ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

декември 14, 2020

Прожекция на филма „Живи“

в категория Най-нова литература, Филми

Преди няколко дена поздравихме Стефан Русинов с превода на романа „Живи“ на Ю Хуа на български език. Днес съм щастлива, че специално за България г-н Русинов е организирал прожекция на едноименния филм утре, на 15.12, в платформата Youtube – линкът е в материала. Добре сте дошли да споделите с нас китаистите това изключително по рода си преживяване. https://www.ploshtadslaveikov.com/kultov-kitajski-film-bezplatno-onlajn-spetsialno-za-balgariya/?fbclid=IwAR3eu-tuQ07h4AHVQP1E2NmCH7tOXX59MyKJUGzfvRfiTWhehCSPC27NbkI

май 17, 2016

ВТУ домакинства Фестивал на китайското кино

в категория БЪЛГАРО-КИТАЙСКИ ОТНОШЕНИЯ, Кино

Пет игрални, четири анимационни филма и две лекции са включени в програмата на Фестивала на китайското кино, който се провежда от 16 до 20 май в Институт „Конфуций” на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Селекционер на програмата е доц. д-р Андроника Мартонова от Института за изследване на изкуствата към Българската академия на науките и преподавател в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”.

От 15 часа днес тя ще представи лекцията „Китайска акварелна анимация – традиция, естетика и форми”. Тя е посветена на влиянието на китайската традиционна живопис в анимационното кино от източноазиатската страна. „Регионът е изключително богат на кинематографии. Специфичното в азиатското кино е, че тези народи запазват своята културна идентичност. Въпреки че го правят по изключително успешен начин, те стигат до универсални послания. Именно заради това техните филми са много добре разположени във високия клас филмови фестивали. (още…)

май 14, 2016

Китайско кино в София

в категория Кино

Стефан РУСИНОВ
КУЛТУРА

Второто издание на Фестивала на китайското кино се проведе от 4 до 10 април в Дом на киното. Ясно си проличава желанието на Александра Ангелова от Институт “Конфуций” в София и доц. д-р Андроника Мартонова от Институт за изследване на изкуствата да разчупват и разширяват тукашните представи за китайската кинематография, а оттам – и за самия Китай, като подбират различни продукции, жанрове, погледи. С ясното съзнание, че не съм в позицията да дам безстрастна и независима оценка, по мое мнение подборката на организаторите е отговорна и общителна, защото е насочена не към тесен кръг от изрично интересуващи се от Изтока зрители, а към широка публика, която просто обича да поставя себе си някъде другаде през киното. (още…)

март 30, 2016

Панорама на китайското кино 04-10.04.2016 г. в София

в категория БЪЛГАРО-КИТАЙСКИ ОТНОШЕНИЯ, СПРАВОЧНИК, Филми

Добре сте дошли на Панорамата на китайското кино, която ще се проведе в Дома на киното в София в периода 04-10.04.2016 г. Вход – безплатен, билети – предварително раздаване до два билета на човек от петък на касите на Дома на киното.

За повече информация: http://us7.campaign-archive2.com/?u=72672bd1f1a4da67f0f2d5a30&id=7f57a90958&e=

ноември 24, 2015

Вълчият тотем

в категория Филми

Стефан РУСИНОВ

на 20.11.2015 г.

Източник: FilmSociety

Цензура-мензура, обаче през последните десетилетия в Китай се върши усилена работа по запаметяването на щекотливата Културна революция — десетгодишния комунистически опит за пълно преосмисляне на култура и човек, вълнуващ, важен и поучителен период, както може да е поучителен само един грандиозен крах, изравящ такива части от същината на човешкото, каквито никой успешен експеримент не би могъл да изрови.
Интересни случаи в художествената дисциплина “Културна революция” са кино-литературните сватби като “Живи” и “Под клоните на глога” на Джан Имоу (съответно по романите на Ю Хуа и Ай Ми), “Царят на децата” и “Сбогом, спътнице моя” на Чън Кайгъ (съответно по повестта на А Чън и романа на Лилиан Ли), “Сиу Сиу” на Чън Чун (по разказа “Баня под небето” на Йен Гълин), “Балзак и малката китайска шивачка” на Дай Съдзие (по собствения му роман), “Градчето Хибискус” на Сие Дзин (по романа на Гу Хуа), “Под жаркото слънце” на Дзян Уън (по романа “Озверели животни” на Уан Шуо)…

