ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

април 21, 2012

Китай предупреди за възможен въоръжен сблъсък

в категория Военно дело и отбрана

В началото на седмицата американски и филипински войски започнаха годишно двуседмично военноморско учение на фона на споровете между двете азиатски страни. Водещ китайски военен вестник предупреди САЩ, че американско-филипинските военни учения засилват опасността от въоръжен сблъсък в Южнокитайско море, предаде Ройтерс. Коментарът във в. „Дзиефандзюн бао“ („Освободителна армия“) не е официална правителствена позиция, но е становище на високо равнище, изразено от Пекин, за напрежението с Филипините относно морския спор.

Всеки с трезв поглед отдавна е разбрал, че зад тези учения стои начин на мислене, който ще доведе спора в Южнокитайско море до пътя към военна конфронтация и решаване на въпроса чрез военна сила, посочват коментаторите на в. „Дзиефандзюн бао“. Чрез този начин на намеса САЩ ще успеят единствено да тласнат цялата ситуация в Южнокитайско море към по-голям хаос, а това неизменно ще доведе до значителни последици за мира и сигурността в региона, подчертава изданието.

Китай води териториални спорове с Филипините, Виетнам, Бруней, Малайзия и Тайван за зони в Южнокитайско море, където може би има богати залежи на петрол и газ и минават важни морски пътища, припомня Ройтерс.

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4743071

404

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.