Закон задължава китайците да ходят на гости у родителите си

Специална поправка в закон задължава китайците да ходят „често“ на гости при родителите си. Ако не го направят, те могат да бъдат съдени от майка си и баща си, съобщи Асошиейтед прес. Не е ясно колко често трябва да ходят при родителите си китайците. Поправката обаче се прави, защото все по-често в страната има изоставени […]

Пекин смекчава политиката за смъртното наказание

Webcafe.bg, По сп. Time 30.08.2010

Китай е държава, която води крайно противоречива политика относно наказанията срещу извършени престъпления с крайно строгите си закони. В китайската република съществуват 68 различни вида престъпления, които се наказват със смърт.

Общият брой на екзекуциите, извършени в Китай, за една година надвишава този на екзекуциите във всички останали държави по […]

Смъртното наказание в Китай

Китай държи първо място по брой извършени екзекуции в света. За такава огромна държава това често изглежда напълно оправдано, а понякога и недостатъчно. Припомням част от по-известните случаи:

Втора смъртна присъда за меламиновия скандал в Китай

22 януари 2009

Съдът в град Шъдзяджуан в китайската провинция Хъбей постанови още една смъртна присъда по делото за […]

Правните системи на Китай и на Япония

1. Общи бележки.

Макар и трудно, в страните от далечния изток може да се открият общи черти. В тях народите не са склонни да вярват в правото като в средство за обезпечаване на социалния ред и справедливост. В тях има право, но то има само субсидиарна функция и се прилага само тогава, когато са изчерпани […]

Китай ще представи първия си закон за защита на личните данни

Агенция „Фокус“ Пекин. Китай планира да представи първия си закон за защита на личните данни, поради нарастващото недоволство от това колко лесно личните данни на хората попадат в ръцете на рекламните компании, предаде АФП.

[…]

Разглеждане и обсъждане на новия проектозакон за подоходния данък на предприятията

2007-03-09 На 8 т.м. Държавният съвет на Китай постави нов проектозакон за подоходния данък на предприятията, за разглеждане и обсъждане на настоящата годишна сесия на ОСНП.

[…]

Влизат в сила нови китайски закони

Влиза в сила закон срещу прането на пари, първият по рода си в страната. Законът, приет на 31 октомври 2006 г., е насочен срещу злоупотребите, подкупите и нарушенията на реда за финансово управление.

[…]

Китай ограничи налагането на смъртните присъди

2006-10-31 Китай одобри закон, който позволява само на Върховния съд на страната да одобрява прилагането на смъртно наказание. Мярката е наложена с цел ограничаване на масовото обявяване на смъртни присъди от районните съдилища, след като през 80-те години им беше дадено това право.

[…]