ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

декември 30, 2015

Китай отмени забраната за второ дете

в категория Социални проблеми

От 1 януари 2016 г. на китайските семейства е разрешено да имат по две деца

Постоянният комитет на Обощокитайското събрание на народните представители прие законопроект, с който премахва мерките за ограничаване на раждаемостта.

Той влиза в сила от 1 януари 2016 г., предаде ТАСС.

„Държавата подкрепя принципа, според който една съпружеска двойка може да има до две деца“, се посочва в текста.

Така се слага край на политиката „едно семейство – едно дете“,

водена през последните 40 години и предотвратила раждането на близо 400 млн. души.

През 1979 г. комунистическата партия в Китай въвежда оспорваната политика, която задължава семействата да имат само едно дете.

В момента в Китай има близо 140 млн. жени в детеродна възраст, които отглеждат по едно дете.

Според данните на Държавния комитет по въпросите на здравеопазването и ограничаването на раждаемостта около 90 млн. такива майки, както очакват властите, вероятно ще пожелаят второ дене.

Източник: БТА

май 23, 2014

Първият съд за околна среда в Китай започна работа

в категория ИКОНОМИКА, Социални проблеми

В Китай започна работа първият съд, който ще се занимава само с дела, свързани с проблемите на околната среда, предаде агенция „Ройтерс“. С неговото създаване Пекин се опитва да се пребори с увеличаващия се проблем със замърсяването на въздуха, почвата и водата в страната.

Съдът се намира в южната провинция Фудзиен и в него ще работят 12 експерти, които ще консултират съдебните представители за решаване на техническите въпроси при споровете.

Китай е една от страните, която страда най-тежко от замърсяване на околната среда. Редица екологични скандали се разразиха през последните години заради стратегията на Пекин за икономически растеж и увеличаваща се индустриализация. Растящото гражданско недоволство обаче принуди управляващите да предприемат редица мерки за по-екологично ориентирана политика и икономика. Една от тях е и създаването на специализирания съд.

Досега за много компании беше по-евтино да плащат глобите си за замърсяване, вместо да направят по-екологични производствените си процеси. От началото на другата година обаче в сила влиза нов закон за околната среда, според който китайското правителство има право да налага по-строги санкции на уличените в замърсяване.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/05/23/2306651_purviiat_sud_za_okolna_sreda_v_kitai_zapochna_rabota/

август 14, 2013

Политиката „едно дете“ – пречка пред китайската икономика

в категория Социални проблеми

Редактор: Яна Баярова

Страхът за бъдещето на Поднебесната ще принуди китайските власти да се откажат през 2014 г. от политиката „едно дете в семейството“, твърдят икономисти и анализатори. Ако на китайците не бъде разрешено да раждат повече от едно дете, страната ще се състари по-бързо, отколкото ще забогатее.

Демографията дълго време беше главният съюзник на китайската икономика. Страната с най-голямото население на света се превърна в световна фабрика; първоначално в тази фабрика шиеха чорапи и палта, сега правят машини, индустриално оборудване, мебели и автомобили. Но от съюзник националната демография се превръща в неин враг: икономистите все по-често предупреждават китайските власти, че работната сила намалява с всяка изминала година, пише „Финмаркет“, цитиран от БГНЕС. (още…)

март 8, 2013

The balinghou

в категория Социални проблеми, Статии

by James Palmer

Chinese parents bemoan the laziness and greed of their children, but this generation of young people has had enough

In 2004, fresh off the plane in Beijing, I was asked to judge an English competition for high-school seniors. My two co-judges were pleasantly cynical middle-aged sociologists, both professors at Tsinghua University. After listening to the umpteenth speech about how China used to be poor, but was now rich and powerful, I remarked to one of them that the students seemed a little sheltered.

‘They don’t know anything!’ she spat. ‘They don’t have any idea about how people live. None of this generation do. They’re all so spoilt.’

It’s a view I’ve heard time and again over the past eight years, and one of which the Chinese media never tire. The young get it from left and right. This January alone, the jingoistic Major General and media commentator Luo Yuan condemned the young for being physically and mentally unfit, ranting: ‘Femininity is on the rise, and masculinity is on the decline. With such a lack of character and determination and such physical weakness, how can they shoulder the heavy responsibility?’ (още…)

ноември 30, 2012

Протест срещу гинекологични прегледи за работа в Китай

в категория Социални проблеми

Жителите на град Ухан в централен Китай станаха свидетели на любопитен протест, пише днес британският вестник „Гардиън“ (Guardian.co.uk).

Десетина студентки се обявиха против изискването жените, които кандидатстват за държавна служба, да се подложат на инвазивен гинекологичен преглед. Протестът в Ухан е елемент от разрастващата се в Китай вълна от действия, които хвърлят светлина върху дълбоко вкорененото неравенство между половете и дискриминация при наемане на работа, посочва вестникът.

