ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

март 8, 2017

С хитра тактика Китай спечели първия рунд срещу Тръмп

в категория Външна политика

ДНЕВНИК

От Кари Грейси, Би Би Си

Доналд Тръмп е президент на САЩ вече от месец; да се свикне с това не е лесна задача за света като цяло и по-конкретно за Китай.

Позицията на американския лидер спрямо Китай бе провокативна и непредсказуема, но за да укрепи собствената си мощ, Пекин има нужда от благоволението на Америка, както и от нейните пазари и технологии.

Работещите отношения със САЩ са в основата на китайските стратегически интереси – това положение изглежда очевидно, но явно трябва постоянно да се припомня.

Поне за известно време Тръмп май е спрял да обижда и да заплашва Китай – ако оставим настрана, че в петък отново нарече Пекин „шампион по валутни манипулации“. Сега ключови служители от администрацията му се мъчат сега да оправят нещата по телефона. (още…)

февруари 9, 2017

Всички влизащи в Китай чужденци ще трябва да дават пръстови отпечатъци

в категория ПОЛИТИКА

ДНЕВНИК

Всички пристигащи в Китай чужденци ще трябва да дават пръстови отпечатъци при влизане в страната, съобщава БТА. Решението е било взето от Министерството на обществената сигурност след утвърждаване на новите правила от Държавния съвет на страната.

В съобщение на министерството се казва, че пръстови отпечатъци са задължени да дават всички влизащи в страната лица на възраст между 14 и 70 години. Новият ред не се отнася за хората, идващи с дипломатически паспорти, за членове на официални делегации, държавни служители или при особени случаи, предвидени от двустранни споразумения.

Първият пункт за даване на пръстови отпечатъци ще започне да действа на летището на Шънджън в южната провинция Гуандун. След това практиката ще се разпространи на всички гранични пунктове.

декември 30, 2015

Китай отмени забраната за второ дете

в категория Социални проблеми

От 1 януари 2016 г. на китайските семейства е разрешено да имат по две деца

Постоянният комитет на Обощокитайското събрание на народните представители прие законопроект, с който премахва мерките за ограничаване на раждаемостта.

Той влиза в сила от 1 януари 2016 г., предаде ТАСС.

„Държавата подкрепя принципа, според който една съпружеска двойка може да има до две деца“, се посочва в текста.

Така се слага край на политиката „едно семейство – едно дете“,

водена през последните 40 години и предотвратила раждането на близо 400 млн. души.

През 1979 г. комунистическата партия в Китай въвежда оспорваната политика, която задължава семействата да имат само едно дете.

В момента в Китай има близо 140 млн. жени в детеродна възраст, които отглеждат по едно дете.

Според данните на Държавния комитет по въпросите на здравеопазването и ограничаването на раждаемостта около 90 млн. такива майки, както очакват властите, вероятно ще пожелаят второ дене.

Източник: БТА

март 23, 2015

Китай – митнически изисквания

в категория БЪЛГАРО-КИТАЙСКИ ОТНОШЕНИЯ, Външна политика, СПРАВОЧНИК

Основният принцип, който следва да се има в предвид при определяне на обхвата
на стоките за деклариране за внос/износ в КНР, е че:

Вносът и износът на стоки е ограничен в рамките на разумния размер и количество предназначено за лично ползване, като всяко превишаване на това количество следва да бъде декларирано пред митническите власти.

І. Стоки, които се декларират при внос в КНР и за които е необходимо да се
попълни митнически формуляр, както и да се премине през необходимите митнически формалности и проверка:

1. Животни и растения, както и продукти от животински и растителен произход,
микроорганизми, биологични продукти, човешки организъм, кръвни продукти;

2. Предмети за лична употреба на обща стойност над 5000 юана (приблизително
700 евро);

3. Предмети на стойност над 2000 юана (приблизително 250 евро), които
притежателите възнамеряват да оставят в Китай; (още…)

февруари 28, 2015

Русия е готова да предостави на Китай контрол върху стратегически петролно-газови находища

в категория Външна политика

Mediapol

Москва предлага на Пекин широк спектър проекти – от мост в Крим до съвместно усвояване на Луната

Русия е готова да разгледа възможността да предостави на китайски инвеститори дял от над 50 процента в проекти за разработване на стратегически петролно-газови находища. Това съобщи руският вицепремиер Аркадий Дворкович в петък, цитиран от Ройтерс.

Русия, от която през 2014 г. изтекоха над 151 млрд. долара, се нуждае от инвестиции при това засилено изтичане на капитали в резултат на западните санкции, украинската криза и поевтиняването на петрола.

