Китай отмени забраната за второ дете

От 1 януари 2016 г. на китайските семейства е разрешено да имат по две деца

Постоянният комитет на Обощокитайското събрание на народните представители прие законопроект, с който премахва мерките за ограничаване на раждаемостта.

Той влиза в сила от 1 януари 2016 г., предаде ТАСС.

„Държавата подкрепя принципа, според който една съпружеска двойка може да има […]

Първият съд за околна среда в Китай започна работа

В Китай започна работа първият съд, който ще се занимава само с дела, свързани с проблемите на околната среда, предаде агенция „Ройтерс“. С неговото създаване Пекин се опитва да се пребори с увеличаващия се проблем със замърсяването на въздуха, почвата и водата в страната.

Съдът се намира в южната провинция Фудзиен и в него ще […]

Политиката „едно дете“ – пречка пред китайската икономика

Редактор: Яна Баярова

Страхът за бъдещето на Поднебесната ще принуди китайските власти да се откажат през 2014 г. от политиката „едно дете в семейството“, твърдят икономисти и анализатори. Ако на китайците не бъде разрешено да раждат повече от едно дете, страната ще се състари по-бързо, отколкото ще забогатее.

Демографията дълго време беше главният съюзник на […]

The balinghou

by James Palmer

Chinese parents bemoan the laziness and greed of their children, but this generation of young people has had enough

In 2004, fresh off the plane in Beijing, I was asked to judge an English competition for high-school seniors. My two co-judges were pleasantly cynical middle-aged sociologists, both professors at Tsinghua University. […]

Протест срещу гинекологични прегледи за работа в Китай

Жителите на град Ухан в централен Китай станаха свидетели на любопитен протест, пише днес британският вестник „Гардиън“ (Guardian.co.uk).

Десетина студентки се обявиха против изискването жените, които кандидатстват за държавна служба, да се подложат на инвазивен гинекологичен преглед. Протестът в Ухан е елемент от разрастващата се в Китай вълна от действия, които хвърлят светлина върху дълбоко […]

Китай: От политика за едно дете към демографска криза

Галина Бинева

Властите в Пекин са притеснени от бързото застаряване на населението

Проведено наскоро проучване на демографските тенденции в Китай показа, че към 2030 година числеността на населението на азиатския гигант ще остане същата, каквато е в момента. В годините след това китайците дори ще започнат да намаляват.

Стреснати от бързите темпове на застаряване на […]

Над китайската столица се изляха рекордни валежи

Най-малко тридесет и седем човека са загинали, след като бърху китайската столица Пекин се изляха най-силните валежи от шест десетилетия насам. Това съобщи агенция „Синхуа“, позовавайки се на информация от градксата управа. Рано тази сутрин повече от 30 хиляди жители на шест пекински района са били евакуирани от домовете си.

Двадесет и пет от жертвите […]

Китайките искат равни права пред… тоалетните

Група китайки, които настояват за равноправие с мъжете при чакането на опашка пред обществените тоалетни, съобщи днес, че предстои да организира демонстрация в Пекин, след като подобни акции предизвикаха силен отзвук в страната, предаде БГНЕС.

„Ние искаме отговорните ръководители да обърнат внимание на този проблем. Това е твърде важен въпрос за много жени“, заяви пред […]

28 000 починали от СПИН в Китай през 2011 г.

СПИН взе 28 000 жертви миналата година в Китай, открити са нови 48 000 заразени с ХИВ вируса. Това предаде Синхуа, като се позовава на доклад на китайското министерство на здравеопазването, на Световната здравна организация и на Програмата на ООН за борба с ХИВ/СПИН. Според официалния документ в Китай инфектираните с вируса на СПИН наброяват […]