ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

март 11, 2007

Чуждестранното бързо хранене в Китай

в категория Китайска кухня

2004-05-19
Известно е, че китайските ястия са едни от най-вкусните ястия в света. Самобитната национална китайска кухня се слави с красота в подбора на цветовете и външното оформление, с тънък, неповторим вкус, с аромат и многообразие.

Но днес китайската традиционна кухня стои пред ново предизвикателство : чуждестранното бързо хранене, например KFC, Mcdonalds, Starbucks. През последните години, китайските младежи имат специален интерес към бързото хранене. Днес ще ви разкажа за развитието на веригите за бързо хранене.

Още от 80-те години, няколко международни вериги за бързо хранене инвестираха много средства в Китай. По онова време бързото хранене означаваше ново явление за младите, те само искаха да опитат новост, и да разберат каква е разликата между китайската кухня и чуждата храна. Поради това, още от началото веригите за бързото хранене бяха мода и хит в Китай. Досега вече са минали повече от 20 години, и бързото хранене вече не е нещо ново. Но то не изчезнало в Китай, а напротив се развива по-бързо. Защо ? Сега ще ви обясня.

Първо, тук е място за безкрайно щастие за децата. Вкусни хамбургери, пържени картофи с хубав мирис, най-привлекателното са пързалката и играчките! Тук децата могат да се запознаят с много нови приятели, те по-лесно намират общ език. Имат нещо вкусно да ядат и имат приятели да си играят, какво щастие за децата!

Второ, за младежи те тук също е идеално място за ядене, срещи и малко почивка. В сравнение с традиционния ресторант, тук няма силна миризма и алкохол, не е толкова шумно, но винаги има лека музика или популярни песни.

Китайските младежи предпочитат атмосферата тук, спокойно и удобно. Затова много младежи считат, че тук е място за лек разговор. Те си поръчват една кола, и слушат музика, и си говорят с приятели. Ако нищо не купиш, сервитьорките няма да те изгонят. А за студентите, тук вече не е място за ядене, може би повечето от тях ги използуват като читални зали. Често могат да се видят, няколко младежи, които учат за изпити тук, светли прозорци, чиста маса и стол, хубава слънчева светлина, вкусни ястия, всичко е по-добре от библиотеката.

Трето, въпреки, че цената на бързото хранене е по-скъпа от обикновената китайска кухня, но е приемлива за младите. Всеки ден те ядат китайски ястия, трябва да има промяна. Бързото хранене е добър избор, не е толкова скъпо, има голяма разлика с китайска традиционна кухня.

Четвърто, бързото хранене значително икономисва време. Процесът на приготвяне на китайската кухня е много сложен, има повече от 30 начина за приготвяне : запържване, пържене, варене, пушене и т.н. Подготовката на всяко ястие изисква много време, даже един или два дена. Младежите няма достадъчно време да готвят, в този смисъл, чужденнстранното бързо хранене има своето специално предимство. Може би 20 минути са достатъчни за обеда.

CRI

http://bulgarian.cri.cn/1/2004/05/19/1@8996.htm

404

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.