ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

февруари 28, 2015

Русия е готова да предостави на Китай контрол върху стратегически петролно-газови находища

в категория Външна политика

Mediapol

Москва предлага на Пекин широк спектър проекти – от мост в Крим до съвместно усвояване на Луната

Русия е готова да разгледа възможността да предостави на китайски инвеститори дял от над 50 процента в проекти за разработване на стратегически петролно-газови находища. Това съобщи руският вицепремиер Аркадий Дворкович в петък, цитиран от Ройтерс.

Русия, от която през 2014 г. изтекоха над 151 млрд. долара, се нуждае от инвестиции при това засилено изтичане на капитали в резултат на западните санкции, украинската криза и поевтиняването на петрола.

Русия стриктно пази контрола си върху петролните и газовите находища, чието производство е гръбнакът на икономиката й, като в същото време сключи партньорство със западни компании, за да придобие ноухау, което й е нужно да разработва по-труднодостъпните залежи.

Настоящите ограничения в Русия разрешават на чуждите инвеститори да притежават най-много 50% от петролни находища, съдържащи резерви над 70 млн. тона и от газови находища с над 50 млн. куб.м. газ.

Вицепремиерът Дворкович каза, че Русия би предпочела да има доминиращо или паритетно участие в проектите, но ако Пекин поиска дял по-голям от половината, то Москва ще разгледа тази молба. В дадения момент аз не виждам политически препятствия, Русия е преодоляла „психологическата бариера“ в партньорството с Пекин, заяви той пред журналисти на Красноярския икономически форум.

Вицепремиерът допълни, че все още няма решение дали да бъде позволено на китайски инвеститори да получават дял в шелфовите проекти.

Русия обяви за приоритет разширяването на партньорството си с Китай на фона на санкциите, въведени от Запада заради анексирането на Крим и войната в Украйна.

Китай е заинтересован от руски енергоносители, тъй като се стреми да разнообрази източниците на тяхната доставка за нуждите на растящата си икономика, която е втора по големина в света.

Москва предлагаше на Пекин широк спектър проекти – от мост в анексирания Крим до съвместно усвояване на Луната. Китай отговаряше, че се интересува от взимноизгодно делово партньорство.

Миналата година зам.-председателят на Китай Ли Юенчао, цитиран от руски медии, е заявил, че двете държави могат да създадат в Далечния Изток единна икономическа зона и че „Русия има голяма територия и малко население, а Китай -обратното“.

„С Китай имаме стратегическо партньорство, а сега решенията (за сътрудничество) се приемат много по-бързо, отколкото преди“, каза Дворкович.

„Вече има един газов контракт, скоро ще бъде подписан втори. Сега познаваме Китай по-добре: разбираме техните мотиви, намерения. По-рано имаше психологическа бариера. Сега такава няма“, заяви вицепремиерът.

Миналата година руският президент Владимир Путин присъства на подписването на договора на „Газпром“ с Китай за доставка на 38 млрд. куб.м. газ годишно чрез газопровод от 2019 г. Според „Газпром“ стойността на договора е 400 млрд. долара. До момента Русия изнася тръбопроводен газ само за Европа.

Дворкович даде да се разбере, че партньорството не се ограничава с енергетиката: „Ние сме заинтересовани от максимални инвестиции в нови отрасли. Китай е очевиден инвеститор за нас. Ние сме заинтересовани от всички инвеститори, но китайските сега работят по-бързо“.

Увеличението на руските газови доставки за Китай, което се обсъжда с китайските партньори, може да стане чрез независими производители, включително и с газ, добиван от петролни и кондензатни находища (ППГ – попътен петролен газ), заяви руският енергиен министър Александър Новак, който също участва в Красноярския форум.

Първият вицепремиер на Русия Игор Шувалов заяви през януари в Давос, че Русия влиза в по-дълбока и продължителна криза, отколкото тази през 2008-2009 г. и я чака „твърдо приземяване“.

Пекин е ключов съюзник на Москва в Съвета за сигурност на ООН и дава политическа подкрепа в противопоставянето й срещу Запада.

Западните страни трябва да вземат под внимание обоснованите тревоги на Русия по повод сигурността й във връзка с кризата в Украйна, заяви в петък. китайският посланик в Белгия.

Независимо от реверансите към Китай, разглеждан като важен елемент от руското обръщане на Изток, Москва не успява да довърши голям брой сделки и азиатските компании имат резерви към предоставянето на финансиране на руски фирми и банки.

Китайските CNPC и Sinopec Group инвестираха в руската добивна промишленост, но за малки проекти, като CNPC все още не е започнала производство от находището, което получи право да разработва.

„Путин в момента е в тежка ситуация. Всички ние знаем това. Един от начините да му се помогне да излезе от кашата е да подобри отношенията с Китай“, каза висш китайски представител от петролния сектор, запознат със стратегията на CNPC и отношенията на Sinopecс Русия.

За CNPC беше много трудно да развива ускорено отношения в Русия на Путин. Опитвали сме се много пъти в миналото, но без резултат. Сега ситуацията е променена, възможностите са по-големи“, коментира източникът на Ройтерс.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви пред студенти в Дипломатическата академия в Москва, че руско-китайските отношения сега на са „безпрецедентно високо равнище“ и не са базирани от стремежа за обединение срещу някого, а от съвпадението на националните интереси на две съседни държави с огромна обща граница. Лавров заяви в петък, че не вижда „нищо страшно в това, независимо, че някои се опитват да предупреждават за свръхзависимост“ от Китай.

По-голямата част от руското производство на петрол е в Западен Сибир, където находищата се изчерпват. За нови полета, като тези в Източен Сибир и в Арктика, както и труднодостъпни находища, Русия се нуждае от чужда помощ.

Според оценки на BP, доказаните петролни резерви на Русия са 93 млрд. барела в края на 2013 г. Страната е осмият по големина производител на нефт в света. Резервите й от природен газ са 31.3 трилиона куб.м., които я нареждат на второ място след Иран (33.8 трилиона).

404

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.