Журналистическа публикация за корупция в Китай свали министър

Китайската комунистическа партия уволни министър, след като водещ журналист публикува материал в интернет за предполагаема корупция и други нарушения, предаде ДПА. Лиу Тиенан е уволнен от Националната комисия за развитие и реформа заради сериозни дисциплинарни нарушения. Той е най-високопоставеният служител, уволнен в рамките на антикорупционната кампания на лидера на партията Си Дзинпин.

Срещу Лиу се […]

Новото ръководство на Китай начело със Си Дзинпин и Ли Къцян

Китай обяви днес състава на правителството на новия президент Си Дзинпин и на неговия министър-председател Ли Къцян. В разгара на кризата в отношенията между Пекин и Токио, постът външен министър заема бивш китайски посланик в Япония.

Ли Къцян

Уан И, 59-годишен дипломат, който от 2008 г. отговаряше за отношенията с Тайван, ще замени Ян […]

Кой е Си Дзинпин – човекът, който поема кормилото на Китай?

Първият пленум на 18-ия Централен комитет на Китайската компартия (ККП), състоял се днес в Дома на народните събрания на площад Тиен-анмън, избра за нов генерален секретар на ЦК на ККП Си Дзинпин. По решение на пленума той стана и председател на Военния съвет на ЦК на ККП, пише ИТАР-ТАСС.

Кой всъщност е новият китайски лидер, […]

Гу Кайлай получи смъртна присъда

Тя обаче е с отложено изпълнение и вероятно ще бъде замененан от доживотен затвор

Китайски съд осъди Гу Кайлай на смърт за убийството на британския бизнесмен Нийл Хейуд. Смъртната присъда е с двегодишно отлагане на изпълнението. Това значи, че Гу най-вероятно ще прекара остатъка от живота си в затвора, ако до две години не извърши […]

Идеите на Дън Сяопин вече 35 години водят Китай

Павел Пашев

19.12.2008

„Политиката на реформи и откритост е една от най-важните особености на новия исторически период. Целта е да се развиват производствените сили, да се модернизира страната и да се подобри животът на народа“, казва Ху Дзинтао в реч по случай 30-годишнината от началото на пазарните реформи в КНР.

По инициатива на патриарха […]

Сътресения на политическата сцена

Подслушване на телефони явно е изиграло роля за отстраняването на китайския партиен лидер Бо Силай, пише в. „Ню Йорк таймс“

Китай се тресе от най-големия политически скандал в страната от години, след като лидерът на комунистическата партия в град Чунцин – Бо Силай, беше отстранен.

Официално Бо е разследван за „сериозни дисциплинарни нарушения“, а съпругата […]

Рокади по върховете в Китай

ПЕКИН – Популярен местен китайски комунистически водач, който се готвеше да влезе в най-висшия партиен орган на страната, бе отстранен преди десетина дни от поста си, съобщи АФП.

Бо Силай беше секретар на управляващата комунистическа партия в автономния град Чунцин – един от четирите града на централно подчинение в страната. Мегаполисът е с население от […]

Соцаристокрацията – новата власт в Китай

Новото поколение на „партийни принцове“ наследяват властта и богатството на техните родители, аристокрацията на комунистическата система, пише британският в. „Таймс“ Ли Сяолин, дъщеря на маоисткия премиер Ли Пън и главен мениджър на „Чайна пауър интернешънъл дивелъпмънт“ Ли Сяолин, дъщеря на маоисткия премиер Ли Пън и главен мениджър на „Чайна пауър интернешънъл дивелъпмънт“

Те може да […]

Дън Инчао

Дън Инчао / 1904 г.- 1992 г./ жена, революционер, политик, известен обществен деец.Тя е родена в Гуаншан в провинция Хънан. През 1919 г. участва в антиимпералистическата и антифеодална кампания “Четвърти май”и заедно с Джоу Ънлай и други организира и ръководи студентска патриотична кампания в Тиендзин. През 1925 г. се омъжва за Джоу Ънлай.

[…]