ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

декември 13, 2007

Сун Цинлин (Song Qinglin)

в категория Китайски политици

Сун Цинлин /1893 г. – 1981 г./, жена, политик, обществен деец, един от основните ръководители на Китайската народна република. Произхожда от Уънчан в провинция Гуандун. През 1931 г. завършва Женския университет в американския щат Джорджия. През 1915 г. се омъжва за Сун Ятсен. След смъртта на Сун Ятсен през 1925 г. продължава на отстоява политиката от три аспекта: свързване с Русия, Китайската комунистическа партия и подкрепата на селяните и работниците.

През 1927 г. и 1929 г. е избрана за почетен председател на Международната конференция на съюза против имперализма и става един от основните ръководители на Световния комитет против фашизма. През 1931 г. се завръща в Китай и започва да се занимава със социална дейност. Участва в борбата, насочена срещу японската агресия, против политиката за компромис с Япония и подтискването на народа от правителството на партията Гуоминдана.

В края на 1932 г. организира Съюза за гарантиране на правата на народа на Китай и работи за спасяването на революционерите, които се борят за демократични права. През 1933 г. е избрана за председател на китайския филиал на Съюза на борбата против имперализма и войната на Далечния изток. След избухването на антияпонската война, в Хонконг организира Съюз за защита на Китай, който събира медикаменти и други материали в подкрепа на антияпонската борба на китайския народ.

След победата на Китай в антияпонската война, през септември 1945 г. Сун Цинлин призовава американския народ да спре американското правителство да подкрепя Дзян Дзиешъ да започне вътрешна война в Китай. Създава Китайска фондация за социални блага и се бори за благата на жените и децата. След обявяването на КНР е избрана за вицепредседател на централното правителство.

След това поема длъжността зам.-председател на КНР, зам.-председател на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители, почетен председател на Общокитайската федерация на жените и председател на Общокитайския комитет за защита на децата. През 1950 г. е избрана за член на Световния съвет за мира. През 1951 г. получава наградата “Укрепване на световния мир” Сталин. През 1952 г. е избрана за председател на Комитета за координация за мира в азиатско-тихоокеанския регион.

http://bulgarian.cri.cn/chinaabc/chapter12/chapter120401.htm

404

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.