ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

февруари 21, 2017

Покана за китайската Нова година в Русе!

в категория БЪЛГАРО-КИТАЙСКИ ОТНОШЕНИЯ, ОБРАЗОВАНИЕ, Празници

16835924_10212264943844091_8406566942256312930_o

август 30, 2012

Празникът „Седмата вечер“ или за чудесната среща между Тъкачката и Пастира

в категория Китайците в България, Празници, Яна Шишкова

Интервю със съветника по културните въпроси към Посолството на КНР в България г-н Лиу Йунхун

за радио Романтика

август, 2012

1. Какво представлява празникът „Седмата вечер”? Нещо като празник на любовта ли е?

Всяка година на седмия ден от седмата луна по китайския лунен календар (обикновено през август месец по Григорианския календар) в Китай се отбелязва традиционният празник, наречен „Седмата вечер”. Още го наричат „Молитва за добра поличба”, а също – „Момин празник”. Сред традиционните китайски празници, той е най-романтичният и най-тясно свързаният със сърдечните дела, затова е и най-любим на младите китайки.

Ако вечерта на седмия ден от седмата луна небето е безоблачно, може да се видят мириадите проблясващи звезди, които образуват бялата пътека на Сребърната река (така китайците наричат Млечния път). Сребърната река пресича небосвода от юг на север, а на западния и източния й бряг сияят две специални звезди. Те сякаш се гледат една друга и си подхождат така, както булката приляга на младоженека. Тези звезди се наричат Тъкачката и Пастирът. (още…)

април 5, 2012

Цинминдзие – Празникът на чистата светлина и студената храна

в категория Ивелина Ватова, Празници

Яна Шишкова

Обикновено на четвъртия ден от четвъртия месец от годината на Дракона, а и не само в нея, хората в Китай се спират за миг и обръщат поглед назад. Цинмин – празник на живите и на мъртвите. Някои сравняват този ден с нашенската, християнската Задушница, но според мене Цинмин е нещо много повече!

Китайското гробище в Сингапур, „Вашингтон пост“, фото – Wong Maye-E

Почитайки паметта на предците, китайците се зареждат с енергия за предстоящата битка по Пътя, за следващите сблъсъци с неизбежните житейски трудности. За тях това са дни, когато меланхолията от тъгата по загубените близки се слива в коктейл с жизнените сокове на радостта и пролетната енергия, за да избухне като изгрев на зараждащия се живот. Задушница, но и Цветница … Защото Цинмин е известен още и като (още…)

януари 23, 2012

Празникът на пролетта – най-важното от всички тържествени събития в Китай

в категория Празници, Яна Шишкова

За Китайската нова година, китайския календар, китайския зодиак и интересното около изучаването на китайския език Агенция „Фокус” разговаря с Яна Шишкова, преподавател по китайски език и култура, автор на блога „Всичко за Китай”. Яна Шишкова е носител на „Награда за принос към приятелството между България и Китай”, връчена от посолството на КНР в България.

Фокус: Г-жо Шишкова, как се определя кога започва и завършва китайската нова година според китайския календар?

Я. Ш.: Новата година в Китай се нарича Празник на пролетта или Чундзие.

Никой не може да каже кога точно е възникнал този празник, но учените твърдят, че историята му се базира върху хилядолетна традиция. Според руските изследователи Солнцев и Ричило официалното честване на Чундзие започва по време на управлението на един от най-могъщите императори на Китай У ди (140-86 г. пр. н. е.) от династия Хан (206 г. пр. н. е. – 220 г. сл. н. е.).

