ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

юли 7, 2013

Що е то ФЪНШУЕЙ?

в категория Фъншуей и други, Яна Шишкова

Яна ШИШКОВА

Терминът „фъншуей” (風水) се отнася до система от даоистки геомантски практики, за която се смята че ползва небето и земята, за да помогне на хората да подобрят живота си чрез установяване или възстановяване на позитивния аспект на енергията ци. В тези практики се включва например ориентация на сградата (особено на ритуални сгради, като гробниците) според извивките на заобикалящите потоци, звездите, компаса. Днес често срещаме заглавия като „фъншуей в кухнята”, хола, банята – все помещения, които не са съществували в традиционното разпределение на китайския дом. Именно затова бих искала да дам някои разяснения.

„Фъншуей” се превежда като „вятър и вода”. Навлиза в езика от пасаж от трактата „Книга на погребенията” (葬书zàngshū) на един от най-известните майстори на фъншуей Гуо Пу郭璞Guō Pú (276-324):

„Ци полита с вятъра и се разсейва, но се задържа, когато се срещне с водата.”

Самият трактат представлява своего рода упътване в строенето и планирането, като навлиза в детайли и описва как например гледката оказва влияние на положението на постройката. (още…)

ноември 21, 2007

Школа «Осемте Двореца» (Ба Джай)

в категория Фъншуей и други

Вашите благоприятни местоположения

В школата Баджай (Осемте Двореца) ние определяме благоприятни и неблагоприятни посоки и местоположения за всеки човек. Всяко от четирите благоприятни местоположения носи специфични видове късмет. Дори ние разделяме посоките на най-хубава, втора, трета, четвърта по благоприятност, ние правим това само заради удобство. Наистина, всички четири местоположения са прекрасни. В един древен учебник по Фъншуей, те имат следните описания:

1. Шън-ци е най-добро направление и местоположение. (още…)

Основни школи на класическия Фъншуей

в категория Фъншуей и други

Има приблизително 9 основни школи, чиято история датира поне от няколко столетия. Това са истински китайски класически школи.

Ако освен тези основни школи броим също така и техните вариации и подшколи, то ще получим 14 школи. Едни школи се концентрират повече върху външните форми на ландшафта, а другите се опитват да хванат „пулс на Дракона“, използвайки номерология на триграмите, елементите и други фактори (например, „Звезди на Съдбата“). Те се отнасят към „Компасни школи“ или „лици“. (още…)

Дзян чу — Дванадесет повелителя на дни

в категория Фъншуей и други

В Китай всеки ден има своя повелител. Има 12 повелителя, които следва един след друг в строг порядък. Ден, чийто Земен клон съвпада със Земния клон на месеца винаги има повелител Създаване. Последователността на повелителите е такава:

1. Създаване

2. Разрушение

3. Пълнота

4. Равновесие

5. Определяне

6. Въздържане

7. Разбивание (още…)

ДЗЕН в Япония

в категория Фъншуей и други

Автор: Смарт, Ниниан

(из „Религиите по света: от възникването до съвременните секти“, 2003)

Създаването на дзен

Класическите форми на японския будизъм по един или друг начин подчертават отношението към земния живот. Това е особено вярно за разновидностите на чан будизма, навлязъл в Япония и развит далеч отвъд моделите, господстващи в Китай. Бащата на дзен будизма в Япония бил Ейсай (1141 – 1215), макар да срещнал голяма съпротива. В известна степен той се поддал на компромис, приемайки дзен за допълнителен елемент, който можел да се добави към тендай. Ейсай обаче дал тон на движението.

От голямо значение за утвърждаването на дзен било заселването на китайски учители в Япония под покровителството на управляващия шогунат. Сред тях четири основни фигури през ХІІІ в. създали чиста форма на чан. Впоследствие японските водачи дали специална насока на риндзай, движението, проповядващо внезапно просветление, на което били верни повечето проповедници на дзен. (още…)

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.