ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

февруари 19, 2014

В Китай откриха „животински Помпей“ от периода креда

в категория ЛЮБОПИТНО, Туризъм и забележителности

Vesti.bg

Палеонтолози са открили в Североизточен Китай цяло гробище с древни птици и динозаври, които на практика са били погребани мигновено от пепелта на местния „Везувий“ преди около 130-120 милиона години, съобщи сп. „Нейчър Къмюникейшънс“.

Пълноценни екосистеми, т.нар. вкаменени гори, се срещат много рядко и представляват огромна ценност за палеонтолозите. През февруари 2012 година учените са възстановили облика на последните подобни находки в околностите на Ню Йорк.

Дзин Мън от Музея по естествена история на САЩ в Ню Йорк и неговите колеги са се натъкнали на още един подобен пример, като са изследвали наноси и вкаменелости от периода креда, намерени в Североизточен Китай. (още…)

юли 20, 2013

Подготовка за пътуване в Китай – от А до Я на пътешественика

в категория ЛЮБОПИТНО, СПРАВОЧНИК, Туризъм и забележителности, Яна Шишкова

Яна ШИШКОВА

Започва подготовката на новите попълнения студенти, ученици и работещи, които се отправят за дълъг престой в Китай в края на август. Неизбежно всяка година ми задават въпроси какво точно да си носят от тук, което трудно могат да намерят там. Моят опит касае един по-минал период, затова се обърнах с молба към колегите китаисти, които живеят в Китай, да коригират моя списък.

Изказвам горещите си благодарности на проф. Пламен Легкоступ, ректор на ВТУ, Диляна Атанасова, Елена Тодорова, Криси Нанева, Малина Данаилова, Павел Петков, Петко Хинов, Свилена Енчева, Сиана Димитрова, Таня Филипова и Траян Вълчанов, които имат голям принос за следната статия.

1. Лекарства и здравна култура

На първо място поставям тази подточка, тъй като от една страна климатът в Китай доста се различава от българския, което неизбежно влияе и върху здравето на пребиваващия в страната. Вторият фактор е самата диета на китайците, в която на практика отсъстват млечни продукти и достатъчно калций, което дава ефект като косопад, суха кожа, напукване и ронене на нокти и др. Затова е добре да си вземете „Калмацин” (калций, магнезий и цинк) или друг подобен продукт и да пиете през ден по таблетка. В аптечката е добре да имате още аспирин и аналгин.

Поради силната влага, съчетана на места с непоносима горещина, която продължава до средата на септември, често срещани са простудите, които водят до хроничен цистит при дамите. Полезно е да разполагате с тоалетен душ, смрадлика за промивки и лекарство по предписание за по-сериозна форма на цистит. Тук поставям и хроничните болести, на които сте податливи, така че по рецепта да носите със себе си и съответните лекарства. (още…)

май 4, 2013

Китай: Новата сграда на органа прилича на… орган

в категория ЛЮБОПИТНО, Туризъм и забележителности

Новата сграда на всекидневния вестник „Жънмин жъбао“, орган на Китайската комунистическа партия, изумително прилича на… мъжки полов член.

Архитектурното творение вече си навлече присмех и подигравки в китайските социални мрежи и сайтове в интернет, защото погледнато под определен ъгъл има категорична фалическа форма.

Новата сграда на в. "Жънмин жъбао"

Новата сграда на в. „Жънмин жъбао“

Агенция Франс прес уточнява, че сградата, в която ще се помещава редакцията на най-авторитетния пропагандатор на комунистическите идеи в Пекин, все още се строи.

„Със сграда с такава форма има надежда за китайската мечта“, шегува се един потребител в интернет.

„Очевидно е, че националният орган трябва да се налага“, коментира шеговито друг.

В. „Жънмин жъбао“ е гласът и могъщото оръжие на Комунистическата партия.

Очевидно цензурата в Китай не е останала доволна от оприличаването на сградата на мъжки полов член, защото вчера в китайската социална мрежа „Уейдуо“ всеки, който търсеше думата „сграда“, попадаше на съобщението, че резултатите от търсенето не могат да бъдат показани в съответствие със законите, наредбите и действаща политика.

