ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

март 9, 2013

Тревата спи (за чинглиша и още нещо)

в категория ЕЗИКОЗНАНИЕ, ЛЮБОПИТНО, Олимпиадата 2008 г.

Димитър Алтънков | Монреал

Когато усмихнатото момиче от магазина в Шънджън ме попита мило на английски как да ми помогне, не можах да скрия радостта си, че най-накрая съм попаднал на Мястото.

Последва разочарование, когато установих, че нейният английски се изчерпва с тази фраза, произнесена с лекота, усвоена вероятно в дните преди Универсиадата, състояла се в града през 2011 г. По-нататък комуникацията премина в рутинна жестикулация, доброжелателна размяна на усмивки и момински кикот от страна на двете й колежки, чиито познания по чужди езици не надвишаваха нейните.

Посещавал съм Китай неведнъж. Наслаждавал съм се на кухнята от различни региони, но винаги съм разчитал на снимчиците в менюто или на стената в ресторанта и по съвети на приятели не съм се впускал в авантюрно произнасяне на фрази на местния език. Така моите странствания ме сблъскаха многократно с надписи на английски, които остават загадка за мен и до ден днешен. Така разбрах, че става дума за лингвистичното явление „чинглиш“.

Явлението „чинглиш“

Чинглиш (Chinglish) идва от Chinese и English. Става дума за неумелото използване на английски език от китайците, намиращо отражение в десетките надписи и табелки, уж целящи улесняването на чуждестранните гости.

Читателят вероятно ще направи връзката със спенглиш (Spanglish), неологизъм, станал популярен от едноимения филм, излязъл на екран преди десетина години, който разказва за съдбата на латиноамериканка, попаднала в САЩ. Корените на чинглиш са в лошото познаване на езика и предоверяването на google translate и други интернет речници. (още…)

януари 7, 2013

Покана за семинар с международно участие по тайдзицюен

в категория БЪЛГАРО-КИТАЙСКИ ОТНОШЕНИЯ, СПРАВОЧНИК, Тайдзицюен

Скъпи приятели,

Ето че дойде новата 2013 година, първата с четири различни цифри от 1987 г. насам, което означава че ще е интересна и разнообразна!

Първият подарък за нас правят организаторите на най-мащабния семинар по тайдзицюен през годините. Той ще се проведе във Варна в периода 21-27 юли 2013 г. Ще бъде съпроводен с обучения и интересни семинари, водени от Грандмайстор Чън Сяо-уан – 19-то поколение Майстор от фамилия Чън, пазител на традицията на Чън Стил Тайдзицюен, Глава на Школата Чън.

Подробности и записвания: http://workshops.taiji-bg.com/

септември 2, 2012

Гонка за олимпийски медали – Китай и Олимпиадата 2012

в категория БОЙНИ ИЗКУСТВА И СПОРТ, Ивелина Ватова

Ивелина ВАТОВА

Още в първия олимпийски ден изостреният ми радиослух долови необичаен шум – всякакви спортни репортери и коментатори от (над)национални медии подскачаха от радост, изумление, изненада и други емоционални нюанси с думите „Какво правят тези китайци!”, „Феноменални са!”, „Шашнаха ни!”, Пак грабнаха златото!” и т.н.

Сякаш с парен чук някой буквално наби този звук в ухото ми. Не съм спортен маниак, не се занимавам със спортна тема, но ми беше достатъчно да присвия очи и да следя ставащото.

Картината на няколко езика в медии от различен калибър бе долу-горе еднаква:

В-к „Дума”, дни преди откриването на Игрите:

„Китайските спортни ръководители признаха, че очакват … по-малко медали в Лондон в сравнение с „домашните“ игри в Пекин 2008… Китай ще бъде представен … от 396 атлети в 23 вида спорт. Това е доста по-малко в сравнение с Пекин, където честа на домакините защитаваха 639 спортисти. Китайците ще се борят за отличията в 212 дисциплини с изключение на футбол, хандбал и конен спорт.” (още…)

август 6, 2012

БОК подписа договор с китайския олимпийски комитет

в категория БОЙНИ ИЗКУСТВА И СПОРТ, БЪЛГАРО-КИТАЙСКИ ОТНОШЕНИЯ

Националните олимпийски комитети на България и Китай подписаха договор за сътрудничествоо. Споразумението стана факт тази сутрин в една от залите на „Уолдорф Хилтън Хотел” в Лондон. Договорът бе подписан от Стефка Костадинова, председател на БОК и от президента на НОК на Китай Лиу Пън.

С влизането му в сила се създават много по-големи възможности за обмен на спортисти, треньори и научни кадри между двете страни.

По време на церемонията Костадинова изрази задоволството си от факта, че БОК подписва споразумение с една от най-могъщите спортни нации на планетата.

От своя страна г-н Лиу заяви, че днешният ден е важен за китайското олимпийско семейство и че тяхната страна държи изключително много на добрите взаимоотношения между двете държави. Той не пропусна да изтъкне отличните спомени, които има от България и специално от изявите на Костадинова в сектора за скок на височина. Двете страни си размениха подаръци. От името на БОК Стефка Костадинова връчи на г-н Лиу „Златна значка на БОК”, а китайците дариха миниатюрен порцеланов чайник с изобразени бягащи атлети.


http://topsport.ibox.bg/news/id_1958288055

август 15, 2009

Китайската армия: малки групи по 5 милиона със свръхмодерно оръжие

в категория Оръжия, ПОЛИТИКА

Лента.ру 

Руско-китайското антитерористично учение “Мирна мисия-2009″ започна в Хабаровск с военнополитически консултации между началниците на двата генерални щаба. Активната му фаза ще продължи от 23 до 26 юли и включва маневри на полигона Таонан край град Байчън в Североизточен Китай. Всяка страна е изпратила за участие по около 1300 военнослужещи, главно от сухопътните войски и авиацията. Това е второто съвместно учение от този род след 2005 година.

