ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

октомври 1, 2016

Юанът става световна валута

в категория Финанси

По повод националния празник на КНР, една новина сякаш се оказва един от най-важните подаръци за Поднебесната в световен мащаб:

Ha 1 oĸтoмвpи ĸитaйcĸият юaн влизa в ĸoшницaтa нa cвeтoвнитe peзepвни вaлyти нa Meждyнapoдния Baлyтeн фoнд (MBФ). Πpи тoвa paзлиĸитe мeждy юaнa и ocтaнaлитe чeтиpи вaлyти ca oчeвидни. Te ca cвoбoднo плaвaщи и oбмeннитe им ĸypcoвe нe пoдлeжaт нa дъpжaвни интepвeнции, дoĸaтo ĸypcoвeтe нa юaнa ce фиĸcиpaт в тяcнo oпpeдeлeн ĸopидop, a ocвeн тoвa cъщecтвyвa и дъpжaвeн ĸoнтpoл нaд ĸaпитaлoвитe пoтoци, ĸaзвa Poлф Лaнгxaмep, бивш вицeпpeзидeнт нa Инcтитyтa зa cвeтoвнa иĸoнoмиĸa в Kил.

Eĸcпepти ĸaтo Xeнинг Фьoпeл, диpeĸтop нa xaмбypгcĸия Инcтитyт зa cвeтoвнo cтoпaнcтвo (НWWІ), въпpeĸи тoвa cмятaт peшeниeтo нa MBФ зa пpaвилнo: „To oтpaзявa вce пoвeчe нapacтвaщoтo иĸoнoмичecĸo знaчeниe нa Kитaй, нo e и нaчин Kитaй дa бъдe oĸypaжeн дa paбoти зa пocтигaнe нa пълнa ĸoнвepтиpyeмocт нa юaнa.” (още…)

декември 30, 2015

Централната банка на Китай готви нов метод за оценка на риска

в категория Финанси

През 2016 г. Централната банка на Китай ще започне да измерва риска чрез използването на т. нар. от нея Макропруденциална оценка – система, изградена на база съотношенията за капиталова адекватност на банките, пише Bloomberg.

Чрез системата Централната банка на Китай ще следи внимателно как финансовите институции формират лихвените проценти. Това би спомогнало за намаляване на лихвите по кредитите, гласи становище на банката, разпространено във вторник.

Рамката за оценка ще включва инвестициите в облигации и акции, с което фокусът само към кредитите в миналото се променя.

Оценката „ще промени фокуса си от кредитите, които са тясно дефинирани, към кредита в общ аспект“, посочва банката в становището си. Тя ще включва инвестиции в облигации, инвестиции в акции и обратни изкупувания на продаваните финансови активи. Като се говори за обратни покупки на продадени финансови активи, обикновено се имат предвид задбалансовите банкови активи. (още…)

декември 30, 2014

Изненадващата монетарна политика на Китай

в категория Финанси

По статията работи: Георги Драганов

ИНВЕСТОР.БГ

Страната се готви за големи икономически промени и реформи за пръв път от 35 години

В икономическата политика, както и в повечето други области, действията говорят повече от думите. Чрез намаляването на своя основен лихвен процент на 21 ноември Народната банка на Китай (PBOC) подчерта тактическия фокус на стабилизационната политика на правителството, която има за цел да постави под при около 7% растеж на БВП, пише Стивън Роуч в Project Syndicate.

Постигането на тази цел няма да е малко постижение. Икономиката на Китай е под кръстосания огън на структурните и циклични насрещни ветрове. Структурният натиск възниква от преминаването към нов модел на услуги и воден от потребителите растеж. Цикличният натиск произтича от затрудненото състояние на световната икономика, което оказва натиск надолу върху стария модел на износа и водения от инвестициите растеж. (още…)

„Блумбърг”: Китай и Русия атакуват долара, искат юана за световна валута

в категория Финанси

29.12.2014 г.

Китайската валутна борса Foreign Exchange Trade System обяви ,че започва от днес търговия с три нови валути – малайзийски рингит, руската рубла и новозеландския долар. Това става ясно от съобщение на сайта на борсата, цитирано от „Блумбърг”.

Според Zero Hedge това е сериозен удар срещу долара. Народната банка на Китай вече бе предлагал да се използват възможностите на своята икономика и валута, за да се намали ролята на американската валута в световната търговия. Създаването на валутната двойка юан-рубла ще помогне на Москва да преодолее и кризата на ликвидността, която се очертава да се задълбочи през новата 2015 година.

Идеята на Пекин да намали и сведе до минимум ролята на долара като световна валута не е от вчера. Днешното решение на Народната банка на Китай е само една стъпка към това търговията в азиатския и европейския регион да се извършва в юани и съответните национални валути. А без ролята на долара като разплащателно средство в световната търговия ще бъде максимално ограничена и позицията на САЩ в разпределението на световните ресурси, тъй като печатането на долари няма да е инструмент за натиск или налагане на търговски правила на останалия свят. (още…)

септември 6, 2012

Държавната подкрепа създава „зомби компании“ в Китай

в категория Финанси

Христо СЪЙНОВ

в. Капитал


Банките са принудени да финансират бизнеса на всяка цена

Рискът от появата на „зомби компании“ в Китай се увеличава сериозно напоследък, тъй като икономиката продължава да се забавя, но банките са принуждавани от държавата да продължат да финансират бизнеса, независимо колко е печеливш. Това предупреждение отправи пред CNBC бившият главен икономист на Morgan Stanley за Азиатско-тихоокеанския регион Анди Си.

