Уйгури

Съставител: Александра Ангелова

I курс, “Китаистика”, ФКНФ, СУ “Св. Климент Охридски”

За уйгурите се знае, че са се заселили в Синдзян около III век и са управлявали Монголия през VIII век. Уйгурската империя е разрушена от киргизите през 840 г, след което се разделя на две царства – едното в Гансу, а другото в Бишбалик […]

Евенките

cri

Евенките заемат трето място откъм най-малочислена етническа група в Китай. В момента, тяхната численост е около 8300 души и те са разположени главно в еленския автономен район Хулунбуир в един от дяловете на планината Сянан във Вътрешна Монголия. В гр. Алихъ в този район се намира и автономното правителство. Малка част от националността е […]

Националност Ачан

Националност: Ачан Численост: 27 700 души Райони на обитаване: пров. Юннан Език: ачан Религия: будизъм

Ачан, ъчан, мънса, мънсадан, ханса /така се самоназовават/ са народност в Китай. Живеят в пров. Юннан, в окръзите Лунчуан, Лянхъ, Луси, Лунлин и в автономен окръг Дъхун на националностите Тай и Дзинбо. Останали са около 30 000 души.

[…]

Петдесет и шест националности

Китай е единна многонационална държава, в която съжителстват 56 националности. Тъй като по-голямата част от населението принадлежи към националността хан (91.6% от общия брой на населението в Китай), другите 55 националности в Китай е прието да се наричат национални малцинства.

Националните малцинства, които наброяват повече от 1 милион души са общо 18: джуан, манджури, […]

Татарите в Китай

01.03.2007 г.

Едно от националните малцинства на Китай е татарското. Татарите са потомци на прабългари, смесени с кумани (от които наследяват езика) и монголи.

[…]