В началото този празник бил непосредствено свързан с жертвоприношенията, поднасяни на предците и божествата, които обикновено се извършвали в началото или края на годината, затова и по-старото му име било Синниен (Нова година). След Синхайската революция от 1911 г., когато пада манджурската династия Цин (1644-1911), в Китай официално се въвежда Григорианският календар (започва да се използва обаче чак с идването на ККП на власт през 1949 г.). За да се различи Китайската нова година от западната, кръщават празника със сегашното му име. Самата дата, на която се отбелязва Празникът на пролетта, се изчислява по Лунния календар и винаги съвпада с второто новолуние след зимното слънцестоене (22 декември), което обикновено е не по-рано от 21-22 януари. През 2012 г. празникът се отбелязва на 23.01., а според тяхното летоброене, годината е 4710-та. (още…)

януари 17, 2012

Ниенхуар (年画儿) – любимата новогодишна украса на китайския народ

в категория Празници

Ниенхуар представляват ярко оцветени традиционни картини на новогодишна тематика, традиционна украса за всеки китайски дом по време на празника Чундзие (Празника на пролетта).

 

 Красива съпруга и много деца – китайският идеал за щастие.

 

Ниенхуар стават популярни още в предимперския период, за което съдим от споменаването им в «Джангуо цъ» („Стратегии от периода Воюващите царства”) – исторически трактат, компилиран в периода ІІІ-І в. пр. н. е. През периода Хан (206 г. пр. н. е. – 220 г. сл. н. е.) китайците все повече се увличат по окачането и лепенето на изображения на богове покровители по вратите и прозорците на дома, като форма на поклонение и измолване на покровителство и благосклонност. Тези изображения станали известни като „божествата пазители на портите”. (още…)

юни 14, 2011

Празникът Средата на есента (中秋节)

в категория Празници

Кристина Нанева

Както във всяка култура, така и в китайската, традицонните празници носят част от историята на даден народ, нейните предания, легенди, свързващи хората като общност, даващи им представата, че наистина са едно цяло. Безспорно най-известният празник е Празникът на пролетта – китайската Нова година, за която хората по целия свят са чували. Но освен нея съществуват и множество други празници, не по-малко важни за китайското културно наследство, съдържащи в себе си квинтесенцията на различни китайски митове и легенди. Един от тях е празникът Средата на есента, който се отбелязва в чест на Луната.

Според китайския лунен календар, седмият, осмият и деветият лунен месец съставят есента. Китайският календар е лунарно-соларен. Годината се състои от дванадесет месеца, но тъй като календарът се гради върху фазите на Луната, в него се образува несъвпадение между годината от дванадесет лунни месеца и астрономическата година, тъй като лунните месеци се състоят от двадесет и осем дни. (още…)

януари 23, 2009

Честит Празник на пролетта!

в категория Празници

Скоро е Празникът на пролетта или китайската Нова година.

Пожелавам на всички китайски приятели и приятели на Китай една ползотворна, благодатна, изпълнена с приключения и позитивни емоции година на Бика. Казват че през такава година се сбъдва всичко натрупано през времето като труд и се излива в резултат. Надявам се за вас тя да е именно такава!

Поздрави,

Яна Шишкова

Легендата за навечерието на Китайската Нова година

в категория Празници

中国国际广播电台

Последната вечер на декември по китайския лунен календар се нарича Чуси. Чу означава ликвидаране, Си е вечер. Чуси представлява изпращането на последната вечер на годината, и посрещане на Новата година. В страната Чуси има и други наименования – “Чуйе”, “Ниенйе” и “Ниенсанши”.

В Китай има различни обичаи за навечерието на Нова година (Чуси). Ритуалното почистване на къщите съществува отдавна. Няколко дена преди Чуси, хората почистват къщите, което означава прогонване на старото и получаване на новото. (още…)

януари 7, 2009

КИТАЙСКИ КАЛЕНДАР-2009

в категория Празници

АКАДЕМИЯ ХАНЛИН

  

 

 

Щастлив ден за всичко

дата

знаци

зодиакален ден

характеристика

 

 

Ани Пешева

 

АКАДЕМИЯ ХАНЛИН

 

Тел: 02/ 8242271, GSM: 0899799638

 

http://hanlin.hit.bg/bg/chinese_calendar/chinese_calendar_09_2008_bul.htm
hanlin_academy@yahoo.com

 

http://www.hanlin.hit.bg/

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.