ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

март 8, 2017

С хитра тактика Китай спечели първия рунд срещу Тръмп

в категория Външна политика

ДНЕВНИК

От Кари Грейси, Би Би Си

Доналд Тръмп е президент на САЩ вече от месец; да се свикне с това не е лесна задача за света като цяло и по-конкретно за Китай.

Позицията на американския лидер спрямо Китай бе провокативна и непредсказуема, но за да укрепи собствената си мощ, Пекин има нужда от благоволението на Америка, както и от нейните пазари и технологии.

Работещите отношения със САЩ са в основата на китайските стратегически интереси – това положение изглежда очевидно, но явно трябва постоянно да се припомня.

Поне за известно време Тръмп май е спрял да обижда и да заплашва Китай – ако оставим настрана, че в петък отново нарече Пекин „шампион по валутни манипулации“. Сега ключови служители от администрацията му се мъчат сега да оправят нещата по телефона. (още…)

март 23, 2015

Китай – митнически изисквания

в категория БЪЛГАРО-КИТАЙСКИ ОТНОШЕНИЯ, Външна политика, СПРАВОЧНИК

Основният принцип, който следва да се има в предвид при определяне на обхвата
на стоките за деклариране за внос/износ в КНР, е че:

Вносът и износът на стоки е ограничен в рамките на разумния размер и количество предназначено за лично ползване, като всяко превишаване на това количество следва да бъде декларирано пред митническите власти.

І. Стоки, които се декларират при внос в КНР и за които е необходимо да се
попълни митнически формуляр, както и да се премине през необходимите митнически формалности и проверка:

1. Животни и растения, както и продукти от животински и растителен произход,
микроорганизми, биологични продукти, човешки организъм, кръвни продукти;

2. Предмети за лична употреба на обща стойност над 5000 юана (приблизително
700 евро);

3. Предмети на стойност над 2000 юана (приблизително 250 евро), които
притежателите възнамеряват да оставят в Китай; (още…)

февруари 28, 2015

Русия е готова да предостави на Китай контрол върху стратегически петролно-газови находища

в категория Външна политика

Mediapol

Москва предлага на Пекин широк спектър проекти – от мост в Крим до съвместно усвояване на Луната

Русия е готова да разгледа възможността да предостави на китайски инвеститори дял от над 50 процента в проекти за разработване на стратегически петролно-газови находища. Това съобщи руският вицепремиер Аркадий Дворкович в петък, цитиран от Ройтерс.

Русия, от която през 2014 г. изтекоха над 151 млрд. долара, се нуждае от инвестиции при това засилено изтичане на капитали в резултат на западните санкции, украинската криза и поевтиняването на петрола.

Русия стриктно пази контрола си върху петролните и газовите находища, чието производство е гръбнакът на икономиката й, като в същото време сключи партньорство със западни компании, за да придобие ноухау, което й е нужно да разработва по-труднодостъпните залежи. (още…)

януари 8, 2015

Китай с готовност за инвестиция от $250 млрд. в Латинска Америка

в категория Външна политика

редактор Биляна Кантарджиева

standartnews.com

Китай изрази своята готовност през следващите 10 години да инвестира 250 млрд. долара в Латинска Америка, предаде „Ройтерс“, като се позова на изказване на премиера на страната Си Дзинпин.

Той обяви това днес по време на церемонията по откриването на първия министерски форум Китай-SELAC (Общността на латиноамериканските и карибските държави), провеждащ се днес и утре.

„Уверен съм, че тази среща ще даде плодотворни резултати и ще бъде положителен сигнал за задълбочаване на сътрудничеството между Китай и страните от Латинска Америка. Тя ще има важно и трайно въздействие върху насърчаването на сътрудничеството като цяло за просперитет в целия свят“, заяви Си Дзинпин. (още…)

Ноам Чомски: Западът тласка Русия в обятията на Китай

в категория Външна политика, ПОЛИТИКА

24 часа

Западът не може да изолира Русия, но може да й причини сериозни щети. Това обаче което вероятно ще направи и вече е започнал да прави – и аз съм единственият, който смята това – е да изтласква Русия на Изток към по-тесни отношения с Китай. Това каза американският философ и политически активист Ноам Чомски в интервю, дадено за RT и цитирано от БГНЕС.

Въпреки съществуващата в миналото враждебност между Русия и Китай, тези две държави имат общи интереси, а в условията на санкции и друг вид натиск Русия практически е принудена да върви към по-тесни отношения с Китай, заявява още професорът в Масачузетския технологичен институт.

Настоящата политика на Запада подтиква Русия към по-тясно взаимодействие с Шанхайската организация за сътрудничество /ШОС/. Центърът на тази значима международна система е Китай.

Противопоставянето между Америка и Китай е част от обявения от Барак Обама завой на Вашингтон на Изток.

