ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

януари 17, 2014

ВЕИ-амбициите на Китай са да надскочи двойно собствения си рекорд

в категория Технологии

ДНЕВНИК

Китай предприема най-големия поход за възобновяема енергия, който светът някога е виждал, пише британската медиа ВВС, цитирана от Капитал Дейли.

Амбицията е през следващите шест години страната поне да удвои броя на вятърните си турбини.
Китай вече е най-големият производител на вятърна енергия, но целта й е да надмине собствените си рекорди: от сегашния инсталиран капацитет от 75 гигавата целта е да достигне 200 гигавата до 2020 г. Всички членки на ЕС заедно имат малко над 90 гигавата.

Синдзян-уйгурският автономен район в западната част на Китай е една от седемте области, които са определени за развиване на вятърната енергия, и тук сред пустинния пейзаж ежедневно се поставят нови турбини. „Преди седем години можехме само да слагаме по една турбина за два дни. А сега поставяме две за един ден“, обяснява пред ВВС инженерът Дзиен Бо.

И все пак има редица пречки. Най-ветровитите региони като Синдзян са много отдалечени от големите градове, които най-много се нуждаят от електричество. И построяването на вятърните ферми често изпреварва строежа на необходимите връзки за включване на турбините в електропреносната мрежа.

Самите мрежи, пригодени за предвидимите мощности на електростанции, изгарящи въглища, срещат трудности с неустойчивия ток от вятър. Резултатът е, че на някои вятърни ферми бива наредено да затворят дори във ветровити дни. Миналата година около 20-30% от турбините в Китай са били бездействащи в определен период от време, но представители на индустрията казват, че проблемът вече е решен.

По-големият въпрос е вероятният принос на вятърната енергия за нестабилното китайско енергийно търсене. Данни от 2012 г. показват, че вятърът генерира 2% от електричеството в страната, докато въглищата осигуряват 75%. И все пак, тъй като населението на страната е повече от това на целия ЕС, процентът всъщност е значителен.

„Два процента звучи малко, но всъщност не е, когато се вземе под внимание цялото електричество на Китай. Всъщност миналата година вятърът надмина ядрената енергия и стана третият по големина източник след въглищата и хидроенергията. И има още много потенциал“, казва пред ВВС Сяо Лимин, директор на китайския клон на Global Wind Energy Council (GWEC).

Разширяващият се пазар на вятърна енергия окуражи масовото производство, което намали цените и донесе иновации. Доскоро китайците правеха турбините по лицензиран западен образец, но сега започват свое производство.

Според Паоло Франкъл от Международната агенция по енергетика това ще намали цените в глобален мащаб. „Както и във всички други области, това, което Китай прави, има влияние върху целия свят и Китай допринася за намаляване на разходите за вятърна енергия по два начина. Първият е, защото е най-важният пазар с огромен потенциал. И, второ, защото има много активен производителен капацитет“, обяснява Франкъл пред ВВС. Той очаква намалените цени да направят китайските турбини по-желани от чужди купувачи.

Китайското правителство превърна възобновяемата енергия в свой стратегически приоритет, но все още остава отворен въпросът дали цената на вятъра може да бъде смъкната под тази на въглищата. Много анализатори днес са на мнение, че в бъдеще, когато изкопаемите горива ще бъдат оскъдни и подложени на въглеродни такси заради замърсяването, цената на вятърната енергия може да падне, подпомагана от техническите иновации.

404

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.