Китай – родина на хартията и книгопечатането (1)

Цветелина Недялкова

2011 г.

Три хиляди години история на книгите в Китай

Древен Китай не само е произвел брилянтни достижения за човешката цивилизация, но е показал и тенденция за силнo развитие и успешни перспективи през стотици години на реформи и развитие. Тази тенденция отчасти е обусловила уникалните характеристики на развитието на издателската индустрия на […]

История на фойерверките в Китай

cri

Днешните фойерверки представляват удивителни творения, основани на техниката и науката на дълбокото минало. Те са прекрасния венец на хилядолетните опити и изследвания на реактивната сила и ракетите.

Едни от най-първите споменавания в тази област са дървените птици в древна Гърция, от 400 г.пр.н.е. и по-късно. Но тези опити са случайни.

Сега, въпреки че много […]

История на вратовръзката

На всеки понякога му се налага да бъде много официален. И ако за теб тези случаи са редки, когато дойде ред да се обличаш за такъв повод, изведнъж се оказва, че идея си нямаш как да си вържеш вратовръзката, а и никой около теб май не е твърде запознат.

[…]

Китайският чадър

В Китай има две известни и интересни истории затова как е открит чадъра. Първата е на около 4000 години. В нея се разказва как едно момче вървяло по време на силен дъжд и, за да се предпази от дъжда, то покрило главата си с голямо лотосово листо.

[…]

Откритието на компаса

В древността, хората се опитвали да намерят инструмент, който да може да показва посоките. Колесницата за показване на посоките е най-ранният подобен предмет в китайските предания, въпреки че досега още не са намерени археологически доказателства за нея.

[…]