„Дискриминацията по полов признак е широко разпространена и в много отношения е институционализирана в Китай“ – това заяви за вестника Джеф Кротал, завеждащ връзки с обществеността на бюлетина „Чайна лейбър“, издаван в Хонконг.

Информация за протеста във Ухан се появи в началото на седмицата и в китайския „Правен всекидневник“.

Призиви към редица правителствени учреждения, в това число и министерството на човешките ресурси, за премахване на изискването за гинекологични прегледи при постъпване на жени на държавна служба са били отправени още през март. (още…)

октомври 27, 2012

Китай: От политика за едно дете към демографска криза

в категория Социални проблеми

Галина Бинева

Властите в Пекин са притеснени от бързото застаряване на населението

Проведено наскоро проучване на демографските тенденции в Китай показа, че към 2030 година числеността на населението на азиатския гигант ще остане същата, каквато е в момента. В годините след това китайците дори ще започнат да намаляват.

Стреснати от бързите темпове на застаряване на населението, властите стартираха активна кампания за стимулиране на семейните двойки да имат второ дете.

Мерките включват посещения при семействата, оставяне на информационни брошури под вратите, консултации, дори и финансови стимули за семейните двойки. С това правителството се надява да реши проблема с недостига на работна ръка и непропорционалното съотношение на възрастовите групи. През 2007 г. на шестима пълнолетни работещи се е падал един пенсионер, но се очаква към 2040 година съотношението вече да е 2 към 1. (още…)

юли 23, 2012

Над китайската столица се изляха рекордни валежи

в категория Социални проблеми

Най-малко тридесет и седем човека са загинали, след като бърху китайската столица Пекин се изляха най-силните валежи от шест десетилетия насам. Това съобщи агенция „Синхуа“, позовавайки се на информация от градксата управа. Рано тази сутрин повече от 30 хиляди жители на шест пекински района са били евакуирани от домовете си.

Двадесет и пет от жертвите са загинали от удавяне, петима са починали след токови удари, а шестима – присрутвания на различни конструкции. Един човек е умрял, след като е бил ударен от мълния в пекинско предградие. Най-зле е засегнат квартала Фангшан, където са се изляли 460 мм дъжд. Средно над целия град са паднали 170 мм вода.

В някои части на китайската столица са прекъснати телефонните линии идостъпът до интернет, под вода е и част от железопътната линия между Пекин и Гуанджоу. До снощи на пекинското летище бяха отменени 475 полета, а други 80 имаха сериозни закъснения. (още…)

февруари 24, 2012

Китайките искат равни права пред… тоалетните

в категория ЛЮБОПИТНО, Социални проблеми

Група китайки, които настояват за равноправие с мъжете при чакането на опашка пред обществените тоалетни, съобщи днес, че предстои да организира демонстрация в Пекин, след като подобни акции предизвикаха силен отзвук в страната, предаде БГНЕС.

„Ние искаме отговорните ръководители да обърнат внимание на този проблем. Това е твърде важен въпрос за много жени“, заяви пред АФП Ли Тинтин, която оглави тази справедлива кауза.

В китайските села и градове многобройни жилища все още нямат WC и населението ползва обществени тоалетни с отделни входове за мъже и за жени и последните често са принудени да чакат дълго на опашка. По примера на движението „Окупирай!“ Ли Тинтин и двайсетина жени неотдавна окупираха една тоалетна за мъже в гр. Кантон и размахваха плакати с искане да се строят повече дамски тоалетни и еднакво време за чакане на мъже и жени. (още…)

февруари 6, 2012

28 000 починали от СПИН в Китай през 2011 г.

в категория МЕДИЦИНА, Социални проблеми

СПИН взе 28 000 жертви миналата година в Китай, открити са нови 48 000 заразени с ХИВ вируса. Това предаде Синхуа, като се позовава на доклад на китайското министерство на здравеопазването, на Световната здравна организация и на Програмата на ООН за борба с ХИВ/СПИН. Според официалния документ в Китай инфектираните с вируса на СПИН наброяват 780 000 души, от тях 154 000 са развили болестта. През 2011 г. пациентите, получаващи антиретровирусно лечение са били 136 000.

Развитието на СПИН в Китай се характеризира с увеличаване на внесените случаи и на предаването на заразата по полов път, се казва в доклада, цитиран от Синхуа. Сексуалните отношения вече са основният начин за предаване на ХИВ вируса в Китай, където огромен скандал със заразена кръв разтърси през 90-те години провинция Хънан.

Според защитници на правата на болните броят на заразените със вируса на СПИН е значително по-висок от огласения от властите. Болните от СПИН дълго време бяха публично заклеймявани в Китай и трудно си намираха работа. Но отношението към жертвите на епидемията постепенно се променя благодарение на разяснителните и превантивните кампании.

http://lifestyle.ibox.bg/news/id_1624418488

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.