В стремежа си да се противопоставят на забавянето на растежа, властите в Китай на държавно и местно ниво оказват всевъзможен натиск върху банките да запазят финансирането на бизнеса, независимо от рентабилността. Това от своя страна води до появата на така наречените „зомби фирми“ – дружества, които са на ръба на съществуването си, но продължават да работят основно благодарение на държавната подкрепа.

„Китайската банкова система не изтегля парите си от фирми, които са на път да фалират или са спрели да изплащат кредитите си. Затова много предприятия в Китай са на път да станат зомбита“, заявява Си. „Това е азиатският маниер на работа – да не се следват и прилагат договорите за кредит“, отбелязва той. (още…)

април 16, 2012

Китай разхлаби примката около цената на юана

в категория Финанси

Биляна Вачева

Диапазонът, в който китайската валута може да поскъпва или поевтинява спрямо американския долар, се променя за пръв път от 2007 г. насам и от понеделник вече ще е 1%

Китай предприе решителна стъпка към пазарното определяне на цената на юана, след като в събота увеличи двойно размера на ограниченията, в които той може да се търгува спрямо долара.
Представители на Централната банка на Китай са посочили, че вече ще позволят на юана да поскъпва или поевтинява с 1% спрямо американския долар. Досега този лимит беше 0.5%. Последно той е бил променян през май 2007 г., като тогава разрешеният диапазон е бил едва 0.3%.

Решението на водещата монетарна институция ще влезе в сила от понеделник, става ясно от съобщението, публикувано на сайта на банката. Преди два дни тя подготви инвеститорите и пазарите и съобщи, че планира да разхлаби примката около стойността на юана и да даде възможност на валутата да се търгува малко по-свободно. (още…)

април 5, 2012

Китай ще разбива монопола на държавните банки

в категория Финанси

Кирил Кирчев

Премиерът Уън Дзябао смята, че правят твърде лесно пари и пречат на развитието на икономиката

Монополът на държавните банки в Китай трябва да бъде разбит, защото пречи на развитието на икономиката на страната. Това е заявил по националното радио премиерът Уън Дзябао, предаде Асошиейтед прес. Пред представители на бизнеса той е посочил, че Пекин е започнал реформи, чиято цел е да се отговори по-добре на интересите на предприемачите, като се отвори банковата сфера за частни инвеститори.

„Банките ни правят пари твърде лесно. Защо? Защото малък брой големи банки има статут на монополисти. За да се позволи на частния капитал да се влее във финансовия сектор, трябва най-вече да разбием монопола“, е посочил Уън Дзябао. Премиерът е направил изказването при посещение в югоизточната провинция Фуцзиан, която е център за частни компании, работещи най-вече за износ. Както отбелязва в. Wall Street Journal, изявлението идва в момент, когато в китайските медии върви кампания против държавните банки. (още…)

март 22, 2012

Как Китай може да завихри следващата финансова буря

в категория Финанси

„Отварянето“ на китайската финансова система и икономика към света трябва да е постепенно и координирано, за да се избегне нова катастрофа, смята Мартин Улф.

Следващата голяма финансова криза може да произлезе от Китай, смята главният икономически коментатор на FT Мартин Улф.

„Припомнете си САЩ през 30-те, Япония и Швеция през 90-те, САЩ, Великобритания и еврозоната сега. Финансовите кризи засягат всякакви страни. Както Кармен Райнхарт от Института Питърсън за международна икономика и Кенет Рогоф от Харвард посочват, кризата е „заплаха за равните възможности“. Би ли могъл Китай да е различен? Само ако китайските политици останат предпазливи“, пише Улф.

Миналата седмица китайската Народна банка препоръча да се ускори отварянето на китайската финансова система. Като се има предвид какъв е залогът и за Китай, и за света, от съществено значение е да се обмислят последиците от един такъв ход. Може би светът ще свърши по-добра работа в управлението на този процес, отколкото е направено в миналото. (още…)

март 1, 2012

Китай превзема света с три стъпки

в категория Финанси

Китай трябва да ускори отхлабването на контрола върху капитала, се препоръчва в доклад на централната банка на страната, съобщава FT. Подобно развитие е мечта на западните спекуланти и инвеститори от години, но едва ли Пекин цели просто да вземе техните пари, като в замяна се подчини на властта им.

По вероятно става въпрос за следващия ход в голямата игра на глобално влияние. Китай до голяма степен изчерпа възможностите си за експанзия в производствения сектор. Въпреки продължаващия приток на инвеститори, в дългосрочен план фабриката на света няма как да поддържа темпа на растеж и на създаване на нови работни места.

Така че китайските власти правят първите стъпки към отварянето на сектора на финансовите услуги. Ход, който на пръв поглед най-после ще даде възможност на западните кредитори да стъпят на пазара и да поставят под влиянието си най-голямата нация в света. (още…)

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.