Традицията Джаоджуей

Джаоджуей – тази дума няма точен превод на български, но като обяснение е следното – живеене на новобрачните след сватбата в дома на булката. По традиция, младоженката живее в дома на мъжа си. Разбира се, в днешен Китай, с повишаването на жизненото равнище на населението, все повече семейни двойки могат да си позволят да живеят отделно от родители си, но това по принцип е явление на големите градове. В селските райони, булката се изпраща в дома на съпруга си.
Традицията Джаоджуей представлява обратното явление – когато страната на булката приема мъжа в тяхната къща. Този обичай съществува в южен Китай. Мъжът приема фамилното име на рода на жената, което се отнася и за неговите деца.
В брой от декември 2004 г. на местен вестник от град Ханджоу, провинция Джъдзян се публикува статия под заглавие „Богати момичета чакат за джаоджуей“. Това предизвика широки отзиви в Интернет и други медии; също така, много мъже, вкл. и студенти и докторанти, се заинтересуваха за конкретна информация. Обществото, като цяло, се отнесе двустранно към това явление, което като цяло противоречи на изградената традиция в брака в Китай.
Провинция Джъдзян е един от развитите икономически райони в Китай и от много време в някои райони там се поддържа обичая на приемане на зетя в дома на булката. Това става в случаи, когато семейството на булката е материално добре осигурено. Зетят трябва да е готов да смени фамилното си име и децата им да се водят продължители на рода на съпругата. Освен това, той вече трябва да полага повече грижи за нейното семейство, като за собствени родители.
В местните вестници и брачни агенции е съвсем нормално явление млади, красиви и заможни момичета да си търсят съпруг под условието Джаоджуей. Разбира се, условията на които трябва да отговаря кандидата, също са доста завишени откъм лични качества, образованост и работа, докато материалното му състояние не е толкова важен аспект. Това представлява основната промяна в традицията на Джаоджуей – преди не се е обръщало голямо внимание на допълнителните аспекти на кандидата.
Това обяснява, че тези момичета вече публикуват обявите си в цялата страна, а не само в района, в който живеят. Например, през януари т.г. провинциален вестник публикува обява за среща с кандидат-зетьове с богати момичета за брак Джаоджуей, която се разпространява и посредством Интернет. За два дена се записват 300 мъже, като голяма част от тях са студенти, 10 % – завършили, 20% – работещи в други градове като Пекин и Шънджън. Много от тях се мотивират, че живеят под голямо напрежение, свързани с настоящата им работа и грижи за родителите им. Те са от бедни семейства, чието образование е струвало много на семейството им като разходи и заеми. От друга страна, те са готови да помагат честно и всеотдайно в семейния бизнес на бъдещата си съпруга и да сменят фамилното си име.
Други казват съвсем откровено, че подобен брак ще им спести 20 години тежка работа за да изградят материалната си основа в живота и, също така, това е добра възможност за тях да се издигнат в обществото. Някои от тази група поставят съвсем конкретни изисквания към бъдещото си семейство, като се започне от осигуряване на жилище и кола до процент от акции от семейния бизнес и средства за развиване на собствен. В замяна, те нямат особени предпочитания по отношение на самата бъдеща съпруга.
За трети пък, това е просто още една възможност да си намерят подходящия спътник в живота. Те, съответно, вече издигат критерии като образованост, външност и морален облик на момичето.
Обществените дебати в страната показват, че по-голям процент от хората все пак се противопоставят на тази идея, като най-често се мотивират, че не е правилно да се изгуби възможността за откриване на истинската половинка в живота заради материални неща. По-малката част защитава тази традиция, мотивирайки се, че от една страна, именно така може би някой ще срещне любовта на живота си, а от друга страна, в икономически ориентираното общество, много от браковете представляват именно съединяване и развиване на средства, така че браковете Джаоджуей са пример за печеливша и за двете страни комбинация.
Според специалистите, браковете Джаоджуей пък доказват и промяната в общественото положение на жената. Сега тя е по-добре материално осигурена, с по-добро образование и по-разкрепостена и изисква много повече от бъдещия си съпруг като характер и образование. Освен това, Джаоджуей е в подкрепа и на политиката на контролираната раждаемост в Китай. Знаем, че сега в едно семейство обикновено се ражда само едно дете. Това води до изкривената тенденция за сдобиване само с мъжки наследник. От своя страна, това предизвика вече явна полова диспропорция между новородените бебета, като съответно съотношението момчета:момичета е 117:100.
В семейства, където се прилага Джаоджуей, след брака си, дъщерята може да остане при родителите си и да се грижи за тях, освен това, да осигури и продължение на родовото име.
Всичко това предполага, че традицията Джаоджуей ще просъществува в бъдеще в Китай.

Тея Порва, радио Пекин за България

http://bulgarian.cri.cn/1/2005/04/14/1@22578.htm

1 comment to Традицията Джаоджуей

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>