ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

ноември 22, 2007

Трактат за ефикасността – Стратегии на успеха в Европа и Китай

в категория Книги за Китай

Автор: Франсоа Жулиен

В книгата се съпоставят западната(европейската) и източната(китайската)концепция за ефикасността, т.е. постигането на най-благоприятни резултати от човешката дейност.
Философска книга, безупречно и завидно професионална й същевременно достъпна, разбираема, истински пир за ума на хората, които могат и все още желаят да мислят. Дори само няколко неща, добре осмислени и приложени от нея, биха имали, извън всякакво съмнение, огромна практическа значимост в живота на всеки от нас.

В европейската традиция „ефикасността се схваща като процес, в който първо се създават някакви идеални форми(план за действие, проект, модел, образец), които след това трябва да бъдат наложени върху обкръжаващия свят и осъществена с по-малки или по-големи усилия, включително героични подвизи, сред които от времето на древните гърци изкуството на хитруването и надлъгването се цени високо (видно например от образа на хитроумния Одисей).

Древнокитайските стратези и мъдреци не наблягат върху надхитрянето на себеподобните и налагането на предварителни планове върху действителността, а повече върху ловкото използване на реалната обстановка и потенциала на ситуацията, съобразяването с логиката на нейното развитие, което позволява, от една страна, да се получи обективен ефект без усилия и разходи, а от друга страна, да се избегне завистта и омразата на околните и да се запазят поносими отношения с тях. Всички страни на ефикасността са взаимно обусловени и според Лаодзъ тя е възможна само тогава, когато отговаря на три основни параметъра – да изключва принуда, присвояване и пресищане.

Продукт: #2031
ISBN: 9548945851
Издателство: Изток – Запад
Категории: Философия
Страници: 270
Корица: Мека
Цена: 10.00 лв.

http://www.book.store.bg/c/p-p/m-250/id-2031/traktat-za-efikasnostta-strategii-na-uspeha-v-evropa-i-kitaj-fransoa-zhulien.html

404

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.