ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

ноември 9, 2008

Амбициозна поземлена реформа се подготвя в Китай

в категория Селско стопанство

В Китай започва грандиозна поземлената реформа. Държавата е готова да позволи на фермерите да прехвърлят правото си на ползване на земята на трети лица, заявява китайския президент Ху Дзинтао. Експерти смятат, че подобна стъпка ще бъде радостно възприета от голяма част от 700-милионното население в селските райони, където правото на собствеността върху земята остава несбъдната мечта. Ху Дзинтао има причини за такава радикална стъпка: той иска да спре нарастващото разпродаване от бюрократите на обработваеми земеделски земи, а в същото време да засили личния си авторитет сред населението. (още…)

юни 19, 2007

Пасивно салдо на Китай в селскостопанската търговия

в категория Селско стопанство

2007-02-20

Както съобщи агенция Синхуа, публикуваният неотдавна от Централната китайска банка – Китайската народна банка доклад показва, че Китай има неблагоприятна позиция в международната конкуренция между аграрните страни и пасивно салдо в търговията със селскостопанска продукция през изминалите три години.

Представител на Централната китайска банка счита, че това се дължи на политиката на развитите страни за дотация за селскостопанските продукти и за търговски протекционизъм, както и сравнително изостаналия аграрен начин на производство в Китай. Представителят на дадената банка посочи, че след като Китай бе приет в СТО, износът на селскостопански стоки от Китай нараства бързо. (още…)

За откриване на 5 нов тип финансови организации на селския банков отрасъл

в категория Селско стопанство

2007-02-17

Неотдавна в Китай бяха открити 5-те нов тип финансови организации на селския банков отрасъл, което отразява отварянето на китайския селски финансов пазар към различни капитали. (още…)

януари 10, 2007

Коприната и други технически култури

в категория Селско стопанство

Най-известната техническа култура на Китай са черничевите дървета. Листата на които служат за храна на копринените буби. (още…)

Отглеждането на ориза

в категория Селско стопанство

Отглеждането на ориза е станала една от най-характерните черти на китайския народ. Оризът се гледа по два начина – под вода и такъв, който няма нужда от много влага. (още…)

Видове земеделие

в категория Селско стопанство

Китай е добре развита земеделска цивилизация. Още преди шест хиляди години на територията на страната е обработвана земя, като около ІІ хил.пр.н.е. са били изчерпани възможностите за по-нататъшно развитие на земеделието чак до епохата на индустриализация. (още…)

Развитие на селското стопанство

в категория Селско стопанство

В Китай обработваемите земи са едва 7% от световните, а трябва да се нахрани 1/5 от населението на Земята. Кой тогава ще нахрани Китай? (още…)

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.