ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

май 27, 2013

На 28.05.2013 стартира най-големият българо-китайски бизнес форум, провеждан у нас досега

в категория Китайците в България

16 държави от Централна и Източна Европа са изключително във фокуса на китайската политика в областта на инвестициите. Това стана ясно ден преди откриващия се утре двудневен бизнес форум България – Китай в Пловдив.

Сред 16-те е България, посочи представителят на консулството ни в Шанхай Кръстьо Белев.

През декември се навършват 35 г. от политиката на Открити врати, въведена от Дън Сяопин, която превърна една изостанала страна без пощи и училища след Културната революция на Мао в Работилница на света, каза Белев.

Но ако през тези 35 години Китай беше нетен получател на световни инвестиции във всяка една сфера, сега с решение на Централното правителство стратегията е китайските фирми – държавни и частни, да излязат на световния пазар със собствените си марки.

Китай закупи компании като Волво, Ай Би Ем, Ем Джи, но от три години правителството води политика на насърчаване на китайските инвестиции в чужбина, каза Белев.

Това се осъществява в 2 основни насоки (още…)

декември 12, 2012

Ще се изгражда нов завод за китайски коли в Брезник

в категория БЪЛГАРО-КИТАЙСКИ ОТНОШЕНИЯ, Китайците в България

Китайската Build Your Dreams и българската компания „Булминерал“ подписаха договор за съвсместно предприятие за електрически коли и автобуси

Китайската автомобилна компания Build Your Dreams подписа договор с компания „Булминерал“ за построяването на завод за електрически коли и автобуси в българския град Брезник, съобщи Франс прес. Двете компании ще основат общо дружество, което ще произвежда между 40 и 60 електрически автобуса на ден.

Build Your Dreams е един от най-големите в света производители на акумулаторни батерии и на батерии за мобилни телефони. Медии отбелязват, че акционер в компанията с дял от 10% е американският милиардер Уорън Бъфет.

Инвестицията в Брезник се предвижда да бъде в размер на 135 млн. евро и да осигури 150 нови работни места, посочва Агенция „Блиц“. Производството се очаквало да започне още тази година.

През февруари т.г. бе открит заводът за производство на автомобили край Ловеч на „Литекс Моторс“. (още…)

август 30, 2012

Празникът „Седмата вечер“ или за чудесната среща между Тъкачката и Пастира

в категория Китайците в България, Празници, Яна Шишкова

Интервю със съветника по културните въпроси към Посолството на КНР в България г-н Лиу Йунхун

за радио Романтика

август, 2012

1. Какво представлява празникът „Седмата вечер”? Нещо като празник на любовта ли е?

Всяка година на седмия ден от седмата луна по китайския лунен календар (обикновено през август месец по Григорианския календар) в Китай се отбелязва традиционният празник, наречен „Седмата вечер”. Още го наричат „Молитва за добра поличба”, а също – „Момин празник”. Сред традиционните китайски празници, той е най-романтичният и най-тясно свързаният със сърдечните дела, затова е и най-любим на младите китайки.

Ако вечерта на седмия ден от седмата луна небето е безоблачно, може да се видят мириадите проблясващи звезди, които образуват бялата пътека на Сребърната река (така китайците наричат Млечния път). Сребърната река пресича небосвода от юг на север, а на западния и източния й бряг сияят две специални звезди. Те сякаш се гледат една друга и си подхождат така, както булката приляга на младоженека. Тези звезди се наричат Тъкачката и Пастирът. (още…)

юни 29, 2012

Китайският бизнес ни вади жълт картон

в категория БЪЛГАРО-КИТАЙСКИ ОТНОШЕНИЯ, Китайците в България

Нови цени на „зелената енергия“ удрят сектора

Китайският бизнес е на път да се откаже да инвестира в България. Причината е рязката промяна на държавната ни политика по отношение на т.нар. „зелена енергия“.