 

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5741051

декември 5, 2012

В Шанхай построиха уникален пешеходен мост

в категория Туризъм и забележителности

Народната република е в невероятен икономически възход, потвърждение на което може да се види дори и в начина, по който се развиват градските райони. Пешеходният мост Лудзядзуей в новата зона Пудун в Шанхай, е доказателство, че изостаналата аграрна държава отдавна е в миналото. На това място, на което сега се извисяват няколко небостъргача, преди се е отглеждал ориз и други селскостопански култури. По красивия пешеходен мост Лудзядзуей (Lujiazui Pedestrian Bridge) могат да вървят 15 човека един до друг. Чрез него се избягва задръстването на кръговото движение под него, а и се улеснява достъпа до голям търговски мол:

Мостът Лудзядзуей

Мостът Лудзядзуей

 

Видео с гледката наоколо: (още…)

юли 24, 2012

Хотели, хостели и забележителности в Китай (1)

в категория СПРАВОЧНИК, Туризъм и забележителности, Яна Шишкова

Преди да разкажа за забележителностите, хотелите и хостелите на няколко от основните градове в Китай и къде на добра цена да се настаним в тях, искам да благодаря на колегите Александър Радков, Веселин Найденов, Алиса Стоянова, Евелина Вълчанова, Мила Печенякова и Ирина Сивкова, които споделиха най-актуалната информация за цените и препоръчаха няколко места.

Пекин несъмнено е сърцето на Китай. В него има повече забележителности от цяла Латинска Америка. Могат да се разделят на императорски – Забранения град, стария летен дворец Юенминюен, новия летен дворец Ихъ-юен, Храма на Небето; религиозни и култови – даоисткия храм Бай-юнгуан, ламаисткия Юнхъгун – това е един от най-големите будистки грамове в Китай, в него се намира най-голямата статуя на Буда Майтрея в света, направена от един единствен дънер сандалово дърво. Височината й е 26 метра и е в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Съвсем близо до Юнхъгун се намира храмът на Конфуций.


(още…)

юли 13, 2012

Китай се надява на успех с тематичен парк в Тибет

в категория Туризъм и забележителности
Songtsan Gambo and Princess Wencheng

Songtsan Gambo and Princess Wencheng

Китай планира да инвестира 3 млрд. паунда в изграждането на тематичен парк в Тибет, съобщи британският вестник The Telegraph, който се позовава на публикации в местните медии.

Предвижда се изграждането на зона за развлечения, търговски и жилищен район в покрайнините на столицата Лхаса.

Според публикация в Guardian властите очакват, че развитието на туризма ще подобри значително икономическото положение на Тибет. Прогнозите сочат, че в областта, чието население е едва 3 млн. души, печалбите ще достигнат около 1. 8 млрд. паунда годишно през 2015 г.

Паркът ще се разпростре на 800 хектара, а тематиката на атракциите ще е свързана главно със съдбата на принцеса Уънчън, която през VII век чрез брака си със Сондзан Ганбу, става не само проводник на китайската култура, но и донася будизма в Тибет (заедно с непалската му съпруга Брикути Деви).

Засега идеята за парка е да се фокусира върху образователни програми около биографията на принцесата, а развлеченията също щели да черпят идеи от нейната съдба. Смисълът на инициативата, формулиран от властите, е да се „подчертаят историческите връзки между Китай и Тибет“. Проектът включва образователни и културни центрове, посветени на Тибет.

Сега повечето туристи в региона са от Китай. През миналата година посетителите на региона са 8.5 млн. души, с една четвърт повече от предходната. Китайското правителство обаче се надява да привлече 10 млн. през 2012 г. , а до 2015 г., благодарение на проекта си, да достигне 15 млн. туристи.


http://www.dnevnik.bg/na_put/2012/07/12/1863973_kitai_se_nadiava_na_uspeh_s_tematichen_park_v_tibet/

юни 6, 2012

Великата китайска стена е била три пъти по-дълга…

в категория Туризъм и забележителности

Великата китайска стена, за която досега се знаеше, че е дълга 8850 км, се оказва близо три пъти по-дълга – 21 196 км., съобщават местните медии, цитирани от световните агенции.

