ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

август 28, 2014

Китайски учени разработват свръхзвукова подводница

в категория Технологии

Китайски учени и инженери разработват конструкцията на нова, свръхзвукова подводница, съобщава агенция South China Morning Post.

Според предварителната информация, плавателният съд ще е толкова бърз, че ще бъде способен да пресече разстоянието от Шанхай до Сан Франциско, т.е. Тихия океан, само за два часа.

Над разработката на технологията, позволяваща осъществяването на такова скоростно преместване под вода, работят група изследователи от лабораторията Complex Flow and Heat Transfer на Харбинския технологичен институт. Разработката е базирана на друга технология – т.нар. суперкавитация, разработена от руски учени още по времето на студената война. В основата й стои създаването на слой от малки мехурчета въздух между корпуса на подводницата и водата. Това дава възможност за драстично снижаване на съпротивлението на водата, което на теория може да позволи постигането на скорост от 5800 километра в час.

При движение с такава скорост за пресичането на Атлантическия океан ще е необходим около час, а за преминаването на Тихия океан – приблизително 100 минути.

Технологията суперкавитация вече е използвана при създаването на руската ракета-торпедо „Шквал“, способна да развива скорост под вода от 370 километра в час.

Технологията, разработвана от китайските изследователи, е базирана на устройство, създаващо поток от въздушни мехури, обгръщащи повърхността на подводницата. Въздушният слой не действа толкова ефективно при ниски скорости, но при достигане на 75 километра в час и нагоре явлението суперкавитация започва да работи с пълна сила и съпротивлението на водата рязко пада.

До създаването на първия опитен образец на подводницата китайците ще трябва да решат още редица сложни технически проблеми.

Един от тях е разработването на мощен подводен хидрореактивен двигател, способен да ускори подводницата до свръхзвукова скорост.

Read more: http://actualno.actualno.com/Kitajski-ucheni-razrabotvat-svryhzvukova-podvodnica-news_47047.html#ixzz3BiRSxvrs

404

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.