ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

май 14, 2013

Журналистическа публикация за корупция в Китай свали министър

в категория Китайски политици, ПОЛИТИКА

Китайската комунистическа партия уволни министър, след като водещ журналист публикува материал в интернет за предполагаема корупция и други нарушения, предаде ДПА.
Лиу Тиенан е уволнен от Националната комисия за развитие и реформа заради сериозни дисциплинарни нарушения. Той е най-високопоставеният служител, уволнен в рамките на антикорупционната кампания на лидера на партията Си Дзинпин.

Срещу Лиу се води разследване за нарушения, които не бяха посочени официално.

Вестник „Чайна дейли„, цитиран от БТА, съобщи, че предполагаемите престъпления на Лиу са извадени наяве през декември от заместник-редактора на влиятелно финансово списание.

Според журналиста синът на Лиу и съпругата му са получили пари от ръководител на държавна хартиена фабрика, в замяна на което той уредил банкови кредити за предприятието, пише вестникът.

http://www.mediapool.bg/

март 16, 2013

Новото ръководство на Китай начело със Си Дзинпин и Ли Къцян

в категория Китайски политици, ПОЛИТИКА

Китай обяви днес състава на правителството на новия президент Си Дзинпин и на неговия министър-председател Ли Къцян. В разгара на кризата в отношенията между Пекин и Токио, постът външен министър заема бивш китайски посланик в Япония.

Li Keqiang

Ли Къцян

Уан И, 59-годишен дипломат, който от 2008 г. отговаряше за отношенията с Тайван, ще замени Ян Цзиечъ, който пък е издигнат в Националния съвет по държавните въпроси на КНР. Това съобщи заместник-председателят на Общокитайското събрание на народните представители Уан Шъндзюн.

Уан И, който от 30 г. заемаше различни постове в министерството на външните работи, бе от 2004 до 2007 г. посланик на КНР в Токио. Опитът му на този пост може да се окаже полезен в момент, когато отношението между Токио и Пекин за изострени заради териториален конфликт относно суверенитета над необитаеми острови Спратли в Източнокитайско море, наричани от китайците Дяо-юдао, а от японците Сенкаку. Тези контролирани от Япония острови са разположени в район богат на риба и с потенциални залежи на петрол и газ. (още…)

Кой е Си Дзинпин – човекът, който поема кормилото на Китай?

в категория Китайски политици, ПОЛИТИКА

Първият пленум на 18-ия Централен комитет на Китайската компартия (ККП), състоял се днес в Дома на народните събрания на площад Тиен-анмън, избра за нов генерален секретар на ЦК на ККП Си Дзинпин. По решение на пленума той стана и председател на Военния съвет на ЦК на ККП, пише ИТАР-ТАСС.

Кой всъщност е новият китайски лидер, комуто предстои през близките 10 години да оглавява страната с население от 1,3 милиарда души и да решава цял комплекс трудни въпроси, оставени в наследство от „четвъртото поколение“ ръководители начело с Ху Дзинтао?

Предположенията, че Си Дзинпин ще поеме кормилото на една от най-големите политически партии в света, датират вече доста отдавна. Експертите го споменават като сериозен кандидат за поста от октомври 2010 г., когато бе избран за заместник-председател на Военния съвет на ЦК на ККП. Създадената тук традиция за приемственост във властта прави това назначение задължително стъпало преди заемането на висшите партийни и държавни постове.

Като говорим за традиции, основите на действащата днес система за предаване на властта бяха положени с идването на власт на „второто поколение“ ръководители начело с архитекта на китайските реформи Дън Сяопин. След него генералните секретари на ЦК на ККП, председателите на КНР и премиерите бяха избирани за по 10 години. Съответно Си Дзинпин като водач на „петото поколение“ лидери ще управлява Китай до 2023 г. (още…)

август 20, 2012

Гу Кайлай получи смъртна присъда

в категория Китайски политици

Тя обаче е с отложено изпълнение и вероятно ще бъде замененан от доживотен затвор

Китайски съд осъди Гу Кайлай на смърт за убийството на британския бизнесмен Нийл Хейуд. Смъртната присъда е с двегодишно отлагане на изпълнението. Това значи, че Гу най-вероятно ще прекара остатъка от живота си в затвора, ако до две години не извърши друго престъпление, предаде Ройтерс. Агенцията се позовава на източник, присъствал на произнасянето на присъдата, тъй като в съдебната зала не са били допуснати неофициални медии.

Според Асошиейтед прес в Китай такава смъртна присъда бива заменена след няколко години с доживотен затвор.

Съдът призна Гу – съпруга на доскоро много влиятелния висш функционер на Китайската компартия Бо Силай – за виновна в убийството на британеца. На процеса Гу призна, че през ноември миналата година е отровила Хейуд след бизнес спор, заради който той заплашил сина й. (още…)

май 4, 2012

Идеите на Дън Сяопин вече 35 години водят Китай

в категория Китайски политици


Павел Пашев

19.12.2008

„Политиката на реформи и откритост е една от най-важните особености на новия исторически период. Целта е да се развиват производствените сили, да се модернизира страната и да се подобри животът на народа“, казва Ху Дзинтао в реч по случай 30-годишнината от началото на пазарните реформи в КНР.

