президентът Ху Дзинтао.

404

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.