Заради ограничената свобода на словото или по-скоро заради разказваческа находчивост, както предпочетете, китайските творци, които насочват поглед към този проект, сходен по трагичност и глупост с Холокоста, не се отпускат по прекия път на демагогията. Техните произведения са привлекателни преди всичко с човешката си история, с изобразяването на силите, слабостите, мъките и радостите на обикновени хора. И някъде там, на втори план, поне в художествено отношение, сред тях витае политическата власт, макроисторията, която неусетно и безвъзвратно променя съдбите на микрогероите, толкова божествена в мощта си, че за нея почти не се и почти няма как да се говори. А съпротивата срещу нея никога не е директна — както никой не се опълчва срещу едно наводнение, а вместо това решава да построи дига, така и героите са заети да утвърждават живота, вместо да роптаят срещу смъртта. (още…)

февруари 8, 2015

За китайското кино и Пътя, който всеки избира сам

в категория БЪЛГАРО-КИТАЙСКИ ОТНОШЕНИЯ, Кино, СПРАВОЧНИК

Красимир КАСТЕЛОВ

Drugotokino

Снощи в столичния Дом на киното бе тържествено открит Фестивалът на съвременното китайско кино, организиран от института „Конфуций“ в София. Залата обаче се оказа твърде малка, за да побере всички желаещи да видят първия филм от програмата, включваща общо 9 заглавия (вижте я тук). Възможно е безплатният достъп да е допринесъл за огромния интерес към събитието, но едва ли може да бъдат накарани толкова много хора да изгледат със затаен дъх до края една съзерцателна философска притча като „Онази планина, онзи човек, онова куче“ и дори да я възнаградят с възторжени ръкопляскания след това.

Оказва се, че все пак имало публика и за бавното, медитативно кино, което е пълен антипод на онова, което се вихри в моловете! И събития като тази „китайска седмица“ са оазиси в пустинята от безсмислени екшъни, предназначени единствено за убиване времето на тийнейджърите.

Трябва да отдадем дължимото и на умната рекламна кампания от страна на организаторите от института „Конфуций“, благодарение на която зрителите снощи знаеха какво да очакват. И затова нямаше разочаровани любители на бойните изкуства, с които най-често свързват китайското кино мнозина у нас.
Не само „Онази планина, онзи човек, онова куче“, а всички филми от програмата разкриват другото лице на китайското кино, което е непознато на масовата публика и което се интересува от съдбите на малките хора, а не от подвизите на измислени супергерои. (още…)

януари 16, 2012

Седмица на китайското кино във Vbox7

в категория БЪЛГАРО-КИТАЙСКИ ОТНОШЕНИЯ, Филми

Днес стартира „Седмица на китайското кино“, съвместен проект на Посолството на Китайска народна република, „Нетинфо“ и радио „Китай“.

Шест пълнометражни китайски филма, чрез които всеки ще може да се докосне до традициите, културата и обичаите на Китай, представя Vbox7 през следващите две седмици на адрес:

http://vbox7.com/contests/chinesemovie/?

Филмите са със субтитри на български език и могат да се гледат безплатно.

Шестте филма разказват за бита и живота в Китай – както в големия град, така и в провинцията, разкриват красотата на природата. Режисьорите им са едни от най-големите имена в китайското киноизкуство, умело разказват историиите на героите, търсенията им на самите себе си, на надежда и на любов. (още…)

януари 7, 2012

От белия екран на белия лист и обратно

в категория Кино

Напоследък се породи дискусия за преводите от китайски език и в тази връзка ми напомниха за една изключителна статия отпреди няколко години, написана от нашата колега Радина Димитрова в съавторство с Андроника Мартонова. Още тогава бях силно впечатлена, а сега намирам статията за още по-актуална. Надявам се колегата да няма против да я публикувам, тъй като е единственото изследване до момента върху преводите и субтитрирането на китайските филми на български език.

Наслаждавайте се:


Радина Димитрова, Андроника Мартонова

Киното на Далечна Азия все по-настойчиво пристъпва върху белия екран. Върху белия лист обаче все още има празни полета, които могат да бъдат запълнени с различни рефлексии и изследвания по повод “йероглифа на киното”. Голяма част от статиите “за” и “по повод” на източните филми се намират в специализираните филмови издания и в Интернет пространството. Книгите от същата тематична сфера са далеч по-малко и подобно на статиите представят киното на Азия чрез познатите класически киноведски подходи. (още…)

януари 29, 2010

Документална поредица за чудесата на Китай

в категория Туризъм и забележителности, Филми

Николай Димитров любезно ми предостави линка:

http://zamunda.net/details.php?id=132401&hit=1

Тук са всичките шест филма от поредицата на BBC Wild China.

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.