ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

февруари 21, 2017

Покана за китайската Нова година в Русе!

в категория БЪЛГАРО-КИТАЙСКИ ОТНОШЕНИЯ, ОБРАЗОВАНИЕ, Празници

16835924_10212264943844091_8406566942256312930_o

ноември 4, 2016

„Любов“ с Никола Пашов с награда в Пекин

в категория БЪЛГАРО-КИТАЙСКИ ОТНОШЕНИЯ, КУЛТУРА

1120
Смолянският актьор Никола Пашов е сред звездите на новият българския филм „Любов“ отличен в Пекин. „В надпревара с 80 филма от цял свят в Международния фестивал на филмовата академия в Пекин, „Любов” спечели най-хубавата награда… на публиката! Нашият сценарист Симеон Венциславов ни представи там“, съобщи Никола Пашов.

Във филма участват още Виктор Иванов и Катерина Робева. Режисьор на лентата е Боя Харизанова.

юни 6, 2013

Разделиха Китай на области според цените на булките

в категория Бит, традиции и обичаи

Оказва се, че, за да се ожениш в Китай съвсем не е важно само да си влюбен. Цената на булките варира в зависимост от региона и за целта е публикувана карта в социалната мрежа Sina, съобщава вестник China Daily .

Според тази карта страната е разделена на пет зони според стойността на булките (пари или имущество, които младоженецът трябва да покаже) и е изготвена на базата на 300 конкретни примера.

Първо място в списъка зае източният мегаполис Шанхай, където средният размер на изискваното притежание е не по-малко от 1 милион юана плюс апартамент в добавка.

Чунцин пък е в дъното на списъка, в който има семейства, които дори плащат, за да омъжат дъщерите си. В резултат на това, много интернет потребители в Китай се оплакват, че не могат да си позволят да се оженят, а други затъват в дългове, за да се задомят. (още…)

февруари 21, 2013

Образы маскулинности-фемининности и супружеских отношений в традиционном Китае

в категория Бит, традиции и обичаи, ИЗТОЧНИЦИ НА РУСКИ ЕЗИК

А. А. Маслов

Особый характер культурной традиции Китая предполагал достижение гармонии внутренней природы человека и ее реализацию путем включения индивида, равно как и всех явлений обыденной жизни, в общий космогонический цикл. Понятия «мужского» и «женского» в связи с этим рассматривались не как результат физиологической дифференциации полов, а как продукт объективации высших сакральных сил в бытийной реальности.

Маскулинность-фемининность в этом контексте можно рассматривать в качестве одного из аспектов деятельности противоположных и взаимодополняющих начал: Ян — мужского, светлого, активного и Инь — женского, темного, пассивного, Все вещи и явления внешнего мира — суть взаимопроникновение и взаимодействие этих двух сакральных начал, взаимоотрицание которых происходит через взаимодополнение. Как следствие этого мужское и женское в традиционном Китае не могло представлять собой в полном смысле антиномию, а было двумя одинаково важными сторонами единого целого. (още…)

януари 3, 2013

„Да се ожениш за булка от Дзиндзян е по-добре, отколкото да обереш банка“

в категория Бит, традиции и обичаи, ЛЮБОПИТНО

Китайският производител на плочи за кухни и бани У Дуанбяо омъжи дъщеря си със зестра над 1 милиард юана (100 милиона британски лири), съобщи в. „Дейли телеграф“.

Сред даровете имало четири кутии злато, които щастливият баща поставил на леглото на младоженката, още Порше и Мерцедес, вързани с червени панделки.

Щедростта му обаче не свършила с това

Той открил сметка с начална сума 20 милиона юана и прехвърлил акции от компанията си Fujian Wanli Group на дъщерята, която вече е член управителния съвет в компанията. Към това добавил няколко имота – вили и магазин в гр. Цюенджоу. Освен това превел 15 милиона юана на две местни благотворителни организации за късмет.

Дъщерята на богаташа се омъжила за детската си любов на 28 декември, като е предвидено сватбата да продължи общо осем дена. Щастливецът е нейн приятел от детинството, представител на местната власт.