От публикувания миналата седмица работен доклад на ДКЕВР става ясно, че изкупните цени на тока от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) ще бъдат намалени с повече, отколкото очакваше бизнесът. При вятърните централи намалението е между 20 и 30%, а при слънчевите – с повече от 50 на сто. Новите преференциални тарифи за екоцентралите ще влязат в сила от 1 юли.
Това е сериозен удар върху инвеститорите. Производството на ток от ВЕИ заприлича на битка с вятърни мелници,твърдят хората от бранша.

Българо-китайската търговско-промишлена камара изпрати отворено писмо до медиите, в което изразява притесненията си от новите условия. (още…)

юни 20, 2012

Танцът е за двама (портрет на Лу Йунмин)

в категория Ивелина Ватова, Китайците в България

Ивелина ВАТОВА

(Ексклузивно за блога „ВСИЧКО ЗА КИТАЙ”)

Лу Йунмин

Лу Йунмин

„Здравей, приятелю! Как си ?”

„Хелоу! Добре съм! А ти как си? Къде си? Толкова отдавна не сме се виждали!”

„Вярно, отдавна не сме се виждали, но ние и без това рядко се виждаме, рядко говорим!”

„Знаеш ли, изпитвам странно чувство!”

„И какво е то?”

„Все пак непрекъснато разговаряме, но по по-друг начин, някакси по-различно … „

„Да, сигурно е така! И на мене ми се върти нещо особено из главата, но не знам какво!”

====

Усмихнат винаги! Винаги е сам! През тези 4-5 години, в които се познаваме, само веднъж съм го виждала тъжен, ама много тъжен, с изморено лице. Не знам какво му беше, но и до днес си го представям …

Казва ми „хелоу” вместо „здрасти”, а после на чист български пита „как си?”. След това идва и сериозният въпрос. Аз никога не съм успявала да отговоря. Само мълчаливо съм се усмихвала. Смутена навярно …Нищо, че ме смятат за най-голямата бърборана на този свят. (още…)

април 11, 2012

Защо му е на Китай България?

в категория БЪЛГАРО-КИТАЙСКИ ОТНОШЕНИЯ, Китайците в България

Автор: А. Ненкова, Редактор: Е. Лилов

Китайците настъпват. Вече не с ресторанти, а с пари в брой. Предпочитат да ги инвестират на Балканите. България не прави изключение – китайските вложения в страната са се увеличили с цели 320 процента.

Следната статистика не говори особено добре за интереса на германските инвеститори към България: през 2011 година от България към Германия са изтекли повече парични средства, отколкото в обратната посока. От българска гледна точка дефицитът възлиза на 56 млн. евро. Така по отношение на инвестициите германските фирми остават далеч зад тези от Холандия, Русия и Австрия. Сред „отличниците“ е и Китай – само за една година китайските инвестиции в България са скочили близо 4 пъти.

Защо китайците идват тъкмо сега?

До 2010 г. китайските инвестиции в България са включвали една фабрика за стъкло, един соларно-енергиен парк и заводи за производство на телевизори и климатици. Като цяло китайските капитали за периода 1996-2010 г. възлизат на едва 17.5 млн. евро. (още…)

март 9, 2012

GREAT WALL MOTORS – стената, която хората сбира…

в категория Ивелина Ватова, Китайците в България

Ивелина Ватова

Грейт Уол Мотърс или ГУМ, ясно и простичко на чист български …

Всеки ден се усъвършенстваме стъпка по стъпка

Логото: букв. превод – моторите на Великата стена (да не забравяме, че смисълът на думата е многозначен – освен мотор, двигател и автомобил озн. още и моторен/ двигателен нерв); две G-та, обърнати едно срещу друго, формират W, а на англ. това може да е wall, но и world – един овал, в който стените събират, а не разделят света; във вътрешното пространство се образува ръб на бойна крепостна кула – напомнят на наблюдателниците, равномерно разположени по протежение на Великата китайска стена; в графиката на този символ се съчетават мечът и стрелата, т.е. мощта и пронизващата енергия на дарбата да си способен, да притежаваш възможности (да си спомним българското „Който си го може, си го може!).

