ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

май 15, 2007

Арху (Erhu )

в категория Музика

Арху е изключително популярен струнен инструмент в Китай. В превод на български означава „две струни”. Историята му може да се проследи от дин. Тан (618-907). Използван е от населението на североизточната част на Китай. От дълго време арху присъства в музикалния акомпанимент към традиционните драми.

По структура арху съвсем не е сложносъставен. Има тънък гриф, дълъг около 80 см. По външната част на грифа са закрепени и фиксирани две струни. Има доста голям корпус с форма на продълговато барабанче и лък с конски косми. Техниката на изготвяне на арху непрекъснато се подобрява от 1949 г.

За разлика от нашите струнни инструменти, лъкът не се плъзга по струните. Струните при арху минават между космите и дървената част на лъка. Получава се, че музикантът дърпа навън лъка. При изпълнение, музикантът е в седнало положение, като корпусът на инструмента е в лявата му ръка, а лъкът – в дясната.

Диапазонът на арху се състои от три октави. Меланхоличните тонове, които издава, се оприличават с човешки глас и е подходящ за слушане в тъжно или спокойно замислено състояние на духа. Някои го наричат „китайската цигулка”. Инструментът е подходящ както за солово изпълнение, така и в рамките на по-голям оркестър при съпровод на арии от китайската опера и драма.

Арху е изключително популярен инструмент в Китай и предпочитан за изучаване поради красотата на звука, не високата си цена (изключение правят наистина качествените инструменти, които могат да струват и колкото цигулка „Страдивари” или „Амати”) и опростен дизайн.

По материали от:

http://www.chinaculture.org/gb/en_madeinchina/2005-12/05/content_76660.htm

Превод и редакция: Яна Шишкова

404

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.