ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

юни 18, 2007

Манрикикусари („веригата на десетте хиляди възможности“)

в категория Оръжия

Това оръжие е производно на японската бойна верига – кусари. Подобни оръжия са също мусубинава и торинава – дълго здраво въже с тежест накрая. Тези оръжия са с променлива дължина, която варира до 4 м. и се използвали от нинджите и полицията на шогуните. Бойната верига се използвала от японската полиция, за да бъдат залавяни живи престъпниците. Понякога на 10-20 см. от края на веригата се закрепвали остри шипове, които сработвали при атака на ръцете на противника, заставяйки го от острата болка да изпусне оръжието се.

По-късия и удобен вариант на бойната верига бил разработен от самурая Масаки Тошимицу – началник на охраната на Централните порти на Едо (Токио) през ХVІІ в. Стремейки се да изключи възможността за продължителен въоръжен конфликт на поверената му територия и преценявайки, че в тесните пространства на вратите или коридорите в охранителните кули късата верига е по-ефективна от дългия меч, той разработил скъсения вариант на веригата имаща на всеки край метална ръкохватка с конусообразна форма. Той нарекъл тази бойна верига манрики-кусари („веригата на десетте хиляди възможности“ или „всесилна верига“). Тя е дълга около 80 см. и тежи 300-400 гр. този тип верига сега се използва в една от съвременните школи по Нин-Джуцу Масаки-рю и е популяризирана от майстора Юмио Нава.

В Окинавското Ко-Будо („стария боен път“) също има варианти на бойната верига подобни на кусари или торинава, но за разлика от японските, окинавските имат винаги тежести на двата края, което може би е китайско влияние. Дългата нага-сурутин или те-сурутин са дълги 3 м., късата – тан-сурутин – 1,5 м. Късата верига с ръкохватки накрая се нарича кусари-фундо и е дълга 50 см., хосо-фундо е с по-малки размери на ръкохватката и е дълга около 70 см. Кусари-фундо или манрики-кусари външно много си приличат и често ги бъркат една с друго. Подобно оръжие – къса верига с тежести накрая – ранте имаме в Пенджак-Силат (Индонезия).

Техниките с манрики-кусари са много практични и ефикасни; те се групират в три основни групи. В първата имаме техники построени на прехвати (прехвърляния) и кръгови движения завършващи с удар, а също и стрелящи удари. Втората група техники обхваща омотаващи и опасващи движения, при които веригата се държи с две ръце. При третата група техниката е построена въз основа на базовите движения от Карате и Джу-Джуцу – блокове и удари, които се усилват чрез ръкохватките и веригата. В някои отношения, в съвременни условия манрики-кусари е по-практично от китайския железен камшик с 9 секции.

http://www.zlaten-drakon.com/stat/018/stat_018.htm

404

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.