Или казано простичко – стремеж към растяща дързост и амбиция на екипа без страх да се изправя срещу световните автомобилни гиганти и да ги предизвиква в двубоя на пазарната конкуренция.

Именно този символ носи и скрито (в конвексалната му част) китайско послание – числото 1 символизира „страст, готовност винаги да си номер 1”, но с ясното съзнание, че все още не си, че тепърва ти предстои да извървиш доста тежки отсечки по Пътя; осъзнаване, че изкачването към върха тепърва ти предстои и че днес си просто един от играчите на глобалната автомобилна арена в свирепата надпревара… (още…)

февруари 21, 2012

Първият завод за китайски автомобили в Европа се открива днес край Ловеч

в категория БЪЛГАРО-КИТАЙСКИ ОТНОШЕНИЯ, Китайците в България, Промишленост

Георги Пауновски, ДНЕВНИК

 

Първият завод за сглобяване на китайски автомобили в Европа се открива днес край ловешкото село Баховица. Проектът е съвместен между най-големия частен автомобилен концерн в Поднебесната империя и притежаваната от Гриша Ганчев „Литекс мотърс“.

На откриването, което ще е около 14 часа, се очаква да присъстват премиерът Бойко Борисов, министърът на икономиката Трайчо Трайков, високопоставени гости от китайското министерство на икономиката и г-жа Уан Фън-ин, президент и изпълнителен директор на „Грейт уол мотър“. С тръгването на завода България отново се появява на картата на автомобилните производители след пауза от 16 години.

Последният опит за производство на нови автомобили у нас беше на британската „Роувър“, която откри завод във Варна през септември 1995 г. Плановете бяха в него да се правят по около 10 000 коли годишно от модела „Роувър Маестро“, а инвестицията се оценяваше на 20 млн. долара. Начинанието обаче се провали с гръм и трясък заради лоша маркетинговата стратегия и неконкурентната цена на моделите. Заводът затвори врати на 4 април 1996, като в него бяха направени едва 2200 коли. (още…)

февруари 14, 2012

Изповеди…

в категория Ивелина Ватова, Китайците в България

Изповедта на публициста:

Неведоми са пътищата Господни. Разбираме го едва, когато го изпитаме на собствения си гръб. … Една покана преди повече от година и половина трябваше да ме отведе на изложба в центъра на София. На художник, дошъл преди 15 години в страната ми от (пост)модерен Китай. Вместо това седнах в таксито за летището и отлетях за Родината му. Разминахме се, но в главата ми остана да свети червената лампичка – китаец, художник (до тук нищо необичайно), абстракционист, почитател на Пикасо, Брак и най-вече на Франк Стела(e, това трудно се намести в кутията със стереотипи на раменете ми). Накрая си рекох „защо пък не, искам да го видя и да разговаряме”. Любопитна съм си от малка! Какво да се прави? Свиквайте! Аз пък трябваше постепенно да свиквам с мисълта за прекрояване на мисловните си карти

… Името не запомних. Естествено!

… Мина време. Точно една година! Цели 365 дни! Огромно темпорално пространство, както биха казали някои „мъдри професори”. Срещнах негов сънародник! Не знам как, но заговорихме и за изкуство. Споменах за нестихващото си любопитство да видя как човек от Изтока тук в сърцето на Балканите влиза в ролята на западноевропейски абстракционист, как тук, в България, тихо и кротко изучава най-модерните течения в (пост)модерната западна живопис. Бърборех свободно, бърборех без да спирам. Не си давах сметка, че светът е малък и случайни срещи и запознанства няма. Новият ми приятел мълча и слуша, слуша и мълча (по-късно разбрах, че това е обикновеното му състояние), а накрая отсече: „Познавам го. Близки сме. Казва се Джао Дзиенфей. Ще те запозная.” (още…)

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.