По инициатива на патриарха на китайската съвременна политика Дън Сяопин на 18 декември 1978 г. на пленум на ЦК на Китайската комунистическа партия се взема стратегическото за Китай решение за промяна на партийната линия към курс на нови икономически промени и отваряне към света.

Според Дън, чиито идеи по-късно залегнаха в конституцията на КНР, основен път на развитие на Китай стана изграждането на „социализъм с китайски черти“ или на „социалистическо пазарно стопанство“.

Благодарение на инициираните от Дън Сяопин реформи БВП на Китай е нараснал от 364,5 милиарда юана (53,6 милиарда долара) през 1978 г. на 24,9 трилиона юана (3,67 трилиона долара) през 2007 г. (Увеличението е над 68 пъти – бел.ред.) За същия период обемът на външнотърговския обмен е нараснал от 20,6 милиарда долара на 2,1 трилиона долара (над 100 пъти), подчертава китайският президент. (още…)

април 26, 2012

Сътресения на политическата сцена

в категория Китайски политици

Подслушване на телефони явно е изиграло роля за отстраняването на китайския партиен лидер Бо Силай, пише в. „Ню Йорк таймс“

Китай се тресе от най-големия политически скандал в страната от години, след като лидерът на комунистическата партия в град Чунцин – Бо Силай, беше отстранен.

Официално Бо е разследван за „сериозни дисциплинарни нарушения“, а съпругата му Гу Кайлай – за смъртта на британския бизнесмен Нийл Хейуд.

Бо изпадна в немилост, след като блокира разследване срещу Гу, заподозряна, че е замесена в убийството на Хейуд. Предполага се, че британецът е заплашил Гу, че ще разгласи плана й да изнесе пари в чужбина, след което бил убит.

Сега обаче в. „Ню Йорк таймс“ пише, че за отстраняването на Бо е спомогнало разследване на подслушване на телефонни разговори,включително разговор на китайския президент Ху Дзинтао. (още…)

март 26, 2012

Рокади по върховете в Китай

в категория Китайски политици

ПЕКИН – Популярен местен китайски комунистически водач, който се готвеше да влезе в най-висшия партиен орган на страната, бе отстранен преди десетина дни от поста си, съобщи АФП.

Бо Силай беше секретар на управляващата комунистическа партия в автономния град Чунцин – един от четирите града на централно подчинение в страната. Мегаполисът е с население от 33 милиона души. Бо също така е член на Политбюро на ЦК на ККП и имаше амбицията да влезе в Постоянния му комитет. За тази негова позиция засега нищо не се съобщава.

Решението да бъде махнат като лидер на компартията в Чунцин бе оповестено след края на годишната сесия на парламента. Смята се, че причина за отстраняването на Бо са слуховете, че неговият заместник Уан Лидзюн, който беше и шеф на полицията в Чунцин, се опитал да получи политическо убежище в САЩ. В началото на февруари той отиде в американското консулство в град Чънду и остана там цяло денонощие. След като излезе, веднага бе арестуван и започна разследване срещу него. Разбира се, бе отстранен от поста. В сряда премиерът Уън Дзябао директно разкритикува Бо за този случай. (още…)

юни 7, 2010

Соцаристокрацията – новата власт в Китай

в категория Китайски политици

Новото поколение на „партийни принцове“ наследяват властта и богатството на техните родители, аристокрацията на комунистическата система, пише британският в. „Таймс“
Ли Сяолин, дъщеря на маоисткия премиер Ли Пън и главен мениджър на „Чайна пауър интернешънъл дивелъпмънт“ Ли Сяолин, дъщеря на маоисткия премиер Ли Пън и главен мениджър на „Чайна пауър интернешънъл дивелъпмънт“

Те може да изглеждат любезни, прилежни, елегантни или небрежни, но поколението млади мъже и жени, които се издигат към властта в Китай, има две общи неща – перфектно родословие и много пари.

Те са новото поколение на „партийните принцове“, които наследяват властта и богатството на техните родители, аристокрацията на комунистическата система.

Влиянието им се усеща навсякъде. И докато все повече работници стачкуват за по-високо заплащане, негодуванието от тази привилегирована група в обществото расте още повече. (още…)

декември 13, 2007

Дън Инчао

в категория Китайски политици

Дън Инчао / 1904 г.- 1992 г./ жена, революционер, политик, известен обществен деец.Тя е родена в Гуаншан в провинция Хънан. През 1919 г. участва в антиимпералистическата и антифеодална кампания “Четвърти май”и заедно с Джоу Ънлай и други организира и ръководи студентска патриотична кампания в Тиендзин. През 1925 г. се омъжва за Джоу Ънлай. (още…)

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.