ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

ноември 22, 2007

Портите на Дракона – Постигане на Великото Дао

в категория Книги за Китай

Автори: Чън Кайгуо, Джън Шунчао

Когато през 1991 г. пекинското издателство „Хуася“ публикува животописа на даоския наставник Уан Липин, книгата се превръща в истинска сензация. За първи път читателите получават възможността да проследят жизнения път на един не легендарен, а реален съвременен даос, да узнаят в подробности как протича процесът на неговото обучаване, който трае 15 години и включва разнообразни изтънчени техники за работа с тялото и съзнанието.

Уан Липин (род. 1949) има званието наставник от осемнадесето поколение на школата Лунмън, един от клоновете на „Учението на Съвършената Истинност“ (Цюен-джъндзяо) – главната даоска традиция на Северен Китай през последните осем века. Школата Лунмън („Драконови порти“) води началото си от знаменития даоски патриарх от XIII в. Циу Чудзи, но причислява към своите учители много „мъже на Дао“ от по-ранни времена, сред които и легендарният основоположник на даоизма – Лаодзъ.

Авторите на книгата се обучават в „управление на жизнените енергии“ при Уан Липин и написаното в книгата им е резултат от техните беседи и съвместни занятия. Освен обучението на избрани ученици Липин за първи път започва да организира масови семинари. Семинарите по цялостната система на „вътрешната алхимия“ (ней дан) винаги са били голяма рядкост в Китай, защото действителните носители на традицията я разглеждат като езотерическа и по всякакъв начин я пазят от профанизиране. Затова, когато Уан Липин започва да провежда семинари, на тях, във всяка точка на Китай, се стичат хиляди хора.

Самият Липин обяснява причината за организирането на такива семинари много просто: „за да се знае, че съществуват такива неща“. Той е загрижен да не се изгуби наследството на древните даоси, отделни открития на които, по негово мнение, надхвърлят съвременните научни представи за света. При това лично той активно сътрудничи с учени, които подлагат неговите умения на лабораторни изследвания, които са дали много интересни резултати. Има множество видеозаписи и на семинарите, на които могат да се видят всички описани в книгата и още много други „чудеса“.

Продукт: #1709
ISBN: 9548945630
Издателство: Изток – Запад
Категории: Източна мъдрост, Загадки и мистерии
Страници: 260
Корица: Мека
Цена: 8.50 лв.

http://www.book.store.bg/c/p-p/m-250/id-1709/portite-na-drakona-postigane-na-velikoto-dao-chyn-kajguo-dzhyn-shunchao.html

404

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.