ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

юни 15, 2007

Третата по влияние жена в света – вицепремиерът на КНР г-жа У И

в категория Китайски политици

Вицепремиерът на КНР У И (吴仪) е родена в град Ухан (административен център на пров. Хубей) през 1938 г. в семейство на интелектуалци. В общество, където на момичетата не се полагало образование, младата У И е една от малкото жени завършили пекинския Институт по енергетика.
През 1962 г. тя вече е дипломиран инженер. Започва работа като технолог в рафинерия далече от столицата в град Ланджоу (административен център на пров. Гансу).

1965-67 г. работи като технолог към отдел Производство и Технологии към Министерство на Енергетиката на КНР. През 1967 г. се премества на същата длъжност в пекинската рафинерия Дунфанхун. От този момент кариерата на У И е в стремителен възход. От обикновен техник, през следващите петнадесет години тя става ръководител на технологичния отдел, главен инженер и накрая главен директор на рафинерията.

1983-88 г. е главен мениджър и секретар на Комунистическата партия, отговарящ за пекинската петролохимична корпорация Йеншан. През 1988 г. е назначена на длъжността заместник кмет на Пекин. Основна нейна грижа е индустриалното развитие на града и международната търговия. По това време тя става и сменяем член на Централния комитет на ККП – ядро на реалната власт в страната по онова време. Колегите й бързо разпознават в нея качествата на велик политик – упоритост, целенасоченост и едновременно с това откритост и праволинейност.

През 1990 г. У И посещава два пъти САЩ като представител на Съвета за промотиране на международната търговия на Китай – държавна агенция, създадена с цел да подобри и укрепи позициите на Китай на световния пазар. Визитите са направени съвсем скоро след инцидента на площад Тиенанмън през 1989 г. и са изтълкувани като опит за „измиване на лицето” на Китай пред света.

У И, вече призната за една от най-влиятелните жени в света още по онова време, успява да грабне сърцата на американците и дипломатично да води преговорите от лицето на Китай с американските представители Мики Кантор и Чарлин Баршевски относно проблемите на интелектуалната собственост и търговските споразумения между двете страни. Мао Дзъдун веднъж казал за жените, че „държат половината свят”. И ако в съвременното китайско общество все още е рядкост да се срещне жена на ръководна длъжност, то за У И с право може да се твърди, че успява да обхване еднолично женската половина от света.

Успешните преговори в САЩ изстрелват кариерата на У И към още по-големи висоти и тя е назначена от премиера Дън Сяопин за заместник Министър на Министерство на външната търговия и отношения със света, както и за изпълняващ длъжността секретар на групата на водещите членове на ККП през 1991 г.. На такава длъжност тя вече е добре известна на всички заети в международната търговия и става прочута с умението си да свали напрежението при преговори с острия си хумор. Па време на преговорите в САЩ например на въпроса за пиратството и неспазването на интелектуалната собственост в Китай, тя отговаря с възражението, че американските музеи са пълни с откраднати в миналото от Китай предмети с историческа и художествена стойност.

През 1992 г. тя вече е Министър на външната търговия и отношенията със света. Междувременно става и постоянен член на ЦК на ККП. През следващите няколко години тя е в светлините на прожекторите и под постоянно медийно наблюдение поради търканията в преговорите между КНР и САЩ. Тя получава отлични оценки за преговорите с администрацията на Клинтън в лицето на Мики Кантор и Чарлин Баршефски. Баршефски дори отбелязва, че независимо от репутацията на „желязна лейди”, У И притежава и една по-мека страна на характера.

През 1997 г. е назначена за втори мандат като член на ЦК на ККП и е постоянен член на съвета на 22-мата члена на ККП реално управляващи страната.

През следващите години, по препоръка на премиера Джу Жундзи, е назначена за Държавен съветник – едно от петте най-влиятелни лица в правителството на Китай и става най-влиятелната жена в Китай. Сред новите й отговорности е да следи и участва в деликатните преговори около повторното приемане на Китай в СТО (Световната търговска организация). Тя се грижи и за индустрията и държавните предприятия.

