ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

декември 27, 2016

Деси Николова: Искам да съм участник в изграждането на една по-добра България!

в категория Българите в Китай

Автор: Венелин Добрев

УСПЕЛИТЕ

1481982314ss8qСледващата лъчезарна млада дама, която ще представим в нашата рубрика „Защото избрах България“ е Десислава Николова. Тя избрира да се върне в Родината след престой в Китай като със стъпването си на родна земя ще стартира бизнес за продажба на електрически мотопеди. Любопитното е, че в момента разказваме историята на едно сигурно предстоящо завръщане (бел.ред. Деси следва да се прибере през февруари). Повече за нейната интересна личност можете да научите в следващите редове.

Деси: Изкарах първите си 4 години в Русия, а последните 7 в Китай, това практически ме прави citizen of the world, но по душа съм русенче. Завърших индустриален мениджмънт в Русенски университет, като през работоспособните си години в България бях консултант по управление на отпадъците. Откакто съм в Китай оперирам в сферата на продажбите и бизнес развитието, управлявам четири офис пространства в централен Шанхай и съм единствената чужденка, в иначе Сингапурската ни компания.

В последната година и половина започнах да работя върху собствен проект – Моторета Груп, опитвайки се да “раздвижа” лайфстайла в България, създавайки собствен бранд електрически скутери. В свободното си време гледам да се наслаждавам на живота и да реша как да направя 30-те си по-добри от 20-те. (още…)

октомври 24, 2013

Българин стана лекоатлет №1 сред студентите в Пекин

в категория Българите в Китай

24 часа

20-годишният софиянец Георги Томов срази над 1000 конкуренти от 30 китайски университета на V есенно състезание по лека атлетика между висшите училища в Пекин на 19 и 20 октомври.

Второкурсникът от Университета по международен бизнес и икономика – University of International Business and Economics (UIBE) в Пекин постигна най-добри резултати не само сред чуждестранните студенти, но и сред китайските си връстници на бягане на 100, 200 и 4 пъти по 100 м и взе 3 златни медала. А отборът на университета му спечели 5 купи. (още…)

август 6, 2013

China’s new visa laws target expats

в категория Българите в Китай, ИЗТОЧНИЦИ НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК, ПОЛИТИКА

On July 1st 2013, China introduced new visa laws for foreigners, supposedly targeting illegal workers, but in reality targeting all expats in China (read the laws here).

Mostly it seems about being able to control and punish foreigners more, which is to be expected to deflect from the crashing economy. They will also be able to impose more severe financial penalties, which will probably become increasingly common.

The first of the laws are increases in fines and jail time for unauthorised work and overstays on visas. They are quite precise about what the penalties are, and how they will be imposed.

The laws also seem to be a little fairer, in that they allow the expat to decide whether to leave willingly, or risk deportation. That would seem to save the Chinese courts a lot of time and money getting rid of undesirables. But things aren’t always what they seem. (още…)

март 10, 2013

Покана за три изложения в консулски окръг Шанхай

в категория Българите в Китай, СПРАВОЧНИК

Уважаеми сънародници,

Имаме удоволствието да ви поканим на три изложения, провеждащи се в консулски окръг Шанхай, Китай. Организаторите на събитията са предоставили на българското генерално консулство в Шанхай безплатни щандове, които могат да бъдат използвани от български фирми и организации за представяне на техни продукти, услуги и стоки.

Първото изложение е за висшите учебни заведения и ще се проведе в Шанхай в периода от 27 април до 28 април, 2013 г. Панаирът ще се проведе за девета поредна година. През 2012 г. повече от 50 университета от Китай, Тайланд, Южна Корея и Турция представиха своите програми пред над 35 000 души. В рамките на изложението е организирано представяне на университетските програми и в градовете Суджоу и Ханджоу. Китайските младежи проявяват интерес към програми с обучение на английски език. За повече информация моля посетете: http://www.cheduexpo.org/. (още…)

март 1, 2012

Българските инвестиции в Китай и възможностите за тяхното увеличаване

в категория Българите в Китай, БЪЛГАРО-КИТАЙСКИ ОТНОШЕНИЯ

Нели Нанова, Любомир Димитров, ръководители на СТИВ* в Пекин и Шанхай, специално за EconomyNews.bg

По данни на БНБ българските инвестиции в Китай през последните години са пренебрежимо малки, като максималната им стойност достига до 700 хил. € през 2008 година. Очакваме да получим и статистически данни от Министерството на търговията на Китай, но по предварителна информация и те са символични.

Конкретни данни за български фирми, които възлагат поръчки в Китай за производство на стоки под собствена (българска) търговска марка също няма.

Все пак, в практиката човек може да открие примери за български изделия, произвеждани в Китай: На най-обикновените китайски пазари човек може да се натъкне на лозови сърми с българска марка, на етикета, на който се чете „произведено в Китай”. Както и на магазин за спортни обувки и чанти на българската фирма Mat Star, чийто собственик обяснява, че стоките им, произведени в Китай, имат добър пазар както тук, така и в България. (още…)

февруари 9, 2012

Бизнес Чайна Адвайзинг

в категория Българите в Китай

Бизнес Чайна Адвайзинг е единствената по рода си фирма посредник при внос износ с Китай. Петимата й членове са мои бивши ученици от 18 СОУ, от които имам великолепни впечатления. Те не само бяха ученолюбиви, упорити и целенасочени, но винаги, за петте си години заедно, останаха верни на приятелството си и оказваха подкрепа на всеки, който се нуждаеше от нея. Ето защо съм истински щастлива да ги представя като вече установила се фирма на българския пазар. С тяхна помощ вашият бизнес със сигурност ще потръгне и ще просперира. За дейността им може да се ориентирате от уебсайта на фирмата: http://www.bca-bulgaria.com/

Яна Шишкова

„Още на ниво идеен проект Бизнес Чайна Адвайзинг бе замислена като фирма/организация, която да предоставя възможност за безпроблемен внос от Китай на значително разнообразие продукция. Предпоставките за реализиране на начинанието бяха налице от самото начало. И четиримата сме завършили 18 СОУ „Уилям Гладстон“ с първи език – китайски. За времето си изучаването на далекоизточен език от ранна възраст все още се мислеше като екстравагантен избор с неясна перспектива за бъдещето. Той обаче съвпадна с години на нарастващо съзнание спрямо мащаба на Китай като участник в глобалната икономика. За нас това бе знак да следваме интуицията си и да се възползваме от знанията, които получихме. (още…)

ноември 8, 2007

Отварят българско неделно училище в Пекин

в категория Българите в Китай

Българско неделно училище “Св. Св. Кирил и Методий” ще бъде открито в столицата на Китай – Пекин на 4 ноември. То отваря врати за новата учебна година 2007 – 2008 година. Това съобщи за Агенция “Фокус” Велин Пасков от China Radio International в Пекин.

Желанието на основателката на училището Мира Янишевская е децата на всички българи, живеещи там, да израснат като истински граждани на света, изучаващи световните езици и култури без да забравят своя корен. Те ще имат уникалния шанс да изучават родния си език – българския, да се запознаят с богатата българска литература, да не забравят историята на България, да се докоснат до изконните български традиции и културни ценности. (още…)

януари 22, 2007

Китай през погледа на художника Ангел Гешев

в категория Българите в Китай

Димитър АТАНАСОВ
Художникът Ангел Гешев живее в Китай от 11 години. Чухме се по телефона и си уговорихме среща в петзвездния хотел „Prima“ в центъра на Пекин. (още…)

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.