Покана за китайската Нова година в Русе!

„Любов“ с Никола Пашов с награда в Пекин

Смолянският актьор Никола Пашов е сред звездите на новият българския филм „Любов“ отличен в Пекин. „В надпревара с 80 филма от цял свят в Международния фестивал на филмовата академия в Пекин, „Любов” спечели най-хубавата награда… на публиката! Нашият сценарист Симеон Венциславов ни представи там“, съобщи Никола Пашов.

Във филма участват още Виктор Иванов и […]

Разделиха Китай на области според цените на булките

Оказва се, че, за да се ожениш в Китай съвсем не е важно само да си влюбен. Цената на булките варира в зависимост от региона и за целта е публикувана карта в социалната мрежа Sina, съобщава вестник China Daily .

Според тази карта страната е разделена на пет зони според стойността на булките (пари или […]

Образы маскулинности-фемининности и супружеских отношений в традиционном Китае

А. А. Маслов

Особый характер культурной традиции Китая предполагал достижение гармонии внутренней природы человека и ее реализацию путем включения индивида, равно как и всех явлений обыденной жизни, в общий космогонический цикл. Понятия «мужского» и «женского» в связи с этим рассматривались не как результат физиологической дифференциации полов, а как продукт объективации высших сакральных сил в бытийной […]

„Да се ожениш за булка от Дзиндзян е по-добре, отколкото да обереш банка“

Китайският производител на плочи за кухни и бани У Дуанбяо омъжи дъщеря си със зестра над 1 милиард юана (100 милиона британски лири), съобщи в. „Дейли телеграф“.

Сред даровете имало четири кутии злато, които щастливият баща поставил на леглото на младоженката, още Порше и Мерцедес, вързани с червени панделки.

Щедростта му обаче не свършила с […]

Празникът „Седмата вечер“ или за чудесната среща между Тъкачката и Пастира

Интервю със съветника по културните въпроси към Посолството на КНР в България г-н Лиу Йунхун

за радио Романтика

август, 2012

1. Какво представлява празникът „Седмата вечер”? Нещо като празник на любовта ли е?

Всяка година на седмия ден от седмата луна по китайския лунен календар (обикновено през август […]

ТУАЛЕТЫ И УРНЫ В КУЛЬТУРАХ НАРОДОВ МИРА – КИТАЙ

И. А. Алимов

Великое, как известно, в малом. Часто, попадая в чужую страну, где вовсю говорят на чужом языке и ведут себя по-чужому, обращаешь внимание на мелочи, тем сильнее бросающиеся в глаза.

Ну вот, например, выходишь из международного аэропорта во Франкфурте-на-Майне, садишься в такси, едешь в город и на десятой минуте путешествия понимаешь: что-то […]

Цинминдзие – Празникът на чистата светлина и студената храна

Яна Шишкова

Обикновено на четвъртия ден от четвъртия месец от годината на Дракона, а и не само в нея, хората в Китай се спират за миг и обръщат поглед назад. Цинмин – празник на живите и на мъртвите. Някои сравняват този ден с нашенската, християнската Задушница, но според мене Цинмин е нещо много повече!

Лекция концерт „Класическата музика на Китай и Япония“

IV Фестивал на науките, лекция концерт „Класическата музика на Китай и Япония“ на петокурсници от центъра „Музикалните култури на света“ към Московската държавна консерватория „П. И. Чайковски“: