ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

август 9, 2008

Китайският режисьор от шестото поколение Уан Сяошуай

в категория Актьори и Режисьори

cri

Неотдавна, китайският филм „Цинхун“с режисьор Уан Сяошуай спечели специалната награда на международния кинофестивал в Кан, която журито присъжда извънредно на този китайския филм.

Във филма „Цинхун“ се описва живота на едно обикновено семейство през 80-те години в Китай, от което и младото момиче Цинхун. Нейното семейство се премества от големия град Шанхай в планинския район на провинция Гуейджоу през 60-те години, за да помага на тамошното строителство. Във филма главно се описва любовната трагедия между момичето Цинхун и любимия й Сяо Гън.

Уан Сяошуай: „След като завърших образованието си, дълго време исках да заснема нещо за провинция Гуейджоу, защото съм прекарал там дълго време.“

Когато е на две години Уан Сяошуай заедно с родителите си заминава от Шанхай за провинция Гуейджоу и там живее 13 години. Като малък, Уан Сяошуей много обича да пише и рисува. През 1985 година, той преминава успешно изпитите за факултета по режисура към Пекинския институт на кинематографията. По време на обучението си в института, той старателно учи и гледа много от великите китайски и чуждестранни филми.

През 1993 година, Уан Сяошуай режисира първия си филм под заглавие „Времето през зимата и пролетта“, който е оценен от BBC като един от стоте най-добрите филми в света и се счита за слава на китайските кинематографи. Неговите произведения се характеризират със своята специфика и непрекъснато спечелват световни награди. В много от тях се описва живота на обикновените китайци в хода на реформата.

Като заговори за изкуството си, Уан Сяошуай казва: „Радвам се , че много от творбите ми се харесват на зрителите. Аз съм доволен от сегашната си стабилна работа. Може би в бъдеще ще спечеля още някаква награда – което съвсем няма да ме разочарова. Във връзка с това, аз ще положа още по-големи усилия в бъдещата си работа.“

Уан Сяошуай е един от малобройните частни кинотворци. Той не е на подчинение на никаква организация. Той сам събира средства и режисира филми по възможностите си. Това не е лесно в сегашен Китай. Въпреки това, Уан Сяошуай посочи, че в бъдеще той ще продължава да твори художествени филми и ще заснеме повече хубави произведения за зрителите.

Автор: Ци

http://bulgarian.cri.cn/1/2005/09/13/1@28260.htm

404

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.