Русия и Китай са отдавнашни партньори в сферата на отбраната, макар че е имало периоди, през които военни от двете държави са заставали на протовоположните страни на фронтовата линия. Например по време на граничния конфликт на остров Дамански през 1969 година, когато група китайци нахлуха на съветска територия, и то със съветски автомати в ръце. Кратката, но кръвопролитна микровойна приключи с победа на руските граничари и военни, но те загубиха 58 души, а 94 бяха ранени. Загубите на Китай все още са засекретени, но според различни източници са били от 100-150 до 3000 души. (още…)

август 5, 2009

Китайские военные силы

в категория Бичурин, БОЙНИ ИЗКУСТВА И СПОРТ, Нова история

Бичурин Иакинф (1840 г.)


Содержаніе. – Комплектъ. – Управленіе. – Вооруженіе. – Ученіе. – Флотъ. – Коплектованіе.


Прежнее состояніе военной силы.

Въ продолженіе первыхъ трехъ династій 2,505–231 годовъ до Р. X. военная служба составляла общую повинность всѣхъ землепашцевъ. Мѣстные начальники были и военными ихъ начальниками. Назначены были извѣстный срокъ службы, извѣстное время для ученія. Такимъ образомъ войско не требовало издержекъ на содержаніе; народъ не былъ изнуряемъ долговременною службою.

Это было одно изъ лучшихъ воинскихъ учрежденій. Домъ Цинь, по введеніи монархическаго правленія въ 931 году до Р. X, отмѣнилъ это учрежденіе; и полагая, что съ прекращеніемъ причинъ къ распрямъ, болѣе не будетъ воины, уничтожилъ оружіе, a въ областяхъ опредѣлилъ только военныхъ учителей. Такимъ образомъ онъ изъ воинскихъ упражненій сдѣлалъ театральную забаву, доходилъ до Халки, и утвердилъ подъ своею властію восточную Монголію отъ Чахаpa до Маньчжуріи. Но послѣ пятилѣтней за престолъ войны между дядею и племянникомъ 1398–1403, домъ Минъ потерялъ всѣ завоеванія въ Монголіи, и хотя перенесъ свой дворъ въ Пекинъ, со всѣмъ тѣмъ болѣе двухъ столѣтій терпѣлъ почти безпрерывныя безпокойствія отъ Монголовъ. (още…)

октомври 7, 2008

Кой е сега в Третия свят – САЩ или Китай?

в категория Олимпиадата 2008 г., ПОЛИТИКА

Томас Фридман

в. Ню Йорк таймс

След като присъствах на грандиозната церемония по закриването на олимпиадата в Пекин и почувствах как вибрациите от стотици китайски барабанисти пулсират в гърдите ми, се изкуших да направя две заключения. Първото е: “Божичко, енергията, която излъчва тази страна, е ненадмината”, а второто: “Ние сме толкова изкуствени, трябва да научим децата си на мандарински”.

Както и да е, през годините се научих да не си вадя твърде генерални изводи от двуседмични събития. Олимпиадите не променят историята. Те са просто снимки – държавата позира в най-хубавите си неделни дрехи, за да я види светът. Но след като снимките приключат, образът на Китай, представен чрез олимпиадата остава изключително силен – образ, който американците трябва да вземат под внимание през този избирателен сезон. (още…)

август 22, 2008

Спряха четири коня заради допинг

в категория Олимпиадата 2008 г.

в. Топспорт

Нов допинг скандал избухна на 29-те летни олимпийски игри в Пекин. От Международната федерация по конен спорт изключиха четири коня от състезанията по прескачане на препятствия – индивидуално, след като животните дадоха положителни проби за допинг.

Един от уличените в употреба на забранени стимуланти е конят Камиро на бронзовият медалист от отборната надпревара Тони Андре Хансен от Норвегия, като това вероятно ще доведе до лишаване на Норвегия от медала. От Международния олимпийски комитет коментираха лаконично, че ще се произнесат по случая в най-скоро време. Ако норвежците бъдет санкционирани, бронзовият медал ще получи отборът на Швейцария. (още…)

август 13, 2008

Хуй вдигна 348 кг и се окичи със златото в категория 69

в категория Олимпиадата 2008 г.

Ляо Хуй (Китай) спечели златния медал в категория до 69 килограма при мъжете във вдигането на тежести на Олимпийските игри в Пекин.

Китаецът с благозвучното име зае първото място с двубой от 348 килограма (158 и 190), като бе над всички и в двете движения – изхвърляне и изтласкване.

Със сребърния медал се окичи Венсела Дабая-Тиеншьо (Франция) – 338 (151 и 187), а бронзовото отличие взе Тигран Мартиросян (Армения) – също 338 (153 и 185), но с по-голямо лично тегло.


http://www.sport1.bg/sport1/node/104594

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.