Съгласно резултати от изследване, предприето през 2007 г. от Държавната агенция по културноисторическото наследство, общата дължина на това фортификационно съоръжение е почти три пъти по-голяма от известните досега данни, предаде БГНЕС. Сериозната разлика се получава от това, че археолозите са измервали само онези участъци от Стената, които са били построени по време на династия Мин (1368-1644).

При новото мащабно изследване са включени всички участъци на Стената и крепостите, изградени в различни периоди на китайската история. Учените са констатирали, че на много места са се запазили само основите на съоръжението в резултат на естественото остаряване от земетресения, наводнения и бури, но и от човешки фактори като кражба на камъни и тухли и дори превръщане на някои разрушени участъци в земеделски площи.

В момента едва 8,2% от общата дължина на Великата китайска стена са запазили първоначалния си вид от времето, когато са строени при династията Мин, а 74% са със сериозни увреждания.


http://curious.actualno.com/news_389083.html

май 8, 2012

Дунхуан: Хиляда буди по Пътя на коприната

в категория Ивелина Ватова, Туризъм и забележителности

Ивелина Ватова


Легендата:

В Планината на пеещите пясъци, Миншашан, слънцето бавно се отправя към нощното си леговище. Огненото му кълбо се търкаля от връх на връх. Златистите лъчи обливат в светлина пустинните песъчинки, пречупват ги през водното огледало на река Дачуан и оставят вятъра да ги понесе по склоновете на съседката й Сан-уей. Надолу-нагоре, после обратно – нагоре-надолу. Водни капки с жълт привкус на скърцаща между зъбите пустиня, къпещи се в палещите въглени на слънчевата жар.

Срещу надвисналите над реката скали седи будистки монах и почти в транс съзерцава гледката. Погледът му се рее като свободна птица – нагоре-надолу – дорде не се издигнал до пещерните дупки по източния ръб на Минша. Там нейде около тях из златисто-пясъчното небе му се привидял самият Майтрея Буда (Буда на бъдещето), заобиколен от божествени девици, които свирели на различни инструменти и танцували, за да го развличат. (още…)

април 28, 2012

„Не убивай комар с меч…„

в категория Наталия Бояджиева, Туризъм и забележителности

Наталия БОЯДЖИЕВА

(китайски пътепис)

„Не убивай комар с меч“, „Как можем да знаем какво е смъртта, когато не знаем още какво е животът” и „Който не напредва всеки ден, всеки ден изостава” – това са някои от прочутите афоризми на Конфуций (Кундзъ), записани от учениците му години след неговата смърт.

Династия Хан (206 г. пр. н. е. – 220 г. сл. н. е.) го е издигнала до статус на божество, а родният му град Цюфу е станал място за поклонение, което навремето е съперничело на Мека. Още приживе е признат за „Учител на десет хиляди поколения”.

Потегляме към Цюфу, провинция Шандун, през август – един месец преди тържествата във връзка с 2560–та годишнина от рождението на великия мислител. Само след месец тук ще се съберат над десет хиляди души – учени, негови последователи и хора, които твърдят, че са наследници на философа (над два милиона претенденти – най-голямото родословно дърво в света!). Честването на годишнината съвпада с възраждането на религиозните вярвания – будизма, даоизма и конфуцианството в Китай през последните 25 години. Конфуцианството, произлязло от неговите учения, е повлияло на живота и мисленето на хората в Китай, Япония, Корея и Виетнам за цели хилядолетия.

Цюфу е малък град, запазил старинната китайска атмосфера от хиляди години. Велорикши и големи файтони превозват купищата туристи до основните забележителности – Комплекса от храмове, построени в чест на Конфуций и гробницата, в която почива той, неговите синове и внуци. Лекият дъждец не разколебава тълпите от почитатели. (още…)

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.