Китай ще изгради най-голямата в света подземна жп гара под Великата китайска стена

Огромният проект ще бъде част от новата железопътна линия за високоскоростни влакове, която трябва да е готова за Зимните олимпийски игри през 2022 г. и да свърже домакина Пекин с други два китайски града, в които ще се проведат част от състезанията.

Китай ще строи най-голямата в света и най-дълбоко разположената под земята железопътна гара […]

Най-дългият подземен тунел ще свързва Далиен и Йентай

Китайски инженери изготвят проект за най-дългия в света подземен тунел, предаде Ройтерс, като се позова на в. „Чайна дейли“.

Проектът ще бъде представен на правителството за одобрение до април. Ако бъде одобрен, строителството ще започне през 2015 г. или 2016 г. Тунелът ще бъде дълъг 123 км, което е над два пъти повече от […]

Китай завоюва световния пазар на въоръжения

Наталия Кашо

Китай за първи път влезе в Топ-5 на най-големите доставчици на оръжие в света. Това се казва в новия доклад за търговията с оръжие през 2012 година на Стокхолмския институт за изследване на проблемите на мира. Това е първата промяна в Топ-5 от Студената война насам. Китай също така стана първата азиатска страна, […]

Първият завод за китайски автомобили в Европа се открива днес край Ловеч

Георги Пауновски, ДНЕВНИК

 

Първият завод за сглобяване на китайски автомобили в Европа се открива днес край ловешкото село Баховица. Проектът е съвместен между най-големия частен автомобилен концерн в Поднебесната империя и притежаваната от Гриша Ганчев „Литекс мотърс“.

На откриването, което ще е около 14 часа, се очаква да присъстват премиерът Бойко Борисов, министърът […]

Битката за китайския автомобилен пазар

Китай изпреварва Германия по продажба на луксозни автомобили. Трите немски концерна BMW, Audi и Mercedes са в битка за необятния пазар.

Китай стана най-динамичноразвиващият се пазар на луксозни стоки, в това число и на автомобили. Той стана ключов за много от европейските производители. Именно Китай е на път да измести Германия от второто място по […]

Огромната мощ на Китай е съпроводена с минимална предвидимост

Само две години след като Пекин започна да разработва множество програми за производителите на зелени технологии, бе взето решение да се спре финансирането на подобни проекти. Подходът „тръгни-спри“ показва, че страната може и да има големи мускули, когато подкрепя даден сектор, но в същото време крие риск от внезапно спиране на кранчето.

В понеделник Китай […]

Китай изстреля пилотирания космически кораб „Шънджоу-7“

Китай изведе успешно в космоса третия си пилотиран космически кораб „Шънджоу-7“, съобщиха световните информационни агенции. Като част от мисията е предвидено първото излизане на китайски космонавт (тайконавт) в открития космос.

Космическият кораб „Шънджоу-7“ беше изстрелян от космическа база в пустинята в пров. Гансу и изведен на орбита на височина 373 км. Началото на тази космическа […]

Актавис придоби още една китайска компания

„Актавис“ придоби 90% дял от китайската компания „Zhejiang Chiral Medicine Chemicals“, специализирана в проучване, разработка и производство на активни лекарствени субстанции. Сумата по сделката не беше оповестена.

Придобиването е част от стратегията на „Актавис“ за получаване на директен достъп до производството на такива субстанции на ниски цени.

[…]

Китай строи АЕЦ на остров

Китай започна да изгражда първата АЕЦ извън континенталната територия, която ще бъде на остров в Източнокитайско море, предаде ИТАР-ТАСС.

Проектът за първата АЕЦ, която ще бъде построена извън континенталната територия на Китай, предвижда тя да заработи в околностите на големия град Нинде и да има четири блока с мощност от по 1000 МВт. Общият обем […]