Милиардерите от гр. Дзиндзян напоследък се надпреварват кой ще даде по-голяма зестра на дъщеря си. Според хонконгски вестник да се ожениш за момиче от Дзиндзян, „е по-добре, отколкото да обереш банка“.

август 30, 2012

Празникът „Седмата вечер“ или за чудесната среща между Тъкачката и Пастира

в категория Китайците в България, Празници, Яна Шишкова

Интервю със съветника по културните въпроси към Посолството на КНР в България г-н Лиу Йунхун

за радио Романтика

август, 2012

1. Какво представлява празникът „Седмата вечер”? Нещо като празник на любовта ли е?

Всяка година на седмия ден от седмата луна по китайския лунен календар (обикновено през август месец по Григорианския календар) в Китай се отбелязва традиционният празник, наречен „Седмата вечер”. Още го наричат „Молитва за добра поличба”, а също – „Момин празник”. Сред традиционните китайски празници, той е най-романтичният и най-тясно свързаният със сърдечните дела, затова е и най-любим на младите китайки.

Ако вечерта на седмия ден от седмата луна небето е безоблачно, може да се видят мириадите проблясващи звезди, които образуват бялата пътека на Сребърната река (така китайците наричат Млечния път). Сребърната река пресича небосвода от юг на север, а на западния и източния й бряг сияят две специални звезди. Те сякаш се гледат една друга и си подхождат така, както булката приляга на младоженека. Тези звезди се наричат Тъкачката и Пастирът. (още…)

април 28, 2012

ТУАЛЕТЫ И УРНЫ В КУЛЬТУРАХ НАРОДОВ МИРА – КИТАЙ

в категория Бит, традиции и обичаи, Статии и сборници

И. А. Алимов

Великое, как известно, в малом. Часто, попадая в чужую страну, где вовсю говорят на чужом языке и ведут себя по-чужому, обращаешь внимание на мелочи, тем сильнее бросающиеся в глаза.

Ну вот, например, выходишь из международного аэропорта во Франкфурте-на-Майне, садишься в такси, едешь в город и на десятой минуте путешествия понимаешь: что-то не так. Все (и турок-водитель) говорят по-немецки, придорожные указатели художественно выполнены на том же языке, но к этому вы подготовились еще дома и понимаете, что дело, безусловно, не в том. Вас тревожит что-то такое непонятно-необъяснимое, вы начинаете беспокойно озираться и ощупывать себя руками: все ли на месте. И тут вас осеняет: машина идет ровно, как по маслу, вас не трясет на выбоинах и прочих кочках. А на спидометре — сто двадцать километров в час. То же самое можно наблюдать и в самолете, когда вы пересекаете государственную границу. Казалось бы, один и тот же воздух, только тут трясет, а там — нет.

Что же говорить о наших восточных соседях, разнящихся с нами буквально во всем, начиная от того, с какой стороны надо отгибать пальцы при счете и заканчивая тем, в какую очередь следует есть суп! (още…)

април 5, 2012

Цинминдзие – Празникът на чистата светлина и студената храна

в категория Ивелина Ватова, Празници

Яна Шишкова

Обикновено на четвъртия ден от четвъртия месец от годината на Дракона, а и не само в нея, хората в Китай се спират за миг и обръщат поглед назад. Цинмин – празник на живите и на мъртвите. Някои сравняват този ден с нашенската, християнската Задушница, но според мене Цинмин е нещо много повече!

Китайското гробище в Сингапур, „Вашингтон пост“, фото – Wong Maye-E

Почитайки паметта на предците, китайците се зареждат с енергия за предстоящата битка по Пътя, за следващите сблъсъци с неизбежните житейски трудности. За тях това са дни, когато меланхолията от тъгата по загубените близки се слива в коктейл с жизнените сокове на радостта и пролетната енергия, за да избухне като изгрев на зараждащия се живот. Задушница, но и Цветница … Защото Цинмин е известен още и като (още…)

април 4, 2012

Лекция концерт „Класическата музика на Китай и Япония“

в категория КУЛТУРА

IV Фестивал на науките, лекция концерт „Класическата музика на Китай и Япония“ на петокурсници от центъра „Музикалните култури на света“ към Московската държавна консерватория „П. И. Чайковски“:

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.