Сътрудничеството в рамките на планираната търговско-икономическа организация Тихоокеанско партньорство, включваща в себе си редица азиатски страни, но което е изключително важно – без Китай, цели да превърне държавите-членки на тази организация в икономически партньори на американската военна стратегия при завръщането на Вашингтон в Азия. (още…)

септември 20, 2014

Изненада от Изток: Китай бавно подчинява „Роснефт“ и „Газпром“

в категория Бизнес, Външна политика

Автор: Михаил КРУТИХИН

Клуб Z

Китайците, меко казано, не са обикновени партньори. В отношенията си с руския нефтогазов отрасъл те неведнъж са доказвали това. Китай умело се възползва от възможностите, които му дават грешките на руските политически лидери и ръководителите на нефтените и газовите компании.

Трудният клиент

През 2004 г. „Роснефт“ отчаяно се нуждаеше от пари, за да финансира придобиването на активите на разбитата компания ЮКОС. На помощ се притекоха само китайците. Никой друг не искаше да участва с пари в една съмнителна сделка. Като подписа договор с китайците, „Роснефт“ получи едновременно 6 милиарда долара във вид на предплата, а Китайската национална петролна корпорация (КНПК) – 48,4 милиона тона руски нефт с доставки по железопътна линия, разпределени до 2010 г.

Условията на този договор, с които набързо се съгласиха в Москва, обаче се оказаха „пропусната полза“ за „Роснефт“. На съвещание при Владимир Путин през август 2007 г. тогавашният ръководител на компанията Сергей Богданчиков се оплака, че при продажбата на всеки тон нефт в Китай фирмата куби 40 долара в сравнение с износа през Новоросийск или Приморск. (още…)

май 29, 2014

Китай ще поднови преговорите за инвестиции в Крим

в категория Външна политика

Някой да продължава да се чуди защо Китай и Русия са единни и защо всъщност бе завзет Крим, след като САЩ и, уж, ЕС, се намесиха във вътрешните работи на Украйна?

ДНЕВНИК
 

„Китай ще започне отново спрените преговори за построяване на пристанище близо до кримския град Евпатория на стойност 3 млрд. долара, съобщи кримският вицепремиер Рустам Темиргалиев, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според него първите стъпки по реализирането на проекта трябва да бъдат направени, след като полуостровът премине към употребата на рубли и си сигури стабилни запаси от вода.

Инвестицията от 3 млрд. долара ще даде начало на осъществяването на плановете на Пекин да вложи общо 10 млрд. долара в развитието на полуострова. Те бяха обявени от китайската страна още преди оттеглянето от власт на бившия украински президент Виктор Янукович. Освен към морския курорт на Черно море Евпатория парите ще бъдат насочени към модернизирането на пристанището в Севастопол и към създаването на икономическа зона в Крим за електроника и IT компании.

Останалите 7 млрд. от вложението ще бъдат дадени за изграждане на петролни комплекси, зърнохранилища и инсталации за втечняване на природен газ, както и за взимане на концесия на земеделска земя. (още…)

май 18, 2014

Китай ще строи най-дългата жп линия в света

в категория Външна политика, Технологии

БЛИЦ

Влаковете ще пътуват до САЩ с 350 км/ч и ще минават под Беринговия проток


Жп инженерите в Китай планират линия от Североизточната част на страната през Сибир до Беринговия проток, като под пролива ще минава тунел, пише Ingenieur.de. По-нататък линията ще продължи от Аляска по канадското крайбрежие на Тихия океан, ще влезе в САЩ и ще достигне до южната част на държавата. Общата дължина на отсечката ще бъде 13 000 километра. Сегашният рекорд принадлежи на Транссибирската железопътна линия, която е дълга 9300 километра. При средна скорост от 350 км/ч бързите влакове ще изминават разстоянието на цялата отсечка за два дена, като ще превозват пътниците от Китай до САЩ и обратно. (още…)

Китай евакуира своите работници от Виетнам

в категория Външна политика

Btvnews

Виетнамци изпепеляват китайски фабрики в Ханой

Виетнамци изпепеляват китайски фабрики в Ханой

Вълната от антикитайски протести във Виетнам е принудила правителството в Пекин да организира евакуацията на над 3000 души, съобщават световните агенции.

По информация на „Синхуа”, властите организират изпращането на кораби и пътнически самолети, с които да бъдат изведени още работници.

Най-малко двама китайци бяха убити, а 100 – ранени в резултат на протести, провокирани от териториалния спор между Китай и Виетнам. Пекин започна нефтени сондажи в акватория, която Ханой смята за своя. 15 фабрики с чуждестранна собственост бяха опожарени – в т.ч. китайски, тайвански и южнокорейски.

Виетнамското правителство призова за спиране на протестите, тъй като те застрашават националната сигурност. Ханой разчита изключително много на чуждестранните инвестиции, а разрушаването на индустриални паркове определено не е добър знак към бизнеса.

В Пекин също не са доволни от действията на правителството, като призоваха за повече твърдост: „Силно недоволни сме от неспособността на виетнамската страна да спре ескалацията на напрежението”, посочи високопоставен китайски представител пред „Синхуа”.

Виетнамските власти разгониха няколко малки протеста в град Хо Ши Мин, но редица дисидентски организации изразиха готовността си да продължат с демонстрациите.

Според наблюдатели, Ханой е дал повече свобода на гражданската реакция срещу действията на Китай, за да използва протестите за външнополитическа изгода, но ситуацията вече се изплъзва от контрола на властите.

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.