С хитра тактика Китай спечели първия рунд срещу Тръмп

ДНЕВНИК

От Кари Грейси, Би Би Си

Доналд Тръмп е президент на САЩ вече от месец; да се свикне с това не е лесна задача за света като цяло и по-конкретно за Китай.

Позицията на американския лидер спрямо Китай бе провокативна и непредсказуема, но за да укрепи собствената си мощ, Пекин има нужда от благоволението […]

Китай – митнически изисквания

Основният принцип, който следва да се има в предвид при определяне на обхвата на стоките за деклариране за внос/износ в КНР, е че:

Вносът и износът на стоки е ограничен в рамките на разумния размер и количество предназначено за лично ползване, като всяко превишаване на това количество следва да бъде декларирано пред митническите власти.

І. […]

Русия е готова да предостави на Китай контрол върху стратегически петролно-газови находища

Mediapol

Москва предлага на Пекин широк спектър проекти – от мост в Крим до съвместно усвояване на Луната

Русия е готова да разгледа възможността да предостави на китайски инвеститори дял от над 50 процента в проекти за разработване на стратегически петролно-газови находища. Това съобщи руският вицепремиер Аркадий Дворкович в петък, цитиран от Ройтерс.

Русия, от […]

Китай с готовност за инвестиция от $250 млрд. в Латинска Америка

редактор Биляна Кантарджиева

standartnews.com

Китай изрази своята готовност през следващите 10 години да инвестира 250 млрд. долара в Латинска Америка, предаде „Ройтерс“, като се позова на изказване на премиера на страната Си Дзинпин.

Той обяви това днес по време на церемонията по откриването на първия министерски форум Китай-SELAC (Общността на латиноамериканските и карибските държави), провеждащ […]

Ноам Чомски: Западът тласка Русия в обятията на Китай

24 часа

Западът не може да изолира Русия, но може да й причини сериозни щети. Това обаче което вероятно ще направи и вече е започнал да прави – и аз съм единственият, който смята това – е да изтласква Русия на Изток към по-тесни отношения с Китай. Това каза американският философ и политически активист Ноам […]

Изненада от Изток: Китай бавно подчинява „Роснефт“ и „Газпром“

Автор: Михаил КРУТИХИН

Клуб Z

Китайците, меко казано, не са обикновени партньори. В отношенията си с руския нефтогазов отрасъл те неведнъж са доказвали това. Китай умело се възползва от възможностите, които му дават грешките на руските политически лидери и ръководителите на нефтените и газовите компании.

Трудният клиент

През 2004 г. „Роснефт“ отчаяно се нуждаеше […]

Китай ще поднови преговорите за инвестиции в Крим

Някой да продължава да се чуди защо Китай и Русия са единни и защо всъщност бе завзет Крим, след като САЩ и, уж, ЕС, се намесиха във вътрешните работи на Украйна?

ДНЕВНИК  

„Китай ще започне отново спрените преговори за построяване на пристанище близо до кримския град Евпатория на стойност 3 млрд. долара, съобщи кримският […]

Китай ще строи най-дългата жп линия в света

БЛИЦ

Влаковете ще пътуват до САЩ с 350 км/ч и ще минават под Беринговия проток

https://www.youtube.com/watch?v=cTLbyi0opTc Жп инженерите в Китай планират линия от Североизточната част на страната през Сибир до Беринговия проток, като под пролива ще минава тунел, пише Ingenieur.de. По-нататък линията ще продължи от Аляска по канадското крайбрежие на Тихия океан, ще влезе в […]

Китай евакуира своите работници от Виетнам

Btvnews

Виетнамци изпепеляват китайски фабрики в Ханой

Вълната от антикитайски протести във Виетнам е принудила правителството в Пекин да организира евакуацията на над 3000 души, съобщават световните агенции.

По информация на „Синхуа”, властите организират изпращането на кораби и пътнически самолети, с които да бъдат изведени още работници.

Най-малко двама китайци бяха убити, а […]