Русия стриктно пази контрола си върху петролните и газовите находища, чието производство е гръбнакът на икономиката й, като в същото време сключи партньорство със западни компании, за да придобие ноухау, което й е нужно да разработва по-труднодостъпните залежи. (още…)

януари 18, 2015

Китай забрани на военните си да имат странични доходи

в категория Военно дело и отбрана

Dnes.bg

Китайският президент Си Дзинпин забрани на офицерите от НОАК (Народно-освободителна армия на Китай) да имат каквито и да е други източници на доходи, освен надниците, които получават, предаде ТАСС, като се позова на китайски медии.

На командния състав на армията е забранено да прибягват до каквито и да е схеми за придобиване на други доходи и за незаконно облагодетелстване. В противен случай ги грози съдебно преследване.

След идването си на власт на пето поколение китайски лидери, начело със Си Дзинпин през 2012-2013 г., в Китай започна кампания за борба с корупцията. В последно време разследвани за корупция са не само партийни кадри и мениджъри на държавни фирми, но и висши военни.

По публикацията работи: Мария Нестерова

(БТА)

януари 8, 2015

Китай с готовност за инвестиция от $250 млрд. в Латинска Америка

в категория Външна политика

редактор Биляна Кантарджиева

standartnews.com

Китай изрази своята готовност през следващите 10 години да инвестира 250 млрд. долара в Латинска Америка, предаде „Ройтерс“, като се позова на изказване на премиера на страната Си Дзинпин.

Той обяви това днес по време на церемонията по откриването на първия министерски форум Китай-SELAC (Общността на латиноамериканските и карибските държави), провеждащ се днес и утре.

„Уверен съм, че тази среща ще даде плодотворни резултати и ще бъде положителен сигнал за задълбочаване на сътрудничеството между Китай и страните от Латинска Америка. Тя ще има важно и трайно въздействие върху насърчаването на сътрудничеството като цяло за просперитет в целия свят“, заяви Си Дзинпин. (още…)

Ноам Чомски: Западът тласка Русия в обятията на Китай

в категория Външна политика, ПОЛИТИКА

24 часа

Западът не може да изолира Русия, но може да й причини сериозни щети. Това обаче което вероятно ще направи и вече е започнал да прави – и аз съм единственият, който смята това – е да изтласква Русия на Изток към по-тесни отношения с Китай. Това каза американският философ и политически активист Ноам Чомски в интервю, дадено за RT и цитирано от БГНЕС.

Въпреки съществуващата в миналото враждебност между Русия и Китай, тези две държави имат общи интереси, а в условията на санкции и друг вид натиск Русия практически е принудена да върви към по-тесни отношения с Китай, заявява още професорът в Масачузетския технологичен институт.

Настоящата политика на Запада подтиква Русия към по-тясно взаимодействие с Шанхайската организация за сътрудничество /ШОС/. Центърът на тази значима международна система е Китай.

Противопоставянето между Америка и Китай е част от обявения от Барак Обама завой на Вашингтон на Изток.

Сътрудничеството в рамките на планираната търговско-икономическа организация Тихоокеанско партньорство, включваща в себе си редица азиатски страни, но което е изключително важно – без Китай, цели да превърне държавите-членки на тази организация в икономически партньори на американската военна стратегия при завръщането на Вашингтон в Азия. (още…)

декември 28, 2014

Бум на християнството в Китай

в категория ПОЛИТИКА, ФИЛОСОФИЯ И РЕЛИГИЯ

Тим Гардъм, BBC

В неделя в църквите на азиатския гигант идват повече хора, отколкото в цяла Европа

В миналото репресиите в Китай караха хората да крият религиозните си предпочитания – дали сега причината за разрастването на християнството в страната не е в избуяването на капитализма? Невъзможно е да се каже колко са днес християните в Китай, но никой не отрича, че броят им нараства експлозивно. Правителството твърди, че поклонниците на Исус Христос са 25 милиона – 18 милиона протестанти и 6 милиона католици. Според всички независими оценки обаче тези цифри са занижени. За това говори и фактът, че в неделя в китайските църкви идват вече повече вярващи, отколкото в цяла Европа.

Разпространението на християнството се наблюдава както при селяните от отдалечените села в провинцията, така и при изтънчената средна класа в процъфтяващите градове. В структурата на китайското християнство е налице сложност, която не се разбира на Запад. Като начало трябва да се отбележи, че католицизмът и протестантството (още…)

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.