ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

май 10, 2011

Великата китайска стена – с 2551 км по-дълга

в категория Туризъм и забележителности

Археолози откриха развалини от неизвестна досега част на Великата китайска стена.

Камъни, които някога са били част от световноизвестната забележителност, притегателна за милиони туристи, са били намерени в планински район на североизточната провинция Ляонин, съобщи държавната информационна агенция Синхуа. Предци на обитателите на днешни села са използвали за градеж на къщите си камъни, които някога са били част от стената.

Великата китайска стена е е била строена преди повече от 2000 години за защита от вражески нападения. По време на династията Мин между 1368 и 1644 г. тя е била доизграждана, удължавана и укрепвана заради продължаващи нападения от север. По това време е била строена и тази част, отломки от която са намерени сега. Те са в лошо състояние, повечето са били използвани при строеж на пътища и сгради.

Едва преди две години изследователи установиха, че стената е с 2551 км по-дълга от приетото досега и достига 8851 км.

Специалисти по картография и по паметници на културата са използвали навигационни системи, инфрачервени измерващи уреди и други модерни технологии,за да уточнят точните места, през които е минавала стената. Сега бастионът се състои от 6259 км стена, 359 км ровове и 2232 км други естествени природни защитни препятствия – хълмове и реки.

Проучването е установило, че защитената от ЮНЕСКО като едно от новите Седем чудеса на света стена на много места е застрашена от рушене и срутване. Китайските строители укрепват такива места като слагат в хоросана особен лепкав ориз. Тази древна технология, описана неотдавна от учени, придава изключителна якост на градежа и изумява зидарите, които казват, че ще използват рецептата и в бъдеще.

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3804811

404

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.