У И играе ключова роля в усилията на Китай да подобри усилията на страната за сътрудничество в областта на международните стандарти относно интелектуалната собственост; в промотирането на увеличаването на експорта на високи технологии; в насърчаването на нарастване обема на чужди инвестиции, както и в насърчаването на повече китайски фирми да инвестират в предприятия зад граница. През 1999 г. с нейна помощ са подписани пет търговски споразумения с Русия.

През 2002 г. У И вече е пълноценен член на Политбюро, а през 2003 г. е одобрена за вицепремиер на Държавния съвет. Месец по-късно, в разгара на кризата с атопичната пневмония, е назначена за Министър на здравеопазването. Тя замества Джан Уънкан, който е свален поради неадекватно предприети мерки и несправяне със ситуацията. Джан всъщност изобщо отрича в продължение на месец съществуването на опасната епидемия. Като здравен Министър, У И възвестява нова ера на откритост и прозрачност в предоставянето на населението на здравна информация. По това време тя вече е призната за най-обичания политик в Китай, а някои селяни, според списание „Тайм”, дори я смятат за превъплъщение на бодхисатвата на милосърдието Гуанин.

У И успява дори да промени политиката на страната по отношение на ХИВ-СПИН проблемите. Ако до тогава официалните лица години наред отричаха наличието на СПИН в Китай, по време на управлението на У И в Мнистерство на здравеопазването, най-после се признава, че болестта е стигнала размера на епидемия. Тя стига до там, че организира среща с пенсионирания провинциален лекар Гао Яодзие, виден активист в борбата срещу СПИН.

Когато през 2004 г. напрежението между Китай и САЩ нараства във връзка с проблемите на глобалния маркет, У отново е в светлината на прожекторите. На годишната среща на смесената американо-китайска Комисия по търговията на едро и дребно, която до тогава е поверена на по-ниско стъпало бюрократи, се налага намесата на висши звена, заради обвиненията на американците, че КНР покровителства некоректни практики в производството на полупроводници и пиратството в най-различни области – от авто части до лекарства срещу импотентност, представени пред Световната Търговска Организация (СТО). Последвалите разговори касаят още и притесненията на Америка, че валутата на Китай се занижава изкуствено като стойност, което поставя китайските фирми в по-изгодна позиция спрямо конкурентите в световен мащаб. Друг проблем се оказват лошите условия на труд и ниското заплащане, което е неизгодно за САЩ, където се плаща много по-висока заплата за същия труд. У И води разговорите за Китай, а от страна на Белия дом – секретаря по търговията Доналд Еванс.

На тези априлски разговори през 2004 г. У и нейният екип редица отстъпки и обещания, което е знак за смекчаване на политиката на Китай по отношение на проблемите на световната търговия.

Ролята на У И на световната сцена е забелязана от журналистите. Списание „Форчън” я определя като един от 20те най-влиятелни лица, определящи развитието на световната икономика през 2002 г. През 2004 г. „Форбс” я нарежда на второ място след Кондолиза Райс в класацията на стоте най-влиятелни жени в света. А в класацията Тайм-100 на списание Тайм, тя е сред най-влиятелните в категорията „Лидри и революционери”.
Макар да има имидж на възрастна дама, китайските журналисти нееднократно са намеквали за връзки между неомъжената У и нейни обожатели. Според самата нея, тя толкова е била отдадена на кариерата си, че когато станала готова, вече била твърде възрастна и се отказала от идеята за брак. Познатите й в световен мащаб обаче трудно биха повярвали че тя някога би се отказала от нещо, което си е наумила.

Източници:

Периодика:
Asiaweek, Септ. 24, 1999.
Business Week, Април 12, 2004.
Orlando Sentinel, Февр. 14, 1995.
Time, Април 26, 2004.

Интернет ресурси:
„Who’s Who in China’s Leadership,“ http://www.china.org/english/PP – e/48928.htm (December 21, 2004).
„Wu Yi: State Councilor,“ ChinaOnline,http://www.chinaonline.com (December 21, 2004).

http://www.answers.com/topic/wu-yi

Превод и редакция: Яна ШИШКОВА

404

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.