Създават Институт Конфуций във Великотърновския университет

Институт Конфуций ще бъде създаден във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Това стана ясно по време на среща между ректора на Алма матер проф. Пламен Легкоступ и 75-ят наследник на китайския мислител и философ Конфуций- Кун Сянлин.

Решението за Института е взето през 2008 г. на Академически съвет, информира проф. Легкоступ.

Първоначалната идея е била да бъде изграден клас Конфуций, но от Китайското посолство обещаха пълна подкрепа за институт, който да се превърне в център на китайската култура в Северна България. До момента такъв институт има само в София. ВТУ е вторият университет в България, в който се изучава китайски език в специалността Приложна лингвистика с втори чужд език. На срещата с Кун Сянлин и представители на посолството у нас бе обсъдена идеята и за разкриване на специалност „Китайски език и литература“.

75-ят наследник на Конфуций написа в почетната книга та висшето училище мисъл на великия си прадядо, че „човек трябва да намери път към всеки“. Той получи от проф. Легкоступ ексилибрис на Светите братя Кирил и Методий, дело на великотърновски художник, печелил награда на биенале за графика във Венеция. В отговор той дари ректора с четирите съкровища на книжника- четка, мастилник, дъсчица и помагало за изравняване.

Кун Сянлин представи философията на великия си прадядо пред студенти и преподаватели от висшето училище. Преди това той обясни защо трябва да има обмен на култура между народите.


http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=618827

1 comment to Създават Институт Конфуций във Великотърновския университет

  • Яна Шишкова

    Поздравления, поздравления и пак поздравления!!!

    Браво, колеги! браво на Искра Мандова – човекът, който вършее из дебрите на бюрократизма в полза и прославата на българската китаистика по света! Честито на Поли и останалите колеги, това е невероятна новина, стискала съм ви палци винаги и ще продължавам да го правя. Само напред и нагоре, колеги! Само така!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>