ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

август 15, 2009

Китайската армия: малки групи по 5 милиона със свръхмодерно оръжие

в категория Оръжия, ПОЛИТИКА

Лента.ру 

Руско-китайското антитерористично учение “Мирна мисия-2009″ започна в Хабаровск с военнополитически консултации между началниците на двата генерални щаба. Активната му фаза ще продължи от 23 до 26 юли и включва маневри на полигона Таонан край град Байчън в Североизточен Китай. Всяка страна е изпратила за участие по около 1300 военнослужещи, главно от сухопътните войски и авиацията. Това е второто съвместно учение от този род след 2005 година.

Русия и Китай са отдавнашни партньори в сферата на отбраната, макар че е имало периоди, през които военни от двете държави са заставали на протовоположните страни на фронтовата линия. Например по време на граничния конфликт на остров Дамански през 1969 година, когато група китайци нахлуха на съветска територия, и то със съветски автомати в ръце. Кратката, но кръвопролитна микровойна приключи с победа на руските граничари и военни, но те загубиха 58 души, а 94 бяха ранени. Загубите на Китай все още са засекретени, но според различни източници са били от 100-150 до 3000 души. (още…)

юни 18, 2007

Съвременни бандитски и гангстерски гъвкави оръжия

в категория Оръжия

Тези оръжия копират традиционните и са възникнали на тяхна база. Някои от тези импровизирани и самоделни оръжия са доста оригинални и опасни и за това трябва да се познават добре: (още…)

„Тежки ръкави“

в категория Оръжия

Това оръжие е описано от холандския писател Роберт Ван Хюлик в неговата забележителна поредица „Китайски загадки“. Традиционните китайски халати имат характерни дълги висящи ръкави, които са зашити откъм отвора на ръкава; по този начин се образуват своеобразни „джобове“, където китайците носят малки предмети от ежедневието или „тайни оръжия“. (още…)

„Вълшебния камшик“

в категория Оръжия

„Вълшебния камшик“ в Далечния Изток и най-вече в Китай се е наричала и собствената коса сплетена обикновено на дълга плитка. В края на плитката обикновено се скривало острие или наточена монета, които влизали в действие по време на боя. (още…)

Шиноби-дзуе (тоягата на нинджа)

в категория Оръжия

Това е характерно оръжие за Нин-Джуцу, което представлява куха бамбукова тояга със скрити в нея различни приспособления и гъвкави оръжия. Обикновено това е тънка верига с тежест накрая или кука. (още…)

Кьокецу-шоге

в категория Оръжия

Кьокецу-шоге е оръжие подобно на кусари-гама и се използва изключително в Нин-Джуцу. То представлява двуостър кинжал със сърп отстрани като клюн и дълга връв или тънка верига завършваща с метален гинг. (още…)

Кусаригама (боен сърп с верига)

в категория Оръжия

Това оръжие се използва главно в японските школи по Бу-Джуцу, в Ко-Будо и школите по Нин-Джуцу. Кусаригама представлява комбинация между боен сърп и верига с тежест накрая. Дължината на веригата варира около 2,5-3 м. (още…)

Двусекционна палка (нунчаку)

в категория Оръжия

В днешно време това е едно от най-популярните гъвкави оръжия. То стана особено популярно от филмите на легендарния Брус Лий. Макар че има китайски произход нунчаку се популяризира чрез японските бойни изкуства и е неразделна част от Окинавското Ко-Будо. (още…)

Примка (аркан, ласо)

в категория Оръжия

Това е древно оръжие на конните народи от Евразия. Използвали са го българите, скитите, хуните, монголците, тюрките, куманите, масагетите, персите и китайците. Арканът обикновено е с дължина 4,5-6,5 м. и се изплита от конски косми с вплетени растителни нишки; в Китай е познат и копринения аркан. (още…)

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.