ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

юли 31, 2012

Китай отваря ключови икономически сектори за частни инвеститори

в категория Бизнес

Анализатори очакват силна съпротива от страна на доминиращите държавни компании, които се радват на преференциален достъп до финансиране

Китайското правителство обяви, че ще инвестира в ключови проекти в опит да засили ролята на финансовия сектор в развитието на важни за икономиката сектори, като железопътния транспорт, комуналните съоръжения, финансите и здравеопазването, съобщи Ройтерс.

Китайската комисия за национално развитие и реформи реши да отвори за частни фирми стратегически сектори, в които в момента доминират държавните компании. В съобщението не се споменават изрично за какви суми става въпрос или пък дали парите, отделени за проектите, са нови разходи.

Решението да се отворят контролирани от държавата сектори кара някои анализатори да са скептично настроени и да очакват съпротива от страна на контролираните от държавата гиганти, които се радват на преференциален достъп до финансиране и държавни договори.

Според Джъ-уей Джан от Nomura в Хонконг има несъответствие между секторите, които държавата иска да отвори, и тези, които са печеливши и в които частните инвеститори реално биха искали да вложат парите си.

Той смята, че рецептата за засилване на забавящия се икономически растеж на Китай в краткосрочен план продължава да се крие в подкрепяните от държавата инфраструктурни инвестиции.

По статията работиха: Цветина Борисова, редактор Петър Нейков


http://www.investor.bg/aziia/336/a/kitai-otvaria-kliuchovi-ikonomicheski-sektori-za-chastni-investitori,138186/

404

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.