С хитра тактика Китай спечели първия рунд срещу Тръмп

ДНЕВНИК

От Кари Грейси, Би Би Си

Доналд Тръмп е президент на САЩ вече от месец; да се свикне с това не е лесна задача за света като цяло и по-конкретно за Китай.

Позицията на американския лидер спрямо Китай бе провокативна и непредсказуема, но за да укрепи собствената си мощ, Пекин има нужда от благоволението […]

Всички влизащи в Китай чужденци ще трябва да дават пръстови отпечатъци

ДНЕВНИК

Всички пристигащи в Китай чужденци ще трябва да дават пръстови отпечатъци при влизане в страната, съобщава БТА. Решението е било взето от Министерството на обществената сигурност след утвърждаване на новите правила от Държавния съвет на страната.

В съобщение на министерството се казва, че пръстови отпечатъци са задължени да дават всички влизащи в страната лица […]

Китай отмени забраната за второ дете

От 1 януари 2016 г. на китайските семейства е разрешено да имат по две деца

Постоянният комитет на Обощокитайското събрание на народните представители прие законопроект, с който премахва мерките за ограничаване на раждаемостта.

Той влиза в сила от 1 януари 2016 г., предаде ТАСС.

„Държавата подкрепя принципа, според който една съпружеска двойка може да има […]

Китай – митнически изисквания

Основният принцип, който следва да се има в предвид при определяне на обхвата на стоките за деклариране за внос/износ в КНР, е че:

Вносът и износът на стоки е ограничен в рамките на разумния размер и количество предназначено за лично ползване, като всяко превишаване на това количество следва да бъде декларирано пред митническите власти.

І. […]

Русия е готова да предостави на Китай контрол върху стратегически петролно-газови находища

Mediapol

Москва предлага на Пекин широк спектър проекти – от мост в Крим до съвместно усвояване на Луната

Русия е готова да разгледа възможността да предостави на китайски инвеститори дял от над 50 процента в проекти за разработване на стратегически петролно-газови находища. Това съобщи руският вицепремиер Аркадий Дворкович в петък, цитиран от Ройтерс.

Русия, от […]

Китай забрани на военните си да имат странични доходи

Dnes.bg

Китайският президент Си Дзинпин забрани на офицерите от НОАК (Народно-освободителна армия на Китай) да имат каквито и да е други източници на доходи, освен надниците, които получават, предаде ТАСС, като се позова на китайски медии.

На командния състав на армията е забранено да прибягват до каквито и да е схеми за придобиване на други […]

Китай с готовност за инвестиция от $250 млрд. в Латинска Америка

редактор Биляна Кантарджиева

standartnews.com

Китай изрази своята готовност през следващите 10 години да инвестира 250 млрд. долара в Латинска Америка, предаде „Ройтерс“, като се позова на изказване на премиера на страната Си Дзинпин.

Той обяви това днес по време на церемонията по откриването на първия министерски форум Китай-SELAC (Общността на латиноамериканските и карибските държави), провеждащ […]

Ноам Чомски: Западът тласка Русия в обятията на Китай

24 часа

Западът не може да изолира Русия, но може да й причини сериозни щети. Това обаче което вероятно ще направи и вече е започнал да прави – и аз съм единственият, който смята това – е да изтласква Русия на Изток към по-тесни отношения с Китай. Това каза американският философ и политически активист Ноам […]

Бум на християнството в Китай

Тим Гардъм, BBC

В неделя в църквите на азиатския гигант идват повече хора, отколкото в цяла Европа

В миналото репресиите в Китай караха хората да крият религиозните си предпочитания – дали сега причината за разрастването на християнството в страната не е в избуяването на капитализма? Невъзможно е да се каже колко са днес християните в […]