ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

март 9, 2013

Тревата спи (за чинглиша и още нещо)

в категория ЕЗИКОЗНАНИЕ, ЛЮБОПИТНО, Олимпиадата 2008 г.

Димитър Алтънков | Монреал

Когато усмихнатото момиче от магазина в Шънджън ме попита мило на английски как да ми помогне, не можах да скрия радостта си, че най-накрая съм попаднал на Мястото.

Последва разочарование, когато установих, че нейният английски се изчерпва с тази фраза, произнесена с лекота, усвоена вероятно в дните преди Универсиадата, състояла се в града през 2011 г. По-нататък комуникацията премина в рутинна жестикулация, доброжелателна размяна на усмивки и момински кикот от страна на двете й колежки, чиито познания по чужди езици не надвишаваха нейните.

Посещавал съм Китай неведнъж. Наслаждавал съм се на кухнята от различни региони, но винаги съм разчитал на снимчиците в менюто или на стената в ресторанта и по съвети на приятели не съм се впускал в авантюрно произнасяне на фрази на местния език. Така моите странствания ме сблъскаха многократно с надписи на английски, които остават загадка за мен и до ден днешен. Така разбрах, че става дума за лингвистичното явление „чинглиш“.

Явлението „чинглиш“

Чинглиш (Chinglish) идва от Chinese и English. Става дума за неумелото използване на английски език от китайците, намиращо отражение в десетките надписи и табелки, уж целящи улесняването на чуждестранните гости.

Читателят вероятно ще направи връзката със спенглиш (Spanglish), неологизъм, станал популярен от едноимения филм, излязъл на екран преди десетина години, който разказва за съдбата на латиноамериканка, попаднала в САЩ. Корените на чинглиш са в лошото познаване на езика и предоверяването на google translate и други интернет речници. (още…)

октомври 7, 2008

Кой е сега в Третия свят – САЩ или Китай?

в категория Олимпиадата 2008 г., ПОЛИТИКА

Томас Фридман

в. Ню Йорк таймс

След като присъствах на грандиозната церемония по закриването на олимпиадата в Пекин и почувствах как вибрациите от стотици китайски барабанисти пулсират в гърдите ми, се изкуших да направя две заключения. Първото е: “Божичко, енергията, която излъчва тази страна, е ненадмината”, а второто: “Ние сме толкова изкуствени, трябва да научим децата си на мандарински”.

Както и да е, през годините се научих да не си вадя твърде генерални изводи от двуседмични събития. Олимпиадите не променят историята. Те са просто снимки – държавата позира в най-хубавите си неделни дрехи, за да я види светът. Но след като снимките приключат, образът на Китай, представен чрез олимпиадата остава изключително силен – образ, който американците трябва да вземат под внимание през този избирателен сезон. (още…)

август 22, 2008

Спряха четири коня заради допинг

в категория Олимпиадата 2008 г.

в. Топспорт

Нов допинг скандал избухна на 29-те летни олимпийски игри в Пекин. От Международната федерация по конен спорт изключиха четири коня от състезанията по прескачане на препятствия – индивидуално, след като животните дадоха положителни проби за допинг.

Един от уличените в употреба на забранени стимуланти е конят Камиро на бронзовият медалист от отборната надпревара Тони Андре Хансен от Норвегия, като това вероятно ще доведе до лишаване на Норвегия от медала. От Международния олимпийски комитет коментираха лаконично, че ще се произнесат по случая в най-скоро време. Ако норвежците бъдет санкционирани, бронзовият медал ще получи отборът на Швейцария. (още…)

август 13, 2008

Хуй вдигна 348 кг и се окичи със златото в категория 69

в категория Олимпиадата 2008 г.

Ляо Хуй (Китай) спечели златния медал в категория до 69 килограма при мъжете във вдигането на тежести на Олимпийските игри в Пекин.

Китаецът с благозвучното име зае първото място с двубой от 348 килограма (158 и 190), като бе над всички и в двете движения – изхвърляне и изтласкване.

Със сребърния медал се окичи Венсела Дабая-Тиеншьо (Франция) – 338 (151 и 187), а бронзовото отличие взе Тигран Мартиросян (Армения) – също 338 (153 и 185), но с по-голямо лично тегло.


http://www.sport1.bg/sport1/node/104594

август 8, 2008

Олимпиадата започна!

в категория Олимпиадата 2008 г.

Късмет за нашите участници. Както и очаквах, церемонията по откриването беше грандиозна. Макар да е в моя ресор, все пак подобно събитие е повече към спорта, затова няма да го отразявам, освен ако не се случи нещо по-пикантно и интересно.

Позволявам си да предам няколко полезни линка само, които са събрали момичетата от форума „Бг-Мамма“, тъй като са пряко свързани с Олимпиадата и много интересни.

От тук можете да извадите откриването: http://www.mininova.org/tor/1676942

Това е официалният сайт на олимпийските игри: http://en.beijing2008.cn/

Тук е програмата на БНТ за игрите с нашето участие за деня, заедно с преки предавания: http://pekin.bnt.bg/?page_id=8

(още…)

юни 14, 2008

Билетите за олимпиадата в Пекин ще бъдат с микрочип

в категория Олимпиадата 2008 г.

Билетите за церемониите по откриването и закриването на олимпиадата в Пекин ще бъдат с вграден микрочип, съобщават от БОК. В него ще има информация за собственика на ценния пропуск, като снимка, паспортни данни, адрес, електронна поща и телефон. Целта е за се избегнат фалшификациите.
Игрите ще бъдат открити на 8 август на централния стадион, наречен „Гнездото“, който е с капацитет 91 000 зрители.

http://www.today.bg/news/29372.html

Карта на олимпийските обекти в Пекин

в категория Олимпиадата 2008 г.

Можете да видите на:

http://www.mfa.bg/beijing/images/stories/olimp_map.JPG 

април 3, 2008

Адидас и китайски рекламисти създават олимпийската реклама

в категория Олимпиадата 2008 г.

От: Анелия Димитрова

Adidas и TBWA\China продължават кампанията си за Олимпийските игри

Кампанята «Together» съвсем съзнателно е поверена на китайски рекламисти и е създадена за китайския пазар. Китай е вторият по големина азиатски пазар, след Япония,и пръв като приоритет за развитие.

Под привичния слоган «Impossible is nothing» кампанията този път набляга на това, че привържениците и феновете на великите атлети всъщност са тези, които го подкрепят в усилията им за постигане на невъзможни рекорди. (още…)

февруари 2, 2008

Китайски учени спират дъжда за Олимпиадата

в категория Олимпиадата 2008 г.

Специалисти от Пекин успешно са успели да предотвратят валеж в опит да осигурят „суха“ церемония при откриването на Олимпийските игри на 8 август, предаде агенция Ройтерс. Стадионът, на който ще бъде организирано шоуто, няма покрив, и специалистите от Метеорологичната служба в Пекин са били натоварени със задачата да изпробват методи за предотвратяване на евентуалните валежи.

Очаква се събитието да бъде впечатляващо и организаторите не искат дъждът да развали плановете им. (още…)

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.