ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

октомври 7, 2008

Китай изстреля пилотирания космически кораб „Шънджоу-7“

в категория НАУКА, Промишленост

Китай изведе успешно в космоса третия си пилотиран космически кораб „Шънджоу-7“, съобщиха световните информационни агенции. Като част от мисията е предвидено първото излизане на китайски космонавт (тайконавт) в открития космос.

Космическият кораб „Шънджоу-7“ беше изстрелян от космическа база в пустинята в пров. Гансу и изведен на орбита на височина 373 км. Началото на тази космическа мисия, която несъмнено е много престижна за Китай един месец след успешно проведените в страната Олимпийски игри, бе приветствано от китайския президент Ху Дзинтао.

Изстрелването на „Шънджоу-7“ е изключителен успех, заяви Ху Дзинтао в предаване на живо по китайската национална телевизия. Обръщайки се към тайконавтите, той допълни – „Вие ще приключите окончателно тази славна мисия. Родината и китайският народ очакват триумфалното ви завръщане“, предаде Асошиейтед прес.

Планирано е полковник Джай Джъган от китайските ВВС да стане първият тайконавт, излязъл в открития космос. Излизането трябва да бъде осъществено в петък или събота и ще продължи тридесетина минути. Ако бъде успешна, мисията ще доближи Китай до поставената цел – да разполага с малък орбитален модул в космоса, а по-късно и с космическа станция. Зад всичко това стои амбицията страната да изпрати свой космонавт на Луната.

Полетът на „Шънджоу-7“ трябва да продължи 68 часа, а завръщането на Земята е планирано за неделя във Вътрешна Монголия.

Няколко часа преди изстрелването на „Шънджоу-7“ президентът Ху Дзинтао посети базата в Дзюцюен в северозападната част на страната, за да пожелае „На добър път“ на тайконавтите, които извършват първия си космически полет и се подготвят за него над 10 години. За китайските космически технологии това ще бъде голяма крачка напред, заяви г-н Ху.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=290633

404

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.