ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

юли 18, 2012

Териториалните претенции на Китай се отнасят до почти всички държави в региона

в категория Външна политика, Политическа география

(БТА)

Китайският лидер Мао Дзъдун успя не само да изгради една здрава страна – той набеляза и една глобална цел: „Трябва да покорим земното кълбо, където ще създадем мощна държава“. Днес КНР има териториални претенции почти към всички свои съседки. САЩ естествено мечтаят за ролята на посредник в решаването на регионалните спорове. Пекин обаче явно не дава и пет пари за тяхното мнение, пише вестник „Правда“.

Миянма, Лаос, Северна Индия, Виетнам, Непал, Бутан, Тайланд, Малайзия, Сингапур, островите Рюкю, 300 острова в Южнокитайско, Източнокитайско и Жълто море, освен това Киргизстан, Монголия, Тайван, Южен Казахстан, афганистанската провинция Бадахшан, Забайкалието и южната част от Далечния изток до Охотск – ето пълния списък с територии, изгубени от Китай според Мао с рухването на империята Цин. (още…)

юли 30, 2007

Население

в категория Политическа география

2004-06-16

Китай е на първо място в света по брой на населението – 1.25909 милиарда души в края на 1999г., или около 22% от световното население. тук не са включени много китайци, живеещи в Хонконгския специален административен район, провинция Тайван и Специален административен район Макао. (още…)

Основните градове в Китай

в категория Политическа география

Градовете в Китай наброяват 663 в края на 2000г., от тях 13 са с повече от 2 милиона жители; 27 – между 1 и 2 милиона жители; 53 – между 500 000 и 1 милион жители; 218 – между 200 000 и 500 000 жители; 352 – по-малко от 200 000 жители. Някои са индустриални градове, възникнали покрай изпълнението на ключови държавни проекти, някои са пристанищни градове, в които са на лице благоприятни условия за развитие, а някои са известни исторически и културни центрове. (още…)

февруари 1, 2007

Административно делене – таблица

в категория Политическа география

Административно делене – таблица (още…)

януари 10, 2007

ОАР Аомън/Макао

в категория Политическа география

Разположен е на западния бряг на р. Джудзян, на границата с пров. Гуандун и е на 40 морски мили от Сянган. Включва п-ов Аомън, о-вите Дандзъ и Лухуан, като общата площ е 24 км².   (още…)

ОАР Сянган/Хонгконг

в категория Политическа география

Сянган се намира в пров. Гуандун, до гр. Шънджън и е на изток от Перлената река /Джудзян/. (още…)

Провинция Тайван

в категория Политическа география

Макар Тайван все още да се смята от самата себе си за отделна държава, тя е китайска провинция, която включва о-в Тайван, о-в Пънху, както и принадлежащите му 80 острова. (още…)

Административно делене

в категория Политическа география

В административен план, територията на Китай е разделена на 23 провинции (省), 5 автономни района (自治区), 4 муниципалитета (直辖市) и два особени административни района (特别行政区) – ОАР Сянган (Хонгконг) и Аомън (Макао). (още…)

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.