ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

декември 29, 2012

Закон задължава китайците да ходят на гости у родителите си

в категория Закони, ЛЮБОПИТНО

Специална поправка в закон задължава китайците да ходят „често“ на гости при родителите си. Ако не го направят, те могат да бъдат съдени от майка си и баща си, съобщи Асошиейтед прес. Не е ясно колко често трябва да ходят при родителите си китайците. Поправката обаче се прави, защото все по-често в страната има изоставени или пренебрегвани от децата си възрастни.

Бързоразвиващият се Китай изпитва все по-големи трудности да се грижи за застаряващото си население. Осъществяваните от три десетилетия пазарни реформи ускоряват разпадането на традиционното голямо семейство. Възрастните хора и другите, които не могат да живеят сами, обаче нямат други алтернативи, предаде Стандарт нюз. По-рано този месец медиите в Китай съобщиха, че жена на 90 години била принудена от сина си да живее в кочина в продължение на две години. Често се появяват информации за малтретирани или пренебрегвани възрастни родители или за деца, които се опитват да се разпореждат с имуществото им без тяхно знание.

http://world.actualno.com/Zakon-zadyljava-kitajcite-da-hodjat-na-gosti-u-roditelite-si-news_411414.html

декември 14, 2011

Пекин смекчава политиката за смъртното наказание

в категория Закони

Webcafe.bg, По сп. Time 30.08.2010

Китай е държава, която води крайно противоречива политика относно наказанията срещу извършени престъпления с крайно строгите си закони. В китайската република съществуват 68 различни вида престъпления, които се наказват със смърт.

Общият брой на екзекуциите, извършени в Китай, за една година надвишава този на екзекуциите във всички останали държави по света, взети заедно. Сега за първи път от 30 години насам изглежда, че китайците обмислят да променят изключително строгата си система и ще ограничат случаите, в които някой трябва да се наказва с отнемане на живота заради извършено престъпление.

Според последни данни, в Китай в момента 13 от въпросните 68 вида престъпления, които не включват насилие, са подложени на обсъждане. В единия случай става въпрос за престъпления като внасяне на забранени вещества като дрога и пр. Също така за хората на 75 и над 75 години, престъпили закона, ще се състоят специални процеси, които ще налагат по-леки наказания за тях. Ако новата система бъде въведена, прогнозите са, че престъпността в Китай може да бъде намалена с почти 20%. (още…)

Смъртното наказание в Китай

в категория Закони

Китай държи първо място по брой извършени екзекуции в света. За такава огромна държава това често изглежда напълно оправдано, а понякога и недостатъчно. Припомням част от по-известните случаи:

Втора смъртна присъда за меламиновия скандал в Китай

22 януари 2009

Съдът в град Шъдзяджуан в китайската провинция Хъбей постанови още една смъртна присъда по делото за използване на меламин в детски млечни храни, съобщи агенция Синхуа.

Смъртна присъда е издадена на Гън Дзинпин, който продавал заразено с меламин мляко на компании. Преди това съдът осъди на смърт и Джан Юдзюн, обвинен в производство и продажба на меламин на млечни компании, а друга двама обвиняеми по същото село получиха доживотна присъда, посочва РИА “Новости”.

В началото на септември в Китай стана известно, че малолетни деца са заболели от бъбречни камъни в резултат на употребата на сухи млека, производство на компанията “Санлу”. С цел повишаване на протеина в продукцията си “Санлу”, както и други 21 китайски компании, са използвали химичното вещество меламин за повишаване съдържанието на белтъчини в млечните продукти. Жертви на меламиновия скандал в Китай станаха най-малко шест деца, а близо 300 000 се разболяха, припомня РИА “Новости”. (още…)

ноември 21, 2007

Правните системи на Китай и на Япония

в категория Закони

1. Общи бележки.

Макар и трудно, в страните от далечния изток може да се открият общи черти. В тях народите не са склонни да вярват в правото като в средство за обезпечаване на социалния ред и справедливост. В тях има право, но то има само субсидиарна функция и се прилага само тогава, когато са изчерпани всички други способи да се реши конфликта и да се възстанови реда. Строго очертаните решения, които дава правото, и свързаното с него принуждение, срещат крайно неодобрение в широките маси. Там се счита, че социалният ред следва да се опазва предимно по пътя на методите на убеждение, с техниката на посредничество, със самокритични оценки на поведението, с дух на умереност и съгласие. (още…)

август 6, 2007

Китай ще представи първия си закон за защита на личните данни

в категория Закони

Агенция „Фокус“
Пекин. Китай планира да представи първия си закон за защита на личните данни, поради нарастващото недоволство от това колко лесно личните данни на хората попадат в ръцете на рекламните компании, предаде АФП. (още…)

март 10, 2007

Разглеждане и обсъждане на новия проектозакон за подоходния данък на предприятията

в категория Закони

2007-03-09
На 8 т.м. Държавният съвет на Китай постави нов проектозакон за подоходния данък на предприятията, за разглеждане и обсъждане на настоящата годишна сесия на ОСНП. (още…)

февруари 1, 2007

Влизат в сила нови китайски закони

в категория Закони

Влиза в сила закон срещу прането на пари, първият по рода си в страната. Законът, приет на 31 октомври 2006 г., е насочен срещу злоупотребите, подкупите и нарушенията на реда за финансово управление. (още…)

януари 21, 2007

Китай ограничи налагането на смъртните присъди

в категория Закони

2006-10-31
Китай одобри закон, който позволява само на Върховния съд на страната да одобрява прилагането на смъртно наказание. Мярката е наложена с цел ограничаване на масовото обявяване на смъртни присъди от районните съдилища, след като през 80-те години им беше дадено това право. (още…)

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.