Китайската армия: малки групи по 5 милиона със свръхмодерно оръжие

Лента.ру

Руско-китайското антитерористично учение “Мирна мисия-2009″ започна в Хабаровск с военнополитически консултации между началниците на двата генерални щаба. Активната му фаза ще продължи от 23 до 26 юли и включва маневри на полигона Таонан край град Байчън в Североизточен Китай. Всяка страна е изпратила за участие по около 1300 военнослужещи, главно от сухопътните войски […]

Съвременни бандитски и гангстерски гъвкави оръжия

Тези оръжия копират традиционните и са възникнали на тяхна база. Някои от тези импровизирани и самоделни оръжия са доста оригинални и опасни и за това трябва да се познават добре:

[…]

„Тежки ръкави“

Това оръжие е описано от холандския писател Роберт Ван Хюлик в неговата забележителна поредица „Китайски загадки“. Традиционните китайски халати имат характерни дълги висящи ръкави, които са зашити откъм отвора на ръкава; по този начин се образуват своеобразни „джобове“, където китайците носят малки предмети от ежедневието или „тайни оръжия“.

[…]

„Вълшебния камшик“

„Вълшебния камшик“ в Далечния Изток и най-вече в Китай се е наричала и собствената коса сплетена обикновено на дълга плитка. В края на плитката обикновено се скривало острие или наточена монета, които влизали в действие по време на боя.

[…]

Шиноби-дзуе (тоягата на нинджа)

Това е характерно оръжие за Нин-Джуцу, което представлява куха бамбукова тояга със скрити в нея различни приспособления и гъвкави оръжия. Обикновено това е тънка верига с тежест накрая или кука.

[…]

Кьокецу-шоге

Кьокецу-шоге е оръжие подобно на кусари-гама и се използва изключително в Нин-Джуцу. То представлява двуостър кинжал със сърп отстрани като клюн и дълга връв или тънка верига завършваща с метален гинг.

[…]

Кусаригама (боен сърп с верига)

Това оръжие се използва главно в японските школи по Бу-Джуцу, в Ко-Будо и школите по Нин-Джуцу. Кусаригама представлява комбинация между боен сърп и верига с тежест накрая. Дължината на веригата варира около 2,5-3 м.

[…]

Двусекционна палка (нунчаку)

В днешно време това е едно от най-популярните гъвкави оръжия. То стана особено популярно от филмите на легендарния Брус Лий. Макар че има китайски произход нунчаку се популяризира чрез японските бойни изкуства и е неразделна част от Окинавското Ко-Будо.

[…]

Примка (аркан, ласо)

Това е древно оръжие на конните народи от Евразия. Използвали са го българите, скитите, хуните, монголците, тюрките, куманите, масагетите, персите и китайците. Арканът обикновено е с дължина 4,5-6,5 м. и се изплита от конски косми с вплетени растителни нишки; в Китай е познат и копринения аркан.

[…]