ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

септември 20, 2012

Китайски кораби настъпват към Япония

в категория Военно дело и отбрана, Външна политика

Най-малко 10 китайски патрулни кораба са забелязани днес край спорните острови Сенкаку (Дяо-юдао) в Източнокитайско море, цитира агенция ИТАР-ТАСС японското Управление по морска безопасност, което изпълнява функциите на брегова охрана.

Три от китайските плавателни съдове се намират в непосредствена близост до зоната, която Токио смята за свои териториални води. Освен това на разстояние от 100 до 200 километра от островите са изброени около 200 китайски риболовни шхуни.

Японската брегова охрана разположи в района 7 тежкотонажни патрулни кораба, след като в понеделник хонконгски медии съобщиха, че към спорните острови настъпва флотилия от близо 2000 риболовни шхуни. Към тях може да се присъединят и по-малки и маневрени японски съдове, които могат ефективно да „прихващат“ китайските лодки. Капитанът на един от китайските кораби заявил по радиото, че те осъществяват патрулна дейност в китайски териториални води.

Повече от седмица в Китай се провеждат антияпонски демонстрации, породени от новината, че Токио е изкупил 3 от петте необитаеми острови Сенкаку от досегашните им частни собственици – японски граждани, и дефакто ги е национализирал. Масови протестни акции били организирани в над 100 китайски града. Пекин смята тази островна група за изконна китайска територия, отнета незаконно от японците през 80-те години на XIX век. Спорът за островите се изостри през 70-те години на ХХ век, когато в района бяха открити залежи на природен газ и петрол.

Пекин заяви, че ще направи всичко възможно да гарантира безопасността на китайските рибари, които имат право да бъдат в района. Япония обаче предупреди, че няма да допусне чужди съдове в свои води. До този момент не се съобщава за инциденти между двете държави в района на Източнокитайско море.

http://fakti.bg/world/48619-kitaiski-korabi-nastapvat-kam-aponia

404

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.