ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

декември 14, 2011

WikiLeaks: САЩ и Китай в конфликт заради космическа надпревара

в категория Външна политика

Вашингтон заплашил Пекин през 2007 г. с въоръжен конфликт след тест на балистична ракета

Космическата надпревара между САЩ и Китай може да доведе до война между двете свръхсили, разкрива британският „Телеграф” на базата на получени от WikiLeaks документи. Заплахата за евентуален военен конфликт е била отправена от Вашингтон след успешно проведен от Пекин тест за сваляне на сателит с балистична ракета в началото на 2007 година.

Опитът е възприет от американска страна като директна заплаха за системата от изкуствени спътници, които осигуряват функционирането на системата GPS, използвана и от военните сили на страната.

Свалянето на спътника бе публично заклеймено като ненужна демонстрация на сила от Запада. САЩ обаче отиват много по-далеч в тайната кореспонденция с Китай. В писмо на Кондолиза Райс, предадено от американското посолство в Пекин на китайските власти през януари 2008 г. се казва, че всяко умишлено възпрепятстване на американските космически системи ще бъде смятано за начало на конфликт, в който Съединените щати си запазват правото да защитават сателитите си с „широк набор от опции, от дипломатически до военни”.

Само месец по-късно САЩ успешно провеждат сходен тест, сваляйки свой остарял изкуствен спътник, което пък предизвиква недоволството на Пекин. Оправданието, че навлизането в атмосферата на остарелия апарат е опасно, не заблуждава никого. Китайският отговор не закъснява – през януари 2010 г. е проведен успешен тест с балистична ракета на 155 км над земната повърхност.

Според документите, с които „Телеграф” разполага, администрацията на Барак Обама има сериозни притеснения по отношение на китайската ракетна програма. По официални данни Белият дом се е ограничил с официален протест, но окончателната развръзка на случая остава неясна.

http://novinar.bg/news/wikileaks-sasht-i-kitaj-na-raba-na-vojnata-zaradi-kosmicheska-nadprevara_MzQ5NTs4NQ==.html?qstr=%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9

404

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.