ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

май 20, 2012

Китай финансира засяване на облаци и променяне на времето

в категория ЛЮБОПИТНО, ПОЛИТИКА

Пекин, 15 май (Синхуа)

Централното правителство на Китай ще създаде специален фонд за подпомагане на действията по модифициране на времето от местните власти в области, предразположени към суша и мъгла, съобщи във вторник Министерството на финансите (MOF).

Това е първият такъв ресурс за субсидиране на местните усилия за коригиране на времето, като бюджетът на централното правителство ще предостави на фонда 160 млн. юана (25.4 милиона щатски долара).

Според съвместно изявление на MOF и Китайската метеорологична администрация, държавните субсидии за модифициране на времето ще бъдат предназначени за предизвикване на изкуствено увеличаване на дъжда и снега, предотвратяване на градушката и намаляване на снега и мъглата с помощта на самолети, оръдия и ракети.

Правителствата на провинциите трябва да подпомагат модифицирането на времето с местни приходи и може да кандидатстват за национална субсидия само ако са се сблъскали с фискални проблеми, се казва в изявлението.

Освен за намаляване на природните бедствия, модифицирането на времето се използва в Китай за изследване на пренасяните по въздуха водни ресурси, подобряване на екологичната среда и подпомагане осигуряването на вода за промишлена и битова употреба.

Китай е прибягвал до модифициране, за да попречи обикновено непредсказуемото време да разстрои провеждането на важни събития като Летните олимпийски игри през 2008 г.

Модифицирането на времето обикновено се свързва със засяването на облаци, което включва впръскване на различни вещества в облаците, като сребърен йодид, соли и сух лед, с цел да бъдат предизвикани образуването на по-големи дъждовни капки и валежи, както и да бъдат премахвани мъгла и облаци.

http://www.xinhua.bg/

404

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.