28 000 починали от СПИН в Китай през 2011 г.

СПИН взе 28 000 жертви миналата година в Китай, открити са нови 48 000 заразени с ХИВ вируса. Това предаде Синхуа, като се позовава на доклад на китайското министерство на здравеопазването, на Световната здравна организация и на Програмата на ООН за борба с ХИВ/СПИН. Според официалния документ в Китай инфектираните с вируса на СПИН наброяват […]

Традиционната китайска медицина лекува свински грип за три дни

Специалисти по традиционна китайска медицина разработиха препарат, който лекува грипа A/H1N1 за три дни, съобщи заместник-ръководителят на управлението по медицина в Пекин Ту Джътао, цитиран от РИА Новости.

Медикаментът с наименованието „Противопростудно №2“ вече се появи по витрините на пекинските аптеки на цена от шест юана (малко по-малко от долар) за опаковка. Ту Джътао съобщи, […]

Китай изпревари всички с ваксината срещу новия грип

Китай стана първата страна, в която успешно завършиха клиничните изпитвания на ваксина срещу новия грип A/H1N1/. За това съобщи агенция “Синхуа”.

Според предварителните резултати от изпитванията, ваксината, разработена от пекинската компания “Късин”, е ефективна и безопасна за човека, се казва в съобщението. Очаква се масовото производство да започне още през септември.

Клиничните проби са започнали […]

Цял град под карантина заради чума

Двама души са починали от белодробна чума в отдалечен район на Западен Китай, съобщи Ройтерс, позовавайки се на китайската държавна осведомителна агенция Синхуа.

Град Дзикътан, чието население е около 10 хил. души, и околният район, където има случаи на опасната болест, е поставен под карантина, за да се предотврати разпространението на заразата.

Десет души са […]

Повелите на китайската медицина

11.06.2006 г.

Неотдавна попаднах на трактат, писан от неизвестен китайски автор. Бях силно впечатлен от прочетеното, затова реших да споделя тази древна мъдрост с вас. Мисля, че мнозина наши съвременници могат да извлекат огромна полза от тези древни прозрения…

[…]

Традиционна китайска медицина (статия на кит. посолство)

2004-06-16

Китайски старинни трудове по медицина са: “Лекарственик на император Хуанди”, “Хилядата златни формули”, “Трактат за тифуса и разни болести”, “Трактат за билките”, “Справочник по съдебна медицина” и др.

[…]

ІV НАЦИОНАЛЕН КОНГРЕС ПО АКУПУНКТУРА С МЕЖДУНАРОДНО УЧАСТИЕ

ІV НАЦИОНАЛЕН КОНГРЕС ПО АКУПУНКТУРА С МЕЖДУНАРОДНО УЧАСТИЕ 18-21 октомври 2007 г.

Най-значимото събитие в живота на БДТКМ за тази година е ІV Национален конгрес по акупунктура с международно участие, който ще се проведе в периода 18-21 окткомври 2007г., в конгресния център на хотел Кемпински – Зографски, гр. София.

[…]

Българско дружество по традиционна китайска медицина

История:

1962 – 1964 г. Група български лекари са изпратени на продъл жителна специализация по акупунктура в Китай. От тях ст.н.с. д-р Мария Цекова въвежда акупунктурата като лечебен метод в клиничната практика, в тогавашния Научен институт по неврология, психиатрия и неврохирургия на Четвърти километър. Д-р Мария Цекова дълги години завежда кабинет, а по-късно и Отделение […]

ЗДРАВЕТО НА ЧОВЕКА Е В ХАРМОНИЯТА МЕЖДУ ИН И ЯН

Средна продължителност на живота: в България: жени — 74,5; мъже — 67; в Китай: жени — 80; мъже — 75.

[…]