Афънти – „китайският” Хитър Петър. Или как пътуват хитрите истории по пътя на коприната

Йовка ЙОВЧЕВА

За мнозина може да звучи парадоксално, че има много общо между хумора на китайците и българите, но изненадата на проф. Светлана Стойчева, която открива в Пекин далекоизточния „братовчед“ на нашия Хитър Петър – Афенти (Афънти – бел. Я. Ш.), вече е превърната в книга.

„Афенти. Историите на азиатския хитрец“ – така се нарича […]

„Не слушай съветите на Му Гун“ или как да НЕ превеждаме текст

Дълго се сдържах от естественото чувство на закрила към моя ученичка да публикувам или разпространявам този текст, но просто си мисля, че би било голяма загуба за поколенията, ако не го прочетат. Мислех да сложа истинския превод, но няма смисъл, просто се наслаждавайте на четивото:

Не слушай съветите на Му Гун

Зимата на тази година […]

Клиновете в Залата за молитви за богата реколта (Истории за Храма на Небето)

Повече от хиляда работници строяли Залата за молитви за богата реколта. Един ден сякаш от никъде се появил възрастен човек, който помолил за работа. Съжалил го главният надзорник и му казал да отиде при дърводелеца Лиу.

Отишъл старецът при майстор Лиу, но никой не му обръщал внимание, нито му казвал какво да прави. Накрая той […]

Майчина грижа (Истории за Храма на Небето)

Имало едно време едно момиченце, чийто баща починал рано. Не се минало много време и майка й също се разболяла. Хората от селото се притеснявали за детето, а то само мислело как да спаси майка си. Веднъж момиченцето чуло, че на Северните хълмове расте чудодейна билка, която лекува всичко. То целунало майка си за сбогом […]

Летящото килимче

Патокът живееше в тревата на брега до реката. Негова съседка беше мама жаба. И тя живееше сред тревите, но нейните деца не бяха при нея, а в реката.

[…]

Умряло ли е мечето?

Един ден мечето си игреше на склона на планината, когато по невнимание се изтъркули